Eterična ulja za bolje raspoloženje

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz

Iako aromaterapija nije zamjena za konvencionalnu medicinu, primjena eteričnih ulja u svakodnevnom životu može imati važnu ulogu u očuvanju zdravlja svakog pojedinca

Eterična ulja za bolje raspoloženje

Kad se hladni i tmurni zimski dani, koji i inače kod nekih ljudi izazivaju umor, bezvoljnost, tugu i anksioznost, povežu s trenutnom globalnom situacijom i nemirnim tlom pod nogama, malo je teže pronaći radost i biti dobro raspoložen. Takvo raspoloženje ne nosi sa sobom ništa konstruktivno jer često izaziva i poteškoće s koncentracijom te spavanjem. Ako navedeno stanje potraje, osjećat ćete se zarobljeni u ciklusu ne baš dobrog raspoloženja.

 

Stres koji prati ovakve situacije negativno utječe na hormonski i imunološki sustav pa dugoročno može imati negativan utjecaj na naše zdravlje. Iako aromaterapija nije zamjena za konvencionalnu medicinu primjena eteričnih ulja u svakodnevnom životu može imati važnu ulogu u očuvanju zdravlja svakog pojedinca. U vrijeme kad smo pojačano izloženi stresu i neizvjesnosti poznati mirisi eteričnih ulja mogu nam pružiti osjećaj sigurnosti, umiriti nas, poboljšati raspoloženje te ublažiti tjeskobu i stres. Dobra je stvar što ih možete koristiti bilo kad i bilo gdje. Dovoljno je već samo pomirisati određeno eterično ulje da bismo se osjećali bolje.

 

Osjetilo njuha ima važnu ulogu u aromaterapiji

Osjetilo njuha jedan je od najmoćnijih osjeta i direktno je povezan s mozgom. Tijekom udisanja molekule mirisa podražuju olfaktorne neurone u gornjem djelu nosa koji stvaraju impuls koji putuje u limbički sustav, evolucijski najstariji dio mozga. Njegove glavne sastavnice (amigdala, talamus, hipotalamus, hipofiza i epifiza te hipokampus) na različite su načine povezane s emocijama poput zadovoljstva, boli, gnjevom, strahom, tugom, seksualnim osjećajima, kao i s pamćenjem (dugoročnim i kratkoročnim), bihevioralnim obrascima, učenjem i mentalnom aktivnošću. Neke od njih imaju ulogu i u reguliranju tjelesnih odgovora na podražaje. Ta izravna povezanost njušnih receptorskih stanica i limbičkog sustava u mozgu objašnjava zašto eterična ulja imaju takvu terapijsku moć, osobito pri utjecaju na mentalnu aktivnost i emocije. Pri tom je važno da miris određenog eteričnog ulja odgovara osobikoja ga koristi i da priziva ugodne asocijacije koje će pomoći uravnoteženju tijela i uma.

 

9 eteričnih ulja za bolje raspoloženje

 

GERANIJ

Eterično ulje geranija ima sladak i težak miris sličan ruži. Geranij uravnotežuje emocije i popravlja raspoloženje. Zbog sadržaja estera ovo eterično ulje djeluje blago spazmolitički i umirujuće na središnji živčani sustav. Pomaže kod stresa i nervoze te sezonskog umora. Radi snažnog mirisa dobro ga je koristiti u malim koncentracijama ili kombinirati s eteričnim uljima sličnog djelovanja. Dobro se slaže s citrusnim eteričnim uljima.

 

MUŠKATNA KADULJA

Muškatna se kadulja jako dugo koristi kao ljekovita biljka. Rimljani su je nazivali svetom biljkom. Vjerovalo se da pojačava osjete. Sadrži veliki udio estera linalil acetata koji su odgovorni za umirujuće i opuštajuće djelovanje ovog eteričnog ulja. Eterično ulje muškatne kadulje djeluje euforično, ublažava stres, pomaže kod slabosti, nesanice, anksioznosti i paranoje te umora praćenog nervozom.  

 

PAPRENA METVICA

Ako vam je koncentracija slaba, osjećate se umorni i nemate energije, eterično ulje paprene metvice odličan je izbor. Brojne su studije pokazale da eterično ulje paprene metvice stimulira živčani sustav i podiže krvni tlak a pomaže i kod glavobolje koja se često javlja ako ste izloženi stresu. Ulje možete udisati izravno iz bočice, što je prednost ako radite u uredu s osobama osjetljivim na miris, ili koristiti u difuzoru. Kod glavobolje razrijedite malu količinu eteričnog ulja (4-5 kapi na 5 ml baznog ulja) paprene metvice u nekom biljnom baznom ulju i nanesite na sljepoočnice.

 

YLANG YLANG

Prolongiranom vodenom destilacijom cvijeta dobiva se esencijalno ulje koje se dijeli na vremenske frakcije različitog kemijskog sastava. Najkvalitetnijom se smatra prva frakcija (i po mirisu i po farmakološkom djelovanju) koja nosi i naziv „ekstra“. Ova je frakcija bogata esterima kojima su zaslužni za sedativno i spazmolitičko djelovanje ovog eteričnog ulja. Egzotični, slatkasti miris ovog eteričnog ulja umiruje i opušta tijelo pomažući u smanjenju krvnog tlaka (stoga se ne preporučuje osobama s niskim krvnim tlakom), smiruje ubrzani rad srca i ublažava šok i tjeskobu. Pomaže i kod frigidnosti i impotencije. Studije pokazuju i da ovo eterično ulje jača samopouzdanje. Najbolje ga je primjenjivati dermalno, prethodno razblaženo u baznom ulju ili za inhalaciju putem difuzora. Zbog snažnog opojnog mirisa dobro ga je kombinirati s nekim drugim eteričnim uljima sličnog djelovanja, npr. eteričnim uljima citrusa.

 

CITRUSNA ETERIČNA ULJA

Eterična ulja dobivena hladnim tještenjem usplođa citrusa sadrže u većoj koncentraciji monoterpene od kojih je najzastupljeniji limonen koji ublažava anksioznost i stres, umiruje i opušta.

Eterično ulje limuna pročišćava zrak u prostoriji, pomaže kod anksioznost, živčane napetosti, mentalnog zamora i zabrinutosti, poboljšava koncentraciju, podiže raspoloženje i razbistruje um.

Slično limunu, eterično ulje slatke naranče pomaže kod živčane napetosti, anksioznosti; opušta, oslobađa napetosti, pomaže kod nesanice (u kombinaciji s lavandom) a njen ugodan i svjež miris doprinosi dobrom raspoloženju. Pogodna je za primjenu kod djece.

Mandarina smanjuje rad simpatikusa, djeluje lagano hipnotički; blagi je spazmolitik; djeluje umirujuće.; pomaže kod nesanice, stresa, uznemirenosti i anksioznosti. Zbog ugodnog i nježnog mirisa pogodna je za primjenu kod beba i djece u difuzoru u spavaćoj sobi za mirniji san ili u uljnim mješavinama za njegu tijela (u odgovarajućoj koncentraciji).

 

LAVANDA PRAVA

Brojne su studije pokazale da je eterično ulje lavande vrlo učinkovito za ublažavanje anksioznosti i depresije. Odlična je i za smanjenje posljedica stresa a pomaže i kod problema sa spavanjem. Kvalitetno eterično ulje bogato je esterima od kojih je najzastupljeniji linalil acetat. Uz kumarine koji, iako su zastupljeni u malom postotku, linalil acetat odgovoran je za smirujući učinak lavande.

 

TAMJANOVAC ARAPSKI

Arapski tamjanovac eterično je ulje koje se često koristi u aromaterapiji za ublažavanju stresa i anksioznosti, smanjenje boli i jačanje imuniteta. Sadrži preko 40% monoterpena, seskviterpena te bifunkcionalne spojeve i alkohol – ketone. Djeluje izrazito sedativno i imunostimulirajuće. Pomaže kod nervoze i depresije. Najbolje ga je koristiti dermalno u nekom baznom ulju iako ga možete koristiti i u difuzoru u kombinaciji s drugim eteričnim uljima sličnog djelovanja.

Pri izboru eteričnih ulja iznimno je važno koristiti 100% čista terapeutska kemotipizirana ulja dobivena od divlje raslih ili ekološki uzgojenih biljaka jer samo takva imaju i terapeutsko djelovanje. Kod primjene iznimno je važno voditi računa o dozama i razrjeđivanju (kod dermalne primjene) jer su eterična ulja koncentrati koji bi mogli nadražiti i oštetiti kožu.

 

Literatura:

  1. Worwood, Valerie Ann. The Complete Book of Essential Oils and Aromatherapy – Completely Revised and Expanded. Novato, California: New World Library, November 2016., 598-599.
  2. Marković, Stribor. Fitoaromaterapija – monografije esencijalnih ulja i ljekovitih biljaka; temelji fitoaromaterapije (2. izdanje). Zagreb: Centar Cedrus, 2010., 262-263., 207., 208., 258-260., 213-214., 240-241., 192-193., 186-187.
  3. Joanna Hoare, Aromaterapija sveobuhvatni priručnik – Sve što trebate znati za postizanje profesionalne stručnosti. Joanna Hoare. Planetopija, Zagreb, 2010., 32-33., 72., 75., 101., 94

 BIOETERICA PROMO

 


Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Banner