Vijesti

Flavonoidi citrusa za oporavak mišića

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Flavonoidi citrusa za oporavak mišića

Izvor: Antioxidant 

Prema novoj studiji, uzimanje 2S-hesperidina tijekom osam tjedana može ubrzati oporavak nakon intenzivnog vježbanja, poboljšanjem oksidativnog i upalnog statusa.

Naime hesperidin, flavonoid koji se nalazi u agrumima, ima antioksidativna i protuupalna svojstva te je utvrđeno da modulira ekspresiju gena koji kodiraju za sintezu leukocita. Njegov antioksidativni učinak uglavnom se odnosi na sposobnost uklanjanja slobodnih radikala kao i na porast razine enzima katalaze, superoksid dismutaze te reduciranog i oksidiranog oblika glutationa. Protuupalni učinak odnosi se na smanjenje razine markera upale, poput nuklearnog faktora kappa B, interleukina 6, faktora tumorske nekroze alfa te inducibilne sintaze dušikovog oksida.

U randomizirano, dvostrukoslijepo paralelno kliničko ispitivanje znanstvenici su uključili 40 zdravih muških amaterskih biciklista koji su trenirali 6-12 sati tjedno. Sudionici su nasumično raspoređeni u dvije skupine. Prva je svaki dan za vrijeme doručka uzimala dvije kapsule 2S-heperidina u dozi od 250 mg, a druga skupina uzimala je placebo. Istraživači su otkrili da se oksidacijski status poboljšao nakon uzimanja 2S-hesperidina, ali ne i nakon uzimanja placeba. Uz to, u skupini koja je uzimala 2S-hesperidin zabilježena su značajna poboljšanja antioksidativnog kapaciteta nakon maksimalnog vježbanja i upalnog statusa nakon akutne faze oporavka u usporedbi s placebom. Rezultati su također otkrili da, za razliku od ostalih polifenola, čini se da uzimanje 2S-hesperidina ne utječe na prilagodbe razvijene treningom kod amaterskih biciklista, već poboljšava njihovu sportsku izvedbu. Istraživači vjeruju da je to prva studija u kojoj se ispitivao učinak dugotrajnog uzimanja 2S-hesperidina na antioksidativni i upalni status sportaša na početku, tijekom i nakon vježbanja. Smatraju da bi buduća istraživanja mogla rasvijetliti učinkovitost 2S-hesperidina kao ergogenog sredstva s antioksidativnim i protuupalnim učincima.