Vijesti

Ekstrakt duda ublažava nagli porast šećera u krvi

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Ekstrakt duda ublažava nagli porast šećera u krvi

 Izvor: Nutrition & Metabolism

Prema rezultatima nove studije, ekstrakt lista biljke dud može za više od 40% ublažiti nagli porast glukoze i inzulina u krvi nakon obroka. Listovi duda hranjivi su i sadrže brojne biljne metabolite koji posjeduju zdravstvene blagodati, uključujući iminošećere, koji podsjećaju na monosaharide ugljikohidrata. Ta sličnost s ugljikohidratima omogućuje im interakciju s enzimima i receptorima koji sudjeluju u probavi ugljikohidrata, pa mogu inhibirati njihovu probavu.

Provedeno je randomizirano, dvostrukoslijepo istraživanje kontrolirano placebom u koje je bilo uključeno 37 zdravih odraslih osoba. Nakon noćnog gladovanja, sudionici su uzeli 75 g saharoze s ekstraktom bijelog duda ili samo 75 g saharoze u piću. Uzorci krvi prikupljeni su u intervalima od 15 minuta tijekom prvog sata i u intervalima od 30 minuta tijekom drugog sata, da bi se odredile razine glukoze i inzulina u krvnoj plazmi. Rezultati su pokazali u usporedbi s placebom da je uzimanje ekstrakta smanjilo vrhunac razine glukoze u krvi nakon obroka za 42% te inzulina za 41%. Istraživači zaključuju da bi se za postizanje najboljeg učinka ekstrakta lišća duda trebalo razmotriti njegovo uzimanje u obliku brzo otapajućih tableta ili kapsula, tekućine ili tableta za žvakanje. Naveli su i neka ograničenja studije, uključujući njezino kratko trajanje, što znači da nisu mogle biti zabilježene nikakve koristi ili potencijalne nuspojave koje bi se mogle javiti dugotrajnom primjenom ekstrakta. Također, ispitanici koji su gladovali uzimali su jednostavne ugljikohidrate, pa nisu procijenjeni učinci unosa masti i proteina zajedno s ugljikohidratima.