Vijesti

Piknogenol kod migrene

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Piknogenol kod migrene

 

Uzrok migrene nije potpuno razjašnjen, a ključni čimbenik koji pridonosi njenoj pojavi je oksidativni stres. Znanstvenici navode da neravnoteža slobodnih radikala može prouzročiti oštećenje stanica te pridonijeti čestim migrenama. Za uklanjanje simptoma često se propisuju lijekovi za ublažavanje boli, ali mnogi od njih uzrokuju neželjene nuspojave. Zbog toga pacijenti teže alternativnim rješenjima.

Rezultati nove pilot-studije otkrili su da svakodnevno uzimanje piknogenola, odnosno ekstrakta kore francuskog primorskog bora, može pomoći u smanjenju simptoma i učestalosti migrena. Taj ekstrakt sadrži niz jedinstvenih procijanidina, bioflavonoida i fenolnih kiselina. U posljednjih 40 godina objavljeno je više od 450 studija i preglednih članaka koji podržavaju njegovu sigurnost i djelotvornost.

U osmotjednu studiju koju su proveli talijanski znanstvenici, bilo je uključeno 67 osoba oboljelih od migrene i umjerene glavobolje. Bili su podijeljeni u tri skupine: kontrolnu koja je uzimala standardne dodatke prehrani za pomoć kod migrene - magnezij, riboflavin i lipoičnu kiselinu; eksperimentalnu skupinu koja je uzimala 150 mg piknogenola na dan, zajedno sa standardnim dodatcima prehrani; te skupinu koja je uzimala klasični lijek za migrenu - topiramat. Ispitanici su prijavljivali simptome migrene, a rezultati su pokazali da su ispitanici koji su uzimali piknogenol izvijestili o znatnijem smanjenju simptoma. Naime, prijavili su smanjenje učestalosti napada migrene za 61%, dok je u kontrolnoj skupini zabilježen porast učestalosti napada za 8%, a u skupini koja je uzimala topiramat došlo je do smanjenja za 33%. Osim toga, ispitanici koji su uzimali piknogenol izvijestili su o smanjenju simptoma migrene za 39%, dok je u kontrolnoj skupini zabilježeno smanjenje od 25%, a u skupini koja je uzimala topiramat smanjenje od 37%. Nadalje, u skupini koja je uzimala piknogenol uočeno je smanjenje utjecaja migrene na dnevne aktivnosti za 41%, u usporedbi sa 15% u kontrolnoj skupini i 33% u skupini koja je uzimala lijek.

Znanstvenici su zaključili da piknogenol smanjuje bol, učestalost i jačinu simptoma umjerene glavobolje zajedno sa smanjenjem oksidativnog stresa.

Izvor: Panminerva Medica