Vijesti

Izomaltuloza za sportsku izvedbu?

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Izomaltuloza za sportsku izvedbu?

Izvor: International Society of Sports Nutrition 

Izomaltuloza, disaharid sastavljen od glukoze i fruktoze, okusom je sličan saharozi, ali je otprilike dvostruko manje slatkoće. Zbog toga što se sporije probavlja, vjerojatno ima određenu ulogu u kontroli tjelesne mase i razine šećera u krvi. Također, znanstvenici smatraju da izomaltuloza može pružiti dobrobiti za sportaše. Zato su odlučili istražiti učinke izomaltuloze na sportsku izvedbu, te metaboličke i hormonalne učinke u usporedbi s glukozom i maltodekstrinom, uobičajenim funkcionalnim ugljikohidratima koji se koriste u proizvodima namijenjenim sportašima.

U studiju je bio uključen 21 muški rekreativni trkač, u dobi od 21-32 godine. Podijeljeni su u tri skupine te im je dodijeljeno uzimanje 50 g izomaltuloze, glukoze ili maltodekstrina prije 60-minutnog trčanja. Izmjereni su im stopa oksidacije masti i ugljikohidrata, razina glukoze u krvi, koncentracija inzulina te inzulinotropnog peptida ovisnog o glukozi. Također, procijenjeni su izvedba trčanja i ozbiljnost probavnih sim

Čini se da je uzimanje izomaltuloze imalo povoljniji učinak na razinu glukoze u krvi, inzulinotropnog peptida ovisnog o glukozi i inzulina, u usporedbi s uzimanjem maltodekstrina i glukoze. Međutim, dostupnost glukoze kao i brzina oksidacije masti i ugljikohidrata ostali su nepromijenjeni.