Suha koža i atopijski dermatitis

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Autorica članka: Nina Kovačić, dipl.ing.

Tijekom određenih razdoblja u godini, koža postane crvenija nego inače, neugodno svrbi i zateže. Moguće je da se radi o izrazitoj suhoj koži, ali može biti riječ i o atopijskom dermatitisu.

Suha koža i atopijski dermatitis

 

Atopijski dermatitis (AD) najčešći je tip ekcema. Učestalost obolijevanja od te bolesti u stalnom je porastu. Pogađa oko 10- 20% djece diljem svijeta i oko 2-5% odraslih. Koža oboljelih kontinuirano je suha, sklona iritacijama, infekcijama i upali. Uzroci pojave AD još uvijek nisu potpuno znanstveno razjašnjeni. Istraživanja su pokazala da veliku ulogu u njegovu nastanku imaju dva ključna čimbenika koja djeluju u međusobnoj interakciji – anomalija zaštitne barijere kože i imunološka reakcija.

 

Anomalija zaštitne barijere kože

Kod pacijenata s atopijskim dermatitisom ili vrlo suhom kožom, promijenjen je filagrin. To je ključni protein funkcionalne barijere kože, zbog čije je mutacije koža izrazito suha, a povećava se njena propusnost za alergene i mikroorganizme, što dodatno potiče upalu. Oštećena kožna barijera sama po sebi je dobra podloga za kolonizaciju patogenih mikroorganizama, i to ne samo zbog povišene pH vrijednosti, već i zbog deficita slobodnih masnih kiselina koji pridonose antimikrobnoj aktivnosti.

 

Imunološke reakcije

Imunološke reakcije povezane su s genetskim predispozicijama za alergijske reakcije. Naime, alergeni izazivaju pretjeranu imunološku reakciju koja se očituje u obliku ekstremne suhoće i upalnih lezija kože, te u poremećaju imunološkog odgovora, što dovodi do pretjerane reaktivnosti na vanjske alergene.

 

Tko obolijeva od AD i zašto?

Atopijski dermatitis obično započinje u djetinjstvu, najčešće u prvih šest mjeseci novorođenčeta. Taj česti oblik ekcema ujedno je i težak i dugotrajan. Ponekad se stanje može poboljšati, ali u drugim slučajevima može se i pogoršati. Do pete se godine uglavnom smanjuje i tijekom puberteta se ponekad u potpunosti povlači, ali te osobe uglavnom cijeli život imaju suhu kožu.

Atopijski dermatitis povezan je i s astmom te alergijskim rinitisom, no može ga izazvati bilo kakva kontaktna ili inhalacijska alergija. Dijete čiji barem jedan roditelj ima neku alergiju ima veće šanse oboliti od atopijskog dermatitisa.

 

Koji su znakovi i simptomi AD?

Simptomi se razlikuju od osobe do osobe. Najuobičajeniji simptomi su suha koža koja svrbi, kraste iza ušiju i osip na obrazima, rukama i nogama. Kod atopijskog dermatitisa najprepoznatljivija karakteristikar je svrbež kože (pruritus), a češanje i trljanje pogoršavaju upalu karakterističnu za tu bolest.

Način na koji atopijski dermatitis utječe na kožu može se razlikovati prema raznim oblicima pruritusa i posljedičnim kožnim infekcijama. Neki ljudi imaju crvenu, zagrijanu kožu, jer je imunosni sistem kože jako aktiviran. Kod drugih se razvija slijepljena i paperjasta koža kao rezultat neprekidnog češanja i trljanja.To stanje naziva se lihenifikacija.

 

Liječenje atopijskog dermatitisa

Liječenje atopijskog dermatitisa uvijek uključuje tri pristupa:

-      kontinuiranu osnovnu njegu suhe kože primjenom emolijentnih pripravaka i uljnih kupki;

-      izbjegavanje mogućih okidača patološkog procesa;

-      povremenu protuupalnu terapiju u fazama pogoršanja ekcema, koja uključuje lokalnu primjenu kortikosteroidnih krema i imunomodulatora te antimikrobnu/antiseptičku terapiju.

 

Kako njegovati kožu kod atopijskog dermatitisa?

Ključno za njegu atopične kože je vratiti joj prirodni zaštitni sloj, i to pružajući joj potrebnu hidrataciju. Za najbolji učinak, tijelo je potrebno namazati losionom ili uljem unutar nekoliko minuta nakon tuširanja ili umivanja, dok je koža još vlažna. Na taj način zadržava se vlažnost, a koža ostaje hidratizirana i meka. Preporučuju se njegujući proizvodi koji sadrže visoku koncentraciju hidratantnih sastojaka kao što su aloja, lipidi, prirodna ulja i maslaci, hijaluron, ureja i alantoin.

Za izrazito osjetljivu, nadraženu ili kožu sklonu svrbežu, valja preporučit proizvode s ekstraktom zobi, aloje ili omega-3 i omega-6 masnim kiselinama koji će je omekšati i umiriti.

Odraslim osobama, također je dobro preporučiti i oralnu terapiju, posebice dodacima prehrani s omega-3 masnim kiselinama ili noćurkom. Ulje noćurka bogati je izvor esencijalnih masnih kiselina koje umiruju i hrane kožu obnavljajući njen zaštitni sloj.

 

Shea maslac – nezamjenjiv u njezi suhe kože

Velika prednost shea maslaca je njegova sigurnost. Čak i vrlo osjetljiva koža atopičara gotovo nikad loše ne reagira na njega, a siguran je za upotrebu i za vrlo male bebe. Koristi li se u čistom obliku, najčešće se primjenjuje na mokru kožu nakon tuširanja da bi se maksimalno iskoristio okluzivni učinak i očuvala vlažnost kože.

Prividni nedostatak shea maslaca - niska razina polinezasićenih masnih kiselina - vrlo se lako rješava kombiniranjem s uljima bogatim tim masnim kiselinama. On lako prima i do 40% drugih biljnih ulja, uz zadržavanje konzistencije maslaca. Zato se preporuča kao prirodna i sigurna njega kože za cijelu obitelj, za njegu izrazito suhe kože te kod pojave crvenila i iritacija.

FAGRON PROMO


Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Banner
Banner