Iz iskustva mag.pharm. Melite Petrović

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz

O toplomjerima...

Iz iskustva mag.pharm. Melite Petrović

 

U svakom kućanstvu toplomjer je obavezan dio „kućne ljekarne“, pogotovo ako u njemu ima male djece. U posljednje vrijeme, u strahu od kovid epidemije pojačana je potražnja za njima, jer i pri najmanjoj sumnji na zarazu svi žele odmah provjeriti imaju li jedan od prvih simptoma - povišenu tjelesnu temperaturu. 

Kakvi sve toplomjeri postoje otkad više nema živinih? Ima ih više vrsta, pa je dobro podsjetiti se na njih da bi mogli odgovoriti na upite pacijenta.

Postoje toplomjeri koji rade na istom principu kao živini, tj. na principu rastezanja materijala pri povišenim temperaturama, bilo da je to obojani alkohol ili metal galij, koji su za razliku od živinih ekološki prihvatljivi. Osim njih postoje i toplomjeri koji koriste druge tehnologije – infracrvenu, za mjerenje u uhu, i digitalni koji  koriste elektronične toplinske senzore kako bi izmjerili tjelesnu temperaturu (pod pazuhom, oralno ili rektalno). Postoje i kontaktni toplomjeri za čelo koji mogu očitati rezultate u 3-10 sekundi, i to doticanjem sljepoočnica, a u zadnje vrijeme popularni su i beskontaktni  toplomjeri.

Koje su prednosti, a koji nedostaci različitih vrsta toplomjera? Oni koji djeluju poput živinih jednako se i koriste, tj. moraju se stresti prije uporabe da bi se tekućina vratila u rezervoar. Mjeriti se može aksilarno (ispod pazuha) u trajanju od 5-10 min, te oralno ili rektalno od 4-5 minuta. Kod mjerenja u ustima mora se paziti da toplomjer bude čist, a prije mjerenja ne smiju se konzumirati hrana ili piće. Upotrebljava se tako da se vrh toplomjera stavi ispod jezika i pridržava ustima. Vrijednosti izmjerene temperature u ustima ili rektalno veće su za 0,5-1°C od onih mjerenih pod pazuhom.

Digitalni toplomjeri koriste elektronične toplinske senzore da bi izmjerili tjelesnu temperaturu. Mjerenje je jednostavno i relativno brzo (unutar 1 minute). Obično se javlja zvučni signal koji označava završetak mjerenja, te se rezultat može očitati. Koristiti se može za djecu i za odrasle, i to rektalno, ispod pazuha ili stavljanjem u usta. Iako je mjerenje temperature njima najbrže, česte su reklamacije kupaca, jer digitalni toplomjeri imaju osjetljivu tehnologiju, a korisnici ponekad ne slijede točno uputstva za korištenje (najčešće mjerenje traje prekratko). Osim toga, toplomjeri te vrste različitih prozvođača imaju poprilično različite cijene, što ne mora značiti i veliku razliku u kvaliteti.

Često nas pacijenti pitaju koji su toplomjeri najprecizniji. Za preciznost mjerenja najvažnije je točno se pridržavati uputstva za uporabu. Postoje male razlike u različitim tipovima toplomjera, no to ne bi trebalo biti presudno za određivanje zdravstvenog stanja. Važno je kontrolirati temperaturu uvijek istim toplomjerom da bi se pratilo sniženje ili povećanje tjelesne temperature.

Roditelje zanima i kakav toplomjer je najbolje odabrati za djecu, te gdje je najsigurnije mjeriti. Mjerenje tjelesne temperature kod djece može se provoditi svim vrstama toplomjera  - digitalnim, onima na  tekućinu ili infracrvenim toplomjerom koji se stavlja u vanjski zvukovod uha ili na čelo djeteta. Kod djece do godine dana preporuča se temperaturu mjeriti rektalno; toplomjer se drži dok god stupac tekućine raste, tj. oko 2-3 minute. Djeci starijoj od 2 godine uobičajeno se mjeri pod pazuhom (toplomjer se stavlja u središte pazuha koje se prethodno posuši te nadlakticom prisloni uz tijelo). Mjerenje bi trebalo trajati 10 minuta, no bolesna djeca su obično nemirna pa se mogu dobiti pogrešni rezultati mjerenja (najčešće tjelesna temperatura niža od stvarne). Važno je znati da je temperatura mjerena u uhu, rektalno ili oralno viša do jedan stupanj nego temperatura mjerena ispod pazuha.

Za djecu je najlakše i najbezbolnije mjerenje toplomjerom za uho. Kada su bolesni i razdražljivi, važno je to da mjerenje traje vrlo kratko (5–10 sekundi) no takvi toplomjeri su dosta skupi. Ne preporučuju se za novorođenčad, tj. za djecu mlađu od 3 mjeseca. Iako je praktičan i brz, zahtjevan je za rukovanje, jer ga treba dobro namjestiti u ušni kanal, pa je najbolje koristiti ga kad je dijete usnulo i mirno. Potrebno je i redovito mijenjati kapice. Ponekad pokazuje razlike u temperaturi u odnosu na obični digitalni toplomjer, pa to može zbuniti roditelje. U slučaju sumnje na znatno povišenu temperature kod djece, posebno novorođenčadi i one do 1 godine starosti, najsigurnije je mjerenje običnim termometrom rektalno, u trajanju od min. 3 minute.  

Beskontaktni toplomjer, osim za profesionalnu uporabu, praktičan je i za osobnu, pogotovo za malu djecu, jer temperaturu mjeri bezbolno i jednostavno i dok spavaju. Što se tiče preciznosti, moguće odstupanje od ± 0,2°C nije preveliko za procjenu sumnje u bolest. Kod djece, uvijek treba promatrati i psihofizičko stanje, pa ako postoji sumnja rezultat se može provjeriti aksilarnim mjerenjem klasičnim toplomjerom. Na tržištu je sada veći izbor takvih uređaja koji se malo razlikuju u izvedbi i veličini. Uređaj treba usmjeriti prema sredini čistog i suhog čela na udaljenosti od 2-5 cm, bez dodira kože. Stanje se prikazuje nakon 1-2 sek., a svršetak mjerenja oglašava se zvučnim signalom.  

Povišena tjelesna temperatura je simptom, a ne bolest, pa uvijek treba procijeniti i ostale prisutne simptome da bi se ocijenila ozbiljnost stanja i ev. potreba za odlazak  liječniku. Normalna vrijednost temperature izmjerene aksilarno je 36-37°C , a rektalno do 37,5°C. Povišenom se smatra aksilarno izmjereno 37,5–38,5°C, odnosno rektalno od 38–39°C. Vrijednosti iznad toga smatraju se vrlo visokom temperaturom.

Povišena temperatura je prirodna, obrambena reakcija organizma i nije bolest sama po sebi. No, ima situacija, posebno kod male djece, kada treba hitno reagirati - kada dijete mlađe od 2 mjeseca ima rektalno izmjerenu temperaturu 38°C ili višu, te kada dijete starije od 2 mjeseca ima 38,9 °C i višu. Tada treba radi konzultacija nazvati liječnika. Uz visoku temperaturu, alarmantni znak kada treba potražiti pomoć liječnika su i npr. pojačani plač, ili ako je dijete letargično (usporeno i pospano) te djeluje nekontaktibilno.

 


Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Banner Banner