Vijesti

Omega-3 za oporavak živca rožnice

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Omega-3 za oporavak živca rožnice

 Izvor: Diabetes

Dijabetička polineuropatija (DSP) pogađa oko 50% osoba s dijabetesom i razvija se uslijed kronične izloženosti hiperglikemiji. Ta je bolest u ranoj fazi povezana s gubitkom malih osjetilnih živčanih vlakana u rožnici. Trenutno je intenzivna kontrola glikemije jedina uspostavljena metoda za usporavanje napredovanja DSP-a kod bolesnika s dijabetesom tipa 1. Međutim, ističe se da bi unos omega-3 masnih kiselina svakodnevnom prehranom ili u obliku dodatka prehrani mogao pružiti blagodati osobama koje pate od DSP-a. Naime, proveli su studiju u kojoj je sudjelovalo 43 bolesnika s dijabetesom tipa 1. Nasumično im je bilo dodijeljeno uzimanje omega-3 masnih kiselina u obliku dodatka prehrani ili placeba tijekom 180 dana. Do kraja studije, u interventnoj skupini zabilježeno je značajno poboljšanje regeneracije živca rožnice u usporedbi s placebo skupinom. Međutim, nije uočen velik broj razlika između te dvije skupine u pogledu uobičajene oštrine vida, razine očnog tlaka, krvnih parametara ili statusa dijabetičke retinopatije. Istraživači tvrde da su dobiveni rezultati u skladu s rezultatima prethodno provedene studije na glodavcima, gdje je uzimanje omega-3 masnih kiselina moglo zaustaviti gubitak živčanih vlakana u rožnici i oštećenje osjetljivosti rožnice. Rezultati jedne druge studije pokazali su da je uzimanje 1.500 mg omega-3 masnih kiselina na dan tijekom tri mjeseca rezultiralo značajnim povećanjem gustoće živca rožnice, u usporedbi s placebo skupinom.

Poboljšanje regeneracije živca rožnice također je praćeno većim omega-3 indeksom u interventnoj skupini. On se povećao sa 4,9% na početku studije na 8,2% 180. dan studije. Što se tiče placebo skupine, omega-3 indeks ispitanika bio je sličan na početku (4,6%) i na kraju studije (4,8%). Istraživači smatraju da se zabilježeni učinci temelje na protuupalnim i neuroprotektivnim svojstvima lipidnih metabolita, resolvina i protektina.