Kako se ljekarništvo pozicioniralo tijekom pandemije?

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Autorica članka: Katarina Fehir Šola, mag.pharm., univ.mag. fitofarmacije i dijetoterapije, predsjednica EPhEU (European community pharmacy association)

Brojne zemlje EU tijekom pandemije su redefinirale svoje zdravstvene sustave i prilagodile svoje zakonodavne okvire, pa se može zaključiti da su u njima već prisutne promjene kojima teži hrvatsko ljekarništvo

 
Kako se ljekarništvo pozicioniralo tijekom pandemije?

 

Govoreći iz pozicije europskog udruženja ljekarnika, tijekom pandemije ljekarnici su imali vitalnu ulogu u opskrbi stanovništva te su bili jedini stalno dostupni zdravstveni radnici. U ruralnim dijelovima slabije naseljenih dijelova Europe, ljekarne su bile jedino mjesto pružanja zdravstvene usluge. Specifična situacija koja je zahvatila zdravstvene sustave u cijelom svijetu, pa tako i ljekarništvo, potaknula je EPhEU na proaktivnost te lobiranje prema vlastima u smjeru  proširenja opisa poslova javnih ljekarni, a sve kako bi se omogućio kvalitetniji zdravstveni sustav tijekom pandemije.

Prepoznavanje ljekarničkih usluga koje poboljšavaju kvalitetu života pacijenata te njihovo adekvatno plaćanje kao i definiranje novih modela zdravstvene skrbi (patient centered care) neke su od aktivnosti provedene na području Europe u proteklom razdoblju. Posebno važna uloga ljekarnika pokazala se u upravljanju potencijalnim slučajevima zaraze te pružanju točnih informacija o bolesti u vremenima dezinformacija iz raznih izvora.

Ljekarnici su se pokazali kao zdravstveni djelatnici koji, osim što su dostupni, imaju znanja i kompetencije da aktivno sudjeluju u borbi protiv pandemije. Različite zemlje su prilagodile i zakonodavstvo, da bi iskoristile potencijal i stručnost ljekarnika. Ljekarnici su prepoznati kao propisivači lijekova, stručnjaci za upravljanje terapijama, uključeni su u cijepljenje i promociju zdravlja, pa možemo zaključiti da su promjene kojima teži hrvatsko ljekarništvo već prisutne u zemljama Europe.

Do prve polovice 2021., u šest europskih zemalja ljekarnici su dobili ovlast da mogu samostalno odobriti nove ponavljajuće recepte za kronične bolesti, te im je omogućeno izdavanje lijekova unutar i između ATK skupina tijekom nestašice lijekova.

U četiri europske zemlje vlasti su plaćale dodatnu uslugu za dostavu lijekova pacijentima u njihov dom, dok je u osam zemalja pokrenut protokol postupanja ljekarnika za pomoć osobama koje su žrtve nasilja u obitelji.

U određenim zemljama Europe ljekarnici su aktivno uključeni u testiranje i cijepljenje protiv bolesti COVID-19.

U zemljama Europe zdravstveni sustav proširio je ulogu ljekarnika tako da im je omogućeno izdavanje cjepiva i cijepljenje protiv gripe, dok su u osam zemalja ljekarnici direktno uključeni u cijepljenje protiv bolesti COVID-19. U 15 zemalja ljekarnicima je bilo omogućeno da uz naknadu izdaju antigenske testove i provode testiranje u ljekarnama.

 

 


Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Banner