Pregled dodataka prehrani za podršku normalnoj funkciji štitnjače

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz

U stalnoj rubrici Nutri-inspekcija donosimo pregled proizvoda s polica naših ljekarni koji pridonose održavanju zdravlja štitnjače

 
Pregled dodataka prehrani za podršku normalnoj funkciji štitnjače

 

Štitnjača je sićušna žlijezda leptirastog oblika s velikom zadaćom u organizmu. Uloga zdrave štitnjače je proizvodnja i lučenje hormona trijodtironina (T3) i tiroksina (T4) koji sudjeluju u regulaciji metabolizma. Oni povećavaju bazalnu potrošnju kisika i stvaranje topline, povećavaju sintezu bjelančevina, povećavaju minutni volumen srca, ubrzavaju metabolizam lipida, potiču metaboliziranje steroidnih hormona, vitamina B i mnogih lijekova. Potiču procese okoštavanja, rast kosti u dužinu te lučenje hormona rasta. Sudjeluju i u razvoju središnjeg živčanog sustava. Osiguravaju budnost, reakcije na podražaje, pamćenje i sposobnost učenja. Važnu ulogu imaju i u reprodukciji te održavanju normalne trudnoće.

Za proizvodnju hormona, štitnjači su potrebne dovoljne količine joda i tirozina. Osim toga, za pravilan rad štitnjače važni su još i selen, cink i željezo te vitamini A, C i E.

Na tržištu je dostupan cijeli niz pripravaka koji odgovaraju kategoriji dodataka prehrani za podršku normalnoj funkciji štitnjače. Najčešće je riječ o proizvodima koji sadrže biljne ekstrakte ili minerale, poput selena i joda, ali i o mješovitim formulacijama koje, osim poznatih minerala, sadrže i određene aminokiseline te vitamine.

OVDJE pregledajte proizvode s polica naših ljekarni koji pridonose održavanju zdravlja štitnjače. Radi bolje preglednosti, pripravci su podijeljeni u dvije kategorije: monosupstancije i mješovite formulacije.

 


Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Banner