Vijesti

Ekstrakt jestivog kaktusa za manji unos kalorija

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Ekstrakt jestivog kaktusa za manji unos kalorija

Izvor: Scientific Reports

Rezultati nove studije pokazali su da upotreba ekstrakta biljke Caralluma fimbriata, odnosno jestivog kaktusa, smanjuje unos kalorija i opseg struka, odnosno pozitivno utječe na gubitak kilograma. To je sukulent koji se tradicionalno koristi u Indiji kao sredstvo za smanjenje apetita tijekom gladi. Postojeći dokazi upućuju na to da dodatak ekstrakta također pozitivno utječe na mentalno zdravlje, i to smanjenjem tjeskobe i stresa kod zdravih odraslih osoba.

U randomiziranoj kontroliranoj studiji nastojalo se ispitati u kojoj mjeri konzumacija ekstrakta Caralluma fimbriata može kontrolirati osjećaj sitosti. U studiju su uključili 83 ispitanika u dobi od 20-50 godina. Nasumično im je dodijeljeno uzimanje kapsule koja sadrži 500 mg ekstrakta kaktusa Caralluma fimbriata ili 500 mg maltodekstrina, prije doručka i večere. Mjerena je količina unesenih kalorija i praćena je tjelesna masa ispitanika.

Prema rezultatima, koncentracija leptina u plazmi do kraja studije bila je značajno veća u placebo skupini, u usporedbi s interventnom skupinom. Također, unos kalorija bio je značajno smanjen u interventnoj skupini u usporedbi s placebo skupinom. U skupini koja je uzimala ekstrakt, unos kalorija smanjio se za 245 kalorija na dan, dok se u placebo skupini smanjio za 15,8 kalorija. Smanjenje unosa kalorija također je dovelo do gubitka kilograma od 0,37 kg u interventnoj skupini. Suprotno tome, u skupini koja je uzimala placebo zabilježeno je da se tjelesna masa povećala za prosječno 1,33 kg. Nadalje, uočeno je smanjenje obujma struka za 2,7 cm u interventnoj skupini, dok je kod placebo skupine zabilježeno povećanje obujma struka za 0,3 cm. Autori studije zaključili su da bi ispitivani ekstrakt mogao djelovati kao receptor za serotonin koji izaziva smirenost i kontrolira glad.