Nutri-inspekcija

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz

Proizvodi s matičnom mliječi

Nutri-inspekcija

 

Matična mliječ na našem tržištu dostupna je kao svježa matična mliječ te matična mliječ obrađena postupkom liofilizacije. Liofilizacija je tehnika sušenja koja se provodi na vrlo niskim temperaturama i pod vakuumom, a kao rezultat tog procesa dobivamo matičnu mliječ u prahu. S druge strane, svježa matična mliječ gusta je poput vrhnja, kiselkastog i pomalo trpkog okusa, žućkaste boje.

Osnovni biološki aktivni sastojak matične mliječi je 10-hidroksi-2-decenska kiselina (10-HDA). To je vrsta nezasićene masne kiseline koja je karakteristična samo za matičnu mliječ i do sada nije pronađena drugdje u prirodi.

10-HDA se pripisuju farmakološki učinci kao što su antitumorska i antibiotska aktivnost te jačanje imunološkog sustava. Stoga i nije neobično da se upravo ta nezasićena masna kiselina koristi kao indikator autentičnosti i kvalitete proizvoda s matičnom mliječi.

U nastavku donosimo pregled dodataka prehrani s polica naših ljekarni, koji u svojoj formulaciji sadrže matičnu mliječ. Pogledajte OVDJE.


Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Banner