Vijesti

Betain za prevenciju ozljeda

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Betain za prevenciju ozljeda

 Izvor: International Society of Sports Nutrition

U novom istraživanju španjolski znanstvenici upućuju na moguću ulogu betaina u oporavku od vježbanja i regulaciji imunosnog sustava sportaša. Betain je nusproizvod izoliran iz melase tijekom rafinacije šećerne repe. Nalazi se i u špinatu, cjelovitim žitaricama i morskim plodovima. Smatra se da nudi neku vrstu zaštite od denaturacije proteina, te potiče lučenje faktora rasta-1 sličnog inzulinu i fosforilaciju protein kinaze B.

U studiju je bilo uključeno 29 nogometaša koji su nasumično raspoređeni u dvije skupine. Tijekom 14 tjedana prva skupina uzimala je 2 g/dan betaina u obliku dodatka prehrani, a druga placebo. Broj citokina i ukupan broj krvnih stanica izmjereni su prije, tijekom i nakon sportske sezone. Rezultati su otkrili da je razina proupalnih citokina, faktora nekroze tumora alfa (TNF-α), interleukina-1 beta (IL-1β) te interleukina- 6 (IL-6) bila manja tijekom i nakon sezone, kod ispitanika koji su uzimali betain. Također, otkriveno je i povećanje razine IL-1β u placebo skupini nakon sportske sezone u odnosu na predsezonu. Uočen je porast razine bijelih krvnih stanica nakon sezone u odnosu na razdoblje tijekom sezone u placebo skupini. Nadalje, kod ispitanika koji su uzimali betain, razina crvenih krvnih stanica bila je manja nakon sezone u usporedbi s predsezonom.

Istraživači navode da betain u obliku dodatka prehrani može zaštititi eritrocite od hemolize tijekom nogometne sezone. Međutim, da bi se potvrdila ta pretpostavka, neophodna su daljnja istraživanja.