Vijesti

Šafran za san

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Šafran za san

Izvor: Nutrients 

Nesanica i poremećaji spavanja raširen su problem u svijetu, uglavnom u zapadnim društvima. Uzimanje tableta za spavanje uključuje povećan rizik od ovisnosti, pa čak i smrtnosti kod dugotrajne primjene. Osušene stigme šafrana koriste se u tradicionalnoj medicini, a čini se da spojevi koje sadrže - safranal, krocin i krocetin - imaju blagotvorne učinke na trajanje i kvalitetu sna. Iako su u nekoliko studija otkriveni blagotvorni učinci šafrana na trajanje i kvalitetu sna, većina podataka prikupljena je samo na temelju upitnika ili izoliranih pročišćenih molekula. Izolirani spojevi rijetko imaju isti stupanj aktivnosti kao i nerafinirani ekstrakt u usporedivoj koncentraciji ili dozi aktivnog spoja.

Cilj ovog rada bio je procijeniti učinak standardiziranog ekstrakta šafrana na kvalitetu sna ispitanika koji imaju blage do umjerene smetnje u spavanju, povezane s tjeskobom. U dvostruko slijepu, randomiziranu studiju kontroliranu placebom bilo je uključeno 66 ispitanika u dobi između 25 i 70 godina. Ispitanicima je nasumično dodijeljeno uzimanje 15,5 mg ekstrakta šafrana na dan, ili placebo tijekom 6 tjedana. Kvaliteta sna procijenjena je pomoću aktigrafije i upitnika tjedan dana prije intervencije, u sredini i na kraju intervencije. Rezultati su pokazali da je upotreba ekstrakta šafrana u obliku dodatka prehrani tijekom šest tjedana dovela do poboljšanja nekoliko parametara povezanih s kvalitetom sna. To uključuje vrijeme provedeno u krevetu procijenjeno aktigrafijom, lakoću usnivanja, kvalitetu sna, te latenciju i trajanje sna. Uz to, uzimanje ekstrakta šafrana poboljšalo je rezultate tjelesne boli, općeg fizičkog zdravlja i emocionalnog ograničenja koji se procjenjuju upitnikom SF-36.

Znanstvenici navode da ekstrakt šafrana i njegovi aktivni spojevi mogu modulirati razinu serotonina, dopamina, noradrenalina, glutamata i GABA-A neurotransmitera koji imaju ulogu u anksioznosti, depresiji i nesanici. Autori studije smatraju da uzimanje ekstrakta šafrana utječe na regulaciju razine tih neurotransmitera u mozgu, što vjerojatno uvelike pridonosi pozitivnim učincima na kvalitetu sna.