Vijesti

Sok od brusnice i bakterija H. pylori

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Sok od brusnice i bakterija H. pylori

Izvor: Gastroenterology

Konzumiranje soka od brusnice dva puta na dan smanjuje rizik od infekcije koja može dovesti do pojave ulkusa na sluznici želuca, pokazali su rezultati novog kliničkog ispitivanja. Helicobacter pylori vrsta je bakterije koja može prodrijeti u organizam, prebivati u probavnom traktu te prouzročiti ulkuse na sluznici želuca ili gornjem dijelu tankog crijeva. U pojedinim slučajevima, infekcija može dovesti do razvoja karcinoma želuca.

Znanstvenici su izvijestili da konzumiranje soka od brusnice s visokim udjelom proantocijanidina dva puta na dan tijekom 8 tjedana, rezultira smanjenjem stope infekcije bakterijom H. pylori za 20% kod odraslih ispitanika, u usporedbi s osobama koje su konzumirale manje količine soka ili placebo. Istraživanje je obuhvatilo 522 ispitanika pozitivnih na bakteriju H. pylori, u dobi od 18-60 godina, koji nikada ranije nisu primali antibiotsku terapiju za liječenje navedene infekcije. Ispitanici su bili podijeljeni u 4 skupine: prva skupina konzumirala je sok s niskim udjelom proantocijanidina, druga skupina sok sa srednjim udjelom proantocijanidina, treća sok s visokim udjelom proantocijanidina, a četvrta skupina konzumirala je placebo. Znanstvenici su otkrili da sok od brusnice sa srednjim udjelom proantocijanidina (44 mg u 240 ml) smanjuje učestalost infekcije bakterijom H. pylori kada se konzumira dva puta na dan tijekom 8 tjedana, ali se konzumacija jednom na dan nije pokazala učinkovitom kao ni konzumacija soka s niskim udjelom proantocijanidina (23 mg u 240 ml).

Autori studije navode da rezultati upućuju na korisnost soka od brusnice u liječenju infekcije bakterijom H. pylori kod odraslih osoba, što je dokazano u visoko rizičnoj regiji Kine s endemskom stopom infekcije većom od 50%.