Vidac u svakodnevnoj ljekarničkoj praksi

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Autorica članka: Katarina Fehir Šola, mag.pharm., univ.mag. fitofarmacije i dijetoterapije

Vidac ili očanica (Euphrasia officinalis) prvi se put spominje u srednjovjekovnim knjigama o ljekovitom bilju, a niz znanstvenih istraživanja potvrdilo je njegovu ljekovitost za očne bolesti

 
Vidac u svakodnevnoj ljekarničkoj praksi

 

Oči su nakon mozga najsloženiji organ u ljudskom tijelu. Svakih sat vremena prosljeđuju mnoštvo informacija, naše su najdragocjenije osjetilo i zato ih moramo čuvati. Oko često može biti iritirano različitim uzrocima što se može liječiti, ali s oprezom.

Kapi za oči u posljednje su vrijeme postale vrlo popularne u samoliječenju. Mnogi pacijenti čije su oči povremeno crvene, u ljekarnama traže ”kapi za izbjeljivanje očiju”. Ponekad je njihova upotreba opravdana, ali često i nije. Jedna od opasnosti neracionalnog korištenja je mogućnost prekrivanja važnog simptoma nekog oboljenja, na primjer tzv. suhog oka.

Ne koriste li se prema uputama liječnika, kapi za oči (vazokonstriktori) mogu izazvati:

-      Razvoj suhog oka – čestim korištenjem kapi koje kontrahiraju krvne žilice u oku, postupno slabi njihova funkcija, pa stoga oku ne mogu dopremiti dovoljnu količinu krvi niti hranjivih sastojaka. Nakon dužeg razdoblja korištenja oko počne patiti, manje je otporno na vanjske utjecaje, te postaje suho.

-      Razvoj ovisnosti – isto tako nakon dužeg korištenja, djelovanje takvih kapi je kraće te se javlja potreba za češćim kapanjem. Nastaje ovisnost o njima, a važno je naglasiti da uzrok crvenila i dalje postoji.

 

Suho oko

Definiciju suhog oka dao je 1995. godine National Eye Institute: “Suho oko je poremećaj suznog filma uzrokovan nedostatkom suza ili obilnim hlapljenjem suza, što uzrokuje oštećenje očne površine između vjeđa, a i brojne neugodne simptome.“ Pacijenti imaju neke od sljedećih simptoma: osjećaj stranog tijela,“pijesak” u očima, pečenje, žarenje,“umor” očiju, zamagljen vid, crvenilo, sekret u obliku niti, paradoksalno suzenje…

Umjetne suze oponašaju prirodni sastav oka i povećavaju volumen suznog filma, a dobro se podnose i - što je vrlo važno - nisu toksične niti nakon duže upotrebe. Ako su problemi prisutni dulje od tjedan dana ili se značajno ne poboljšavaju primjenom bezreceptnih umjetnih suza, valja posjetiti liječnika oftalmologa.

Ljudske suze sastoje se od vodene i masne faze, a oftalmolog može ustanoviti koja komponenta nedostaje kod suhog oka. Oftalmolog će preporučiti i odgovarajuće umjetne suze, kojih na našem tržištu ima nekoliko vrsta.

Suho oko ne može se izliječiti nego se nastoje umanjiti tegobe. Pristup je uvijek individualan. Dva su cilja terapije – ublažavanje simptoma i sprječavanje mogućih komplikacija. Umjetne suze u prosjeku djeluju na površini oka 15-20 minuta, zbog čega ih je potrebno kapati nekoliko puta na dan. Postoji velik broj umjetnih suza i većina njih registrirana je kao medicinski proizvod.

Ako se moraju često primjenjivati, važno je preporučiti one bez konzervansa ili one s nenadražujućim konzervansima. Danas se proizvode i umjetne suze s konzervansima koji se pod utjecajem svjetlosti razlažu na prirodne sastojke suza, za razliku od onih koje sadrže benzalkonijev klorid kao konzervans. On može pogoršati simptome, jer otapa masni sloj suza.

Rok upotrebe kapi za oči znatno je produljen, zahvaljujući novim tehnologijama i upotrebi inovativnih spremnika s filtrima koji sprječavaju onečišćenja otopine nakon otvaranja.

Mogućnost izbora kapi za oči namijenjenih uklanjanju simptoma suhog oka je velika - od hipoosmotskih kapi koje smanjuju povećanu osmolarnost suza, odnosno obnavljaju osmotsku ravnotežu u oku, pa do kapi s nekoliko faza djelovanja, koje omogućuju djelovanje na sva tri sloja suznog filma.

Kod hiperevaporacijskog oblika suhog oka, uz primjenu umjetnih suza, korisno je stimulirati sekreciju Meibomovih žlijezda (primjena toplih obloga izvana na vjeđe, uz blagu masažu vjeđa u smjeru ruba) te provoditi svakodnevnu higijenu rubova vjeđa, ako postoji zastoj sekreta u izvodnim kanalima.

Za suho oko nije preporučljiva primjena kapi s vazokonstriktorima (za liječenje tzv. crvenog oka) jer one pojačavaju simptome.

 

Glaukom

Kada govorimo o zdravlju očiju, jedan od većih problema je glaukom, tj. progresivna optička neuropatija. To je bolest koja oštećuje vidni živac. Rana faza bolesti, nažalost, nema simptoma, a ako se ne liječi, dovodi do oštećenja vida i do sljepoće. Ne može se liječiti samostalno, nego je potreban stalni nadzor oftalmologa.

Glaukom nije isto što i povišeni očni tlak, kako se donedavno smatralo. Međutim, danas se zna da je povišeni očni tlak jedan od rizičnih faktora za razvoj glaukoma. Važno je naglasiti da je glaukom drugi najčešći uzrok sljepoće u razvijenom svijetu. Nije smrtonosan, no kada se radilo veliko ispitivanje pod nazivom ”Koja bolest ili stanje najviše zabrinjava ljude?”, najčešće su navedeni rak, bolesti srca i strah od sljepoće. Baš zato što uzrokuje sljepoću, ako se ne prepozna ili ne liječi na vrijeme, glaukom je javnozdravstveni problem.

Rizični čimbenici za razvoj bolesti su: dob nakon 45 godina, kratkovidnost, neki lijekovi kao steroidi, trauma ili operacija oka te izrazito važan - obiteljski (nasljedni) faktor. Stoga je također potrebno da se članovi obitelji oboljelog od glaukoma redovito kontroliraju. Važno je naglasiti da svi koji imaju navedene rizične faktore, imaju veću vjerojatnost pojave bolesti, pa bi svake dvije godine trebali ići na pregled očne pozadine i mjerenje očnog tlaka.

Gubitak vida uzrokovan glaukomom ne može se vratiti, ali se glaukom može “držati pod kontrolom“. Danas postoje vrlo efikasni lijekovi, a u određenim slučajevima može se liječiti i laserskim ili klasičnim kirurškim zahvatom.

 

Vidac - ljekovita biljka u zaštiti očiju

Još su davne 1898. godine Felter i Lloyd napisali povijesni pregled ljekovitosti biljke Euphrasia officinalis (očanica ili vidac). Prvi se put spominje u srednjovjekovnim knjigama o ljekovitom bilju, a prema legendi, ime Euphrasia je dobila po jednoj od grčkih gracija - Euphrosyini, što u slobodnom prijevodu znači radost.

Vidac (Euphrasia rostkoviana, E. officinalis L., Orobanchaceae) ima iznimnu ljekovitost za očne bolesti, što potvrđuje niz znanstvenih istraživanja. Vrsta Euphrasia officinalis L. (dragočka, dragonka, kupalac, očanica, oči Matere Božje, radoka, roža svete Lucije, vidova trava, vidovita trava, vidica, zorvica) je jednogodišnja biljna vrsta razgranate stabljike, koja dostiže visinu od 10-15 cm. Listovi su joj nasuprotni, jajastog oblika, pri vrhu oštro nazubljeni. Cvjetovi nalikuju na oko zbog čega je biljka u staroj narodnoj medicini naznačena kao ljekovita za oči. Bijeli ili blijedoljubičasti, cjevasti cvjetovi nastaju u pazušcima gornjih listova, a na donjoj usni cvijeta nalaze se male žute mrlje. Cvate od srpnja do početka listopada. Biljka je poluparazit i živi na drugim biljnim vrstama iz kojih siše hranjive tvari, te nema razvijen korijen već samo sisaljke ili haustorije. Vidac najbolje uspijeva na suhim livadama, neplodnim tlima i šumskim čistinama. Raširen je u gotovo cijeloj Europi.

U ljekovite svrhe koristi se čitava biljka (Herba Euphrasiae) bez korijena. Bere se prije cvatnje i suši na suncu u dobro prozračenom području. Ljekovitost vidca rezultat je niza ljekovitih sastavnica koje ta biljka posjeduje.

Kemijski sastav biljke - među najvažnijim sastavnicama droge svakako su iridoidni glikozidi (aukubin 0,05%, katalpol i drugi) koji su odgovorni za gorak okus. Osim glikozida sadrži još lignine, nešto eteričnog ulja (15%), flavonoide (0,38% - apigenin, luteolin, kempferol, kvercetin, ramnetin), polifenole (1,47%), fenolne kiseline, tanine (0,56%), smole, te mnoge druge sastojke.

Ljekovito djelovanje - stručna literatura danas je potpuno složna oko upotrebe vidca u zdravstvenom smislu. Vidac se koristi kod upale očne spojnice (konjunktivitis), slabosti očiju uslijed čitanja ili pisanja, upale rubova vjeđa (blepharitis), upale šarenice (iritis), tzv. zelene mrene (glaucoma, bolesno povišenje tlaka u oku), pjegavosti površine rožnice (macula cornea), čira na rožnici (ulcus corneae), upale suzne vrećice (dacryocystitis). Upotreba je prikladna i kod prekomjernog „curenja“ očiju kod peludne groznice ili peludne hunjavice. Tradicionalna upotreba je za simptomatsko liječenje i prevenciju konjunktivitisa (alergijski, iritativni ili infektivni), manje očne bolesti kao što su upale oka, suhoća ili umor oka, iritacije (dim, smog, umor oka od korištenja računala).

Vidac je svoju upotrebu našao i u homeopatiji koja ga koristi u obliku pripravka Euphrasis c30 za liječenje vodenastog iscjetka očiju, koji je popraćen osjećajem peckanja i nagle boli uslijed izlaganja jakom svjetlu. Pučka medicina često ističe da je vanjska primjena vidca u obliku obloga ili kupelji najdjelotvornija, te da u mješavinama s kamilicom, komoračem ili nevenom polučuje najbolje rezultate kod tegoba s očima (Treben, 1980.).

Kliničke studije - jedna studija istraživala je učinkovitost ekstrakta biljke vidac na uzgojenim epitelnim stanicama oka. Korištena su tri oblika ekstrakta – etanolni, etilacetatni te heptan. Zaključeno je da pozitivan učinak na zdravlje oka imaju etanolni ekstrakti i ekstrakt etilacetata1.

U istraživanju koje je dokazalo povoljno djelovanje biljke vidac na učinak ultravioletnog zračenja na oko, dokazani su i smanjenje utjecaja UVB svjetlosti, smanjenje oksidativnog stresa, proinflamatorna aktivnost i apoptoza stanica3.

U dječjoj bolnici University Children's Hospital Bern u Švicarskoj, provodilo se randomizirano dvostrukoslijepo istraživanje. Studija je pokazala učinkovitost kapi vidca kod crvenila i suzenja oka djece4.

 

Kako pravilno savjetovati pacijenta o ispravnom korištenju kapi za oči:

-      Prije kapanja operite ruke, sjednite ili stanite pred ogledalo;

-      Otvorite kapi, glavu zabacite unatrag i nježno povucite kapak prema dolje;

-      Kada ukapavate kapi, pokušajte ne dodirivati oči i trepavice, odnosno pazite da bočicom ne dodirnete oko, i ne ukapavajte kapi direktno u oko;

-      Nakon toga zatvorite oko i lagano pritisnite prstom na suzni kanal (sam rub oka kraj nosa) kako biste osigurali da kapi ostanu u oku te da što manja količina lijeka putem suznog kanala dospije u organizam, a zatim obrišite višak tekućine koja je iscurila;

-      Isti postupak ponovite i za drugo oko ako je propisano da treba kapati oba.

Napomena: ako koristite dvoje kapi koje morate nanijeti u isto doba dana, napravite razmak od najmanje pet minuta.

 

Još savjeta za pacijente:

-      Kapi za oči su sterilne otopine (bez bakterija). Nakon što ih jednom otvorite, provjerite rok trajanja, držite ih na hladnom i tamnom mjestu, osim ako nije drukčije propisano.

-      Kada kapate u oko, pazite da vrh bočice ne dođe u kontakt s okom ili vašim prstima, jer se na taj način održava sterilnost.

-      Nakon isteka roka trajanja lijeka ne smijete ih koristiti, jer postoji opasnost od kontaminacije.

-      Kao i na sve vrste lijekova, tako i na kapi za oči postoji mogućnost alergija. O tome obvezno morate upozoriti svog liječnika ili ljekarnika.

-      Ako nosite kontaktne leće, provjerite s ljekarnikom ili liječnikom možete li uz njih koristiti kapi. 

 

Literatura:

  1. Grupa autora: Priručnik za samoliječenje; CASI; 2017; 345-351
  2. Galic, K., Ljekovito bilje u Teoriji signatura, 2018., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb, str 21
  3. EMA; https://www.ema.europa.eu/en/documents/herbal-report/final-assessment-report-euphrasia-officinalis-l-euphrasia-rostkoviana-hayne-herba_en.pdf; datum pristupa 20.09.2021.
  4. Treben M. Zdravlje iz Božije ljekarne; Mozaik knjiga, Zagreb; 1980.
  5. Felter H.W., Lloyd J.U.; Kings American dispensatory; 1898.
  6. Paduch R, Woźniak A, Niedziela P, Rejdak R. Assessment of eyebright (Euphrasia officinalis L.) extract activity in relation to human corneal cells using in vitro tests. Balkan Med J. 2014;31(1):29-36.
  7. Liu Y, Hwang E, Ngo HTT, Perumalsamy H, Kim YJ, Li L, et al. Protective Effects of Euphrasia officinalis Extract against Ultraviolet B-Induced Photoaging in Normal Human Dermal Fibroblasts. Int J Mol Sci [Internet]. 2018 Nov 1 [cited 2021 Sep 20];19(11). Available from: /pmc/ articles/PMC6275060/
  8. Meier-Girard D, Gerstenberg G, Stoffel L, Kohler T, Klein SD, Eschenmoser M, et al. Euphrasia Eye Drops in Preterm Neonates With Ocular Discharge: A Randomized Double-Blind Placebo-Controlled Trial. Front Pediatr. 2020 Aug 11;0:449.

 

 PHARMASWISS PROMO


Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Banner