Vijesti

Multivitamini povezani s blažim simptomima bolesti

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Multivitamini povezani s blažim simptomima bolesti

Izvor: Nutrients

Rezultati jednog 12-tjednog istraživanja pokazali su da osobe starije dobi koje svakodnevno uzimaju multivitaminske i mineralne dodatke prehrani pokazuju kraće trajanje bolesti i manju ozbiljnost simptoma.

Nedostatak vitamina u organizmu česta je pojava koja može pridonijeti slabljenju imunosnog sustava povezanog s dobi. Iako mnoge hranjive tvari igraju vitalnu ulogu u funkciji tog sustava, brojne studije posebno ističu važnost vitamina C i D te cinka. Zbog toga su znanstvenici pretpostavili da svakodnevno uzimanje multivitaminskog i mineralnog dodatka prehrani koji sadrži nutrijente esencijalne za funkcioniranje imunosnog sustava, uključujući vitamine C i D te cink, može poboljšati funkciju imunosnih stanica u starijoj populaciji. U provedenom ispitivanju sudjelovale su 42 zdrave osobe u dobi od 55-75 godina. Znanstvenici su proučavali promjenu razine vitamina C, vitamina D i cinka u krvi tijekom uzimanja multivitaminskog dodatka prehrani. Dodatak prehrani korišten u studiji sadržavao je vitamine A, D, E, C, B6, B9 i B12 te minerale željezo, bakar, cink i selen. Pokazatelji funkcije imuniteta, uključujući sposobnost bijelih krvnih stanica za eliminaciju patogenih mikroorganizama, nisu bili promijenjeni u skupini koja je uzimala dodatak prehrani. Međutim, nakon uzimanja tog dodatka prehrani, uočeno je poboljšanje razine vitamina C i cinka u krvi. Najzanimljivije je to što su simptomi bolesti koje je prijavila ta skupina ispitanika bili manje ozbiljni i prolazili su brže nego kod ispitanika koji su uzimali placebo. U svakoj je skupini jednak udio ispitanika prijavio simptome bolesti, ali je duljina trajanja bolesti u skupini koja je uzimala multivitaminski dodatak prehrani u prosjeku iznosila manje od tri dana u usporedbi s više od šest dana u placebo skupini.

Znanstvenici objašnjavaju da se starenjem povećava rizik od nedostatka vitamina i minerala, što uzrokuje slabljenje funkcije imunosnog sustava. Istraživanja provedena širom Sjedinjenih Država, Kanade i Europe pokazuju da više od jedne trećine osoba starije dobi pati od nedostatka barem jednog mikroelementa, a često i više njih. Slabljenje funkcije imunosnog sustava najčešće karakteriziraju povećani stupanj upalnih procesa te smanjenje urođene imunosti i funkcije T-stanica, naveli su autori studije. Zaključuju da starije osobe često imaju koristi od multivitaminskih i mineralnih dodataka prehrani koji su i vrlo dostupni, jeftini, te se općenito smatraju sigurnima.