Vijesti

Ulje planktona može zaustaviti promjene mikrobiote crijeva povezane s pretilošću

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Ulje planktona može zaustaviti promjene mikrobiote crijeva povezane s pretilošću

Izvor: Nutrition Research

Uzimanje ulja dobivenog iz zooplanktona koji obitava u sjevernom Atlantskom oceanu može imati ulogu u sprječavanju negativnih promjena uočenih u sastavu mikrobiote crijeva, koje su povezane s pretilošću. U usporedbi s drugim uljima porijeklom iz mora, ulje planktona sadrži relativno malu količinu dugolančanih omega-3 višestruko nezasićenih masnih kiselina - EPA i DHA, međutim relativno je bogato stearidonskom kiselinom, pretečom EPA i DHA. Oko 11% masnih kiselina prisutnih u ulju su dugolančane jednostruko nezasićene masne kiseline.

Studija je provedena na miševima starosti 7 tjedana. Oni su bili podvrgnuti prehrani s visokim udjelom masti tijekom 12 tjedana da bi se kod njih inducirala pretilost, a nakon toga su tijekom 8 tjedana dobivali dodatak 2%-tnog ulja planktona te su uvođene i usporedne skupine. Druga skupina miševa dobivala je eksenatid, lijek koji može utjecati na sprečavanje nastanka pretilosti. Miševi su podvrgnuti normalnoj prehrani ili prehrani s visokim udjelom masti bez dodataka prehrani tijekom 20 tjedana. Rezultati su pokazali da je prehrana s visokim udjelom masti rezultirala povećanjem broja bakterija iz rodova Lactococcus i Leuconostoc u usporedbi s normalnom prehranom, a primijećeno je i smanjenje broja bakterija iz rodova Oscillospira i Allobaculuma, bakterija koje proizvode kratkolančane masne kiseline i promiču zdravlje.

Znanstvenici navode da je prehrana bogata mastima izmijenila sastav mikrobiote crijeva, povećavajući broj bakterija iz rodova koji su pokazali proupalna svojstva, istovremeno smanjujući broj onih koje promiču zdravlje. Na te promjene izazvane pretilošću blagotvorno su djelovali ulje planktona i eksenatid. Eksenatid je spriječio porast broja bakterija iz roda Lactococcus izazvan prehranom s visokim udjelom masti i uzrokovao smanjenje broja bakterija iz roda Streptococcus, u usporedbi sa skupinom koja je bila podvrgnuta prehrani s visokim udjelom masti.