Vijesti

Ekstrakt kore bora za zaštitu kože

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Ekstrakt kore bora za zaštitu kože

Izvor: Skin Pharmacology Physiology 

Standardizirani ekstrakt kore francuskog bora u obliku dodatka prehrani može pomoći koži da zadrži vlagu, elastičnost i funkciju barijere, prema rezultatima nove randomizirane studije kontrolirane placebom. Taj ekstrakt mješavina je procijanidina, bioflavonoida i organskih kiselina ekstrahiranih iz kore primorskog bora. Koru bora sadržia velik broj dodataka prehrani, kozmetičkih proizvoda te funkcionalne hrane i pića.

U studiju je bilo uključeno 76 sudionika, od kojih 57 žena, prosječne dobi od 41 godinu. Svi sudionici bili su radnici koji su puno vremena provodili na otvorenom te bili izloženi gradskom onečišćenom zraku i okolišnim stresnim čimbenicima kao i sezonskim promjenama temperature i vlage od travnja do studenog. Sudionicima je nasumično dodijeljeno uzimanje 100 mg ekstrakta na dan ili placeba, tijekom 12 tjedana. Nakon toga uslijedilo je jednotjedno razdoblje ispiranja (bez intervencije) prije nego što su sudionici prebačeni u drugu skupinu sljedećih 12 tjedana. Rezultati su pokazali da je uzimanje ekstrakta kore francuskog bora tijekom vlažne sezone bilo povezano s poboljšanjem elastičnosti kože za 7%, u usporedbi sa samo 0,1% u placebo skupini.

Također je zabilježeno poboljšanje čvrstoće kože za 7% u skupini koja je uzimala ekstrakt, u usporedbi sa 0,3% u placebo skupini. Podaci tijekom sušne sezone pokazali su da je kod sudionika koji su uzimali ekstrakt zabilježen 14% manji transepidermalni gubitak vlage, što pokazuje značajno poboljšanje funkcije kožne barijere, u usporedbi s porastom od 4,5% u placebo skupini. Znanstvenici su zaključili da uzimanje ekstrakta kore francuskog primorskog bora u obliku dodatka prehrani može učiniti značajnu razliku u zdravlju i izgledu kože, čak i u nepovoljnim okolišnim uvjetima.