Vijesti

Alge za zdravlje crijeva i imunitet sportaša

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Alge za zdravlje crijeva i imunitet sportaša

Australski istraživači otkrili su potencijal ekstrakta morskih algi u poboljšanju zdravlja crijeva i imunosnog sustava profesionalnih sportaša. Ispitivan je ekstrakt poznat pod nazivom fukoidan, visoko bioaktivni spoj koji se prirodno nalazi u smeđim morskim algama čiji su blagotvorni učinci na mikrobiotu crijeva te imunosni sustav već dokazani. To je posebno važno za elitne sportaše čiji intenzivni i dugotrajni režimi vježbanja često pogoršavaju upalu u crijevima i narušavaju ravnotežu mikrobiote crijeva.

U studiju su bili uključeni profesionalni igrači nogometa kojima je dodijeljeno uzimanje prirodnog ekstrakta dobivenog iz morskih algi vrste Undaria pinnatifida i Fucus vesiculosus. Mjerena im je koncentracija ključnih markera imuniteta i upale, uključujući fekalni lizozim – antimikrobni enzim koji se smatra indikativnim pokazateljem imunosne funkcije sluznice. Koncentracije lizozima kod sportaša su često smanjene, što je uočeno i kod ispitanika na početku studije. Koncentracije lizozima bile su kod njih manje za otprilike 73% u usporedbi sa zdravim odraslim osobama. Nakon uzimanja fukoidana, koncentracija lizozima kod profesionalnih sportaša povećala se za 45%.

Otprije su poznata antimikrobna i protuupalna djelovanja lizozima, a dokazi iz studija na životinjskim modelima upućuju na njegovu ulogu u promicanju integriteta mukozne barijere. S obzirom na navedene funkcije, porast koncentracije fekalnog lizozima može odražavati poboljšanje u zdravlju sluznice i u imunosnoj funkciji.

Izvor: Marine Drug