Vijesti

Sinbiotici mogu sprječiti napredovanje šećerne bolesti

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Sinbiotici mogu sprječiti napredovanje šećerne bolesti

 

IzvorInternational Journal of Molecular Science


Mješavina bakterijskih sojeva L. plantarum D13-4, L. rhamnosus D7-5, L. paracasei D3-5, L. plantarum D6-2, L. rhamnosus D4-4 i prebiotičkih vlakana može smanjiti hiperglikemiju kod laboratorijskih miševa. Naime, znanstvenici su proučavali utjecaj jogurta sa sinbioticima na šećernu bolest tipa 2 uzrokovanu prehranom i streptozotocinom kod miševa. Laboratorijske životinje podvrgnute su prehrani s visokim udjelom masti i podijeljene u tri skupine: prva skupina dobivala je jogurt sa sinbioticima, druga kuhano mlijeko sa 2% mliječne masti (prva kontrolna skupina), a treća je skupina dobivala komercijalno dostupan jogurt (druga kontrolna skupina) tijekom pet tjedana. Rezultati su pokazali da je konzumacija jogurta sa sinbioticima smanjila razvoj hiperglikemije kao odgovor na prehranu s visokim udjelom masti i primjenu streptozotocina. Također, bila je povezana s blagotvornim modulacijama sastava mikrobiote crijeva u usporedbi s mlijekom. Osim toga, komercijalno dostupan jogurt negativno je utjecao na sastav crijevne mikrobiote povećanjem broja štetnih bakterija kao što su bakterije iz koljena Proteobacteria i obitelji Enterobacteriaceae. Analiza stanica gušterače pokazala je da je konzumacija jogurta koji su dobivali miševi iz kontrolne skupine bila povezana s povećanjem broja upaljenih Langerhansovih otočića, a miševi koji su dobivali jogurt sa sinbioticima imali su manji broj upala. Jogurt sa sinbioticima također je sačuvao zdrave strukture resica u crijevima, u usporedbi s jogurtom iz kontrolne skupine.

Podaci upućuju na to da je jogurt sa sinbioticima možda zaštitio crijevne resice od oštećenja, što je važno za održavanje integriteta crijeva i smanjenje upalnih procesa. Štoviše, uočeno je i da štiti od pojave šećerne bolesti tipa 2 kod miševa, te bi se mogao koristiti kao terapija za sprječavanje progresije dijabetesa, zaključili su istraživači.