Dodaci prehrani s hijaluronskom kiselinom

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz

Znanstvene studije pokazuju da doze od 120–240 mg na dan, tijekom najmanje jednog mjeseca, značajno povećavaju vlažnost kože i smanjuju suhoću kože odraslih osoba

Dodaci prehrani s hijaluronskom kiselinom

 

Hijaluronska kiselina prirodni je, dugi nerazgranati polisaharid glikozaminoglikan. Glavna je komponenta izvanstaničnog matriksa kože i ima važnu ulogu u metabolizmu dermisa. Ključna je u procesima cijeljenja rana i obnavljanja tkiva, i to zahvaljujući sposobnosti održavanja vlažnog okruženja povoljnog za cijeljenje i stimulaciju čimbenika rasta, staničnih elemenata i migracije različitih stanica neophodnih za cijeljenje.

Otprilike polovica hijaluronske kiseline u tijelu nalazi se u koži, gdje se veže za vodu kako bi zadržala vlagu. Međutim, prirodni proces starenja i izloženost čimbenicima poput ultraljubičastog zračenja sunca, duhanskog dima i onečišćenja zraka mogu smanjiti njene količine u koži.

Znanstvene studije pokazuju da doze od 120–240 mg na dan, tijekom najmanje jednog mjeseca, značajno povećavaju vlažnost kože i smanjuju suhoću kože odraslih osoba.

Hijaluronska kiselina u dodacima prehrani može pomoći koži da bude vidljivo mekša, ali i mekša na dodir.

Osim blagodati za kožu, hijaluronska kiselina pokazala je pozitivno djelovanje i na zglobove. Naime, prirodno se nalazi i u zglobovima gdje ima ulogu „podmazivanja“ prostora između kostiju.

Dodaci prehrani s hijaluronskom kiselinom pokazali su se vrlo korisnim kod pacijenata koji pate od osteoartritisa. Naime, dokazano je da uzimanje 80–200 mg hijaluronske kiseline na dan, tijekom najmanje dva mjeseca, značajno smanjuje bol u koljenu kod osoba s osteoartritisom, posebno onih u dobi između 40 i 70 godina.

OVDJE pogledajte pregled dodataka prehrani s hijaluronskom kiselinem, s polica naših ljekarni.

 


Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Banner