Vijesti

Kako vrsta ekstrakta brusnice utječe na infekciju mokraćnog sustava?

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Kako vrsta ekstrakta brusnice utječe na infekciju mokraćnog sustava?

 Izvor: Journal of Dietary Supplements

Uloga brusnice u inhibiciji razvoja infekcija mokraćnog sustava jedna je od glavnih zdravstvenih indikacija za suvremenu upotrebu te namirnice. Proizvodi od brusnice utječu na infekciju mokraćnog sustava tako da sprječavaju prijanjanje štetnih bakterija na stijenke mokraćnog sustava i formiranje bakterijskih kolonija. Dodaci prehrani koji sadrže brusnicu obično se izrađuju od različitih komponenti voća i mogu se sastojati od cijele sušene brusnice, sušenog ekstrakta, suhe komine koja ostaje nakon postupka proizvodnje soka ili raznih mješavina. Znanstvenici su posebno promatrali vezu između antiadhezijske aktivnosti proizvoda i njihovog preciznog profila proantocijanidina (PAC). Novo istraživanje pokazalo je da nisu svi proizvodi od brusnice jednaki, a poznavanje preciznog profila proantocijanidina neophodno je za predviđanje njihovih bioloških učinaka. U studiji su uspoređena dva različita proizvoda od brusnice - ekstrakt iz soka brusnice i iz cijelih brusnica.

Analizirali su topive i netopive profile proantocijanidina svakog ekstrakta i usporedili ih s vlastitom analizom uzoraka smrznutih brusnica. Naime, PAC profil određuje antiadhezijsku aktivnost. Ukupno 20 sudionika uzimalo je dva dodatka prehrani, uzastopno tijekom 7 dana (s razdobljem ispiranja između njih), a za to vrijeme davali su uzorke urina na analizu. Otkriveno je da proizvod dobiven iz soka brusnice pokazuje bolju antiadhezijsku aktivnost od proizvoda dobivenog iz mješavine cijele brusnice. Rezultati tog istraživanja pokazuju da vrsta komponente brusnice koja se koristi za formuliranje dodataka prehrani ima izravan utjecaj na in vitro i ex vivo bakterijsku antiadhezijsku aktivnost. U konačnici, to bi moglo utjecati na kliničku učinkovitost proizvoda za prevenciju infekcija mokraćnog sustava.