Vijesti

Đumbir za ublažavanje kronične boli u želucu

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Đumbir za ublažavanje kronične boli u želucu

Izvor: Journal of Dietary Supplements


Prema rezultatima nove kliničke studije, koncentrirani ekstrakt đumbira nudi značajan potencijal za smanjenje širokog spektra simptoma kod osoba s kroničnim bolovima u trbuhu. U tradicionalnoj medicini koristi se od pamtivijeka, te se pokazao korisnim u liječenju funkcionalne dispepsije. To je čest poremećaj koji karakterizira skupina simptoma, uključujući epigastričnu bol, peckanje i neugodan osjećaj sitosti. Ta bolest utječe na gotovo 20% svjetske populacije, bez jasnog konvencionalnog načina liječenja. No, vjeruje se da joj pridonose čimbenici povezani sa životnim navikama, kao i disfunkcija u živčanom sustavu povezanom s crijevima.

Randomizirana, dvostrukoslijepa klinička studija kontrolirana placebom obuhvatila je 57 sudionika koji pate od funkcionalne dispepsije. Dodijeljeno im je uzimanje 200 mg ekstrakta đumbira 2x/dan ili placeba tijekom 4 tjedna. Procijenjeno je 9 simptoma povezanih s funkcionalnom dispepsijom, uključujući bolove u gornjem dijelu trbuha, nelagodu u gornjem dijelu trbuha, osjećaj punoće nakon obroka, nadutost u gornjem dijelu trbuha, prebrzi osjećaj sitosti, pretjerano podrigivanje, mučninu, povraćanje i žgaravicu. Rezultati su pokazali da je dva tjedna nakon ispitivanja 41% ispitanika u skupini koja je uzimala ekstrakt đumbira izvijestilo o statistički značajnom pozitivnom učinku koji se zadržao tijekom studije. Utvrđeno je da je uzimanje ekstrakta đumbira bilo učinkovito kod 79% ispitanika, dok je učinkovitost placeba iznosila 21%. Štoviše, stopa odgovora u skupini koja je uzimala đumbir bila je 58% veća prilikom četvrtog posjeta nego u skupini koja je uzimala placebo. U četvrtom tjednu studije, zbirna ocjena eliminacije tri glavna simptoma – punoće nakon obroka, nadutosti u gornjem dijelu trbuha i prebrzog osjećaja sitosti – iznosila je 64% za ispitanike koji su uzimali ekstrakt, u usporedbi s 13% u placebo skupini. Također, za većinu od devet pojedinačnih simptoma uočena je statistički značajna stopa eliminacije u odnosu na placebo skupinu.

Pregledni znanstveni rad o ulozi đumbira kod probavnih poremećaja iz 2019. rezultirao je preporukama za povećanjem količine dokaza o učinkovitosti njegovih sastojaka. Uspostavljane su preporuke za učinkovite doze i optimizaciju pripravaka kako bi se osigurala stabilnost i bioraspoloživost poznatih aktivnih sastojaka koje sadrži.