Vijesti

Flavonoidi naranče za rast mišića kod sportaša

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Flavonoidi naranče za rast mišića kod sportaša

Izvor: Food & Function 

Rezultati dvostruko slijepog randomiziranog ispitivanja pokazali su da konzumiranje prirodnog ekstrakta naranče može povećati rast mišića i poboljšati izvedbu sportaša.

2S-hesperidin glavni je flavonoid u naranči, a prethodna istraživanja pokazala su da akutni i kronični unos tog spoja kod amaterskih biciklista poboljšava anaerobnu i aerobnu izvedbu, dok su neke studije na životinjama također uputile na njegove učinke na razvoj mišića i smanjenje nakupljanja masti. U toj studiji, procjenjivani su učinci uzimanja 2S-hesperidina kao dodatka prehrani na tjelesni sastav sportaša. U dvostruko slijepo, paralelno, randomizirano ispitivanje bilo je uključeno 40 biciklista amatera, u dobi od 18-55 godina, koji su podijeljeni u dvije skupine. Prva skupina uzimala je 2S-hesperidin kao dodatak prehrani u dozi od 500 mg tijekom 8 tjedana, a druga skupina uzimala je placebo. Za procjenu učinka na sastav tijela korištena su apsorpciometrija X-zraka dvostruke energije (DXA, engl. Dual-energy X-ray absorptiometry) i antropometrijska mjerenja. Uz to, izmjerena je brzina metabolizma u mirovanju.

U usporedbi s placebom, DXA analiza pokazala je smanjenje udjela tjelesne masti za 10,4% i mase masti donjih udova za 10,5% kod ispitanika koji su uzimali 2S-hesperidin. Nakon procjene antropometrijskih podataka, primijećeno je smanjenje udjela tjelesne masti za 3,7% i ukupne tjelesne masti za 3,0% u skupini koja je uzimala 2S-hesperidin, ali ne i u placebo skupini. Uz to, zabilježen je porast udjela mišićne mase za 1,0% i ukupne mišićne mase za 1,7% nakon uzimanja 2S-hesperidina, bez promjena u placebo skupini. Istraživači smatraju da zabilježene promjene u tjelesnom sastavu mogu pružiti prednost sportašima koji se natječu u sportovima izdržljivosti, u održavanju ili poboljšanju tjelesne kondicije tijekom predsezone. Također, može im pomoći da započnu sezonu s manjim udjelom tjelesne masti i većim udjelom mišića. Osim toga, čini se kako 2S-hesperidin sprječava povećanje omjera respiratorne izmjene u metabolizmu pri mirovanju nakon uzimanja 2S-hesperidina.

Uzimajući u obzir dobivene rezultate kao i činjenicu da u tom istraživanju nisu uzete u obzir prehrambene navike ispitanika, potencijal 2S-hesperidina u kombinaciji s kontrolom prehrane mogao bi biti još veći, zaključuju autori studije.