Vijesti

Mikroalge za sportaše

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Mikroalge za sportaše

 

Nedavno provedeno istraživanje pokazalo je da dodatak mikroalgi može blagotvorno djelovati na kardiovaskularne i ergospirometrijske parametre kod sportaša amatera. U istraživanju su upotrijebljene jednostanične zelene mikroalge Tetraselmischuii, otkrivene pedesetih godina prošlog stoljeća. Iako se radi o preliminarnim rezultatima, znanstvenici smatraju da bi ta mikroalga mogla predstavljati ergogeno sredstvo za sportaše. Ističu da proporcionalno svojoj veličini, Tetraselmischuii ima visoku koncentraciju aminokiselina, esencijalnih masnih kiselina, vitamina i minerala.

U studiju je bilo uključeno 32 nogometaša amatera, prosječne dobi od 22 godine. Nogometašima je nasumično dodijeljeno uzimanje mikroalgi ili placeba tijekom 30 dana. Dodatak mikroalgi doveo je do smanjenja broja otkucaja srca i povećanja apsolutnog i relativnog VO2max, hemoglobina i srednjeg korpuskularnog hemoglobina.

Komentirajući blagodati na broj otkucaja srca, znanstvenici su primijetili da bi to mogla biti posljedica prisutnosti bioaktivnih tvari poput kalija i nezasićenih masnih kiselina u mikroalgama, koji mogu pozitivno utjecati na krutost arterija. Slični su rezultati zabilježeni i za algu Chlorellu. Znanstvenici zaključuju da dobivene rezultate treba potvrditi u studijama s većim brojem uzoraka i različitim populacijama kao i različitim koncentracijama mikroalge Tetraselmischuii, kako bi se analizirali potencijalni učinci različitih doza i utvrdio odnos doza-odgovor. Također, ističu da bi bilo zanimljivo istražiti antioksidativna svojstva te mikroalge kao i učinak na izvedbu vrhunskih sportaša, te analizirati unos mikroelemenata.

Izvor: International Journal of Environmental Research and Public Health