Bioeterica: Djelovanje eteričnih ulja na dišni sustav

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Autorica članka: mr.sc. Jasminka Papić, dipl.ing.

Prirodno sprječavanje dišnih infekcija i pomoć u ublažavanju njihovih simptoma

Bioeterica: Djelovanje eteričnih ulja na dišni sustav

 

Aromaterapija i eterična ulja postaju sve popularniji u području osobne dobrobiti, ali i u znanstvenim zajednicama širom svijeta. S jedne strane upućuju na drevnu narodnu medicinu temeljenu na suptilnim aspektima života i iscjeljenja, a s druge strane sugeriraju otkrivanje njihovih brojnih znanstveno i medicinski potvrđenih bioloških učinaka. Ta drevna praksa postala je relevantna u današnjem svijetu, nudeći rješenja za mnoge zdravstvene tegobe. Eterična ulja neprekidno prolaze test djelotvornosti u svakodnevnom životu, a u ovoj izazovnoj situaciji za cijelu našu planetu, u njima pokušavamo pronaći nadu za prirodno sprječavanje jesenskih infekcija, ili pomoć u ublažavanju njihovih simptoma.

Dišni sustav je najotvoreniji organski sustav i u neprekidnoj je komunikaciji s vanjskim okruženjem. Zbog toga upravo njegovi organi vrlo lako razvijaju akutne respiratorne infekcije i akutne upalne bolesti iz kojih mogu proizaći različite vrste zdravstvenih tegoba. Iz brojnih farmakoloških aktivnosti dokazanih kod eteričnih ulja, za olakšavanje tegoba respiratornog sustava u ovom razdoblju najčešće izdvajamo: antagonističko djelovanje na razne vrste mikroorganizama i kombinaciju ekspektorirajućeg i mukolitičkog djelovanja.

 

Antagonističko djelovanje na mikroorganizme

Infekcije u organizmu najčešće izazivaju bakterije i virusi. Brojna eterična ulja imaju dokazanu široku antimikrobnu aktivnost, iako među njima, ovisno o njihovom kemijskom sastavu, postoje značajne razlike u pogledu vrste i intenziteta takvog djelovanja.

Protubakterijsko djelovanje je najznačajnije i najpoznatije svojstvo eteričnih ulja koje se povezuje s lipofilnim karakterom ugljikovodične strukture njihovih sastavnica i hidrofilnim svojstvima njihovih funkcijskih skupina. Djelovanje eteričnih ulja na bakterije provjerava se metodom aromatograma koja je u osnovi identična s antibiogramom. Aromatogram pruža dokaz o stvarnim učincima eteričnih ulja na pojedine bakterije, utvrđuje minimalnu inhibitornu koncentraciju (MIC) eteričnog ulja, koja odgovara bakteriostatskom učinku i minimalnu baktericidnu koncentraciju (MBC). Mehanizmi koji sudjeluju u protubakterijskim učincima eteričnih ulja najvjerojatnije se odvijaju prema dva osnovna principa: uzrokuju nepovratnu štetu na bakterijskoj stijenci što u konačnici dovodi do njezine smrti i inhibiraju proizvodnju bakterijskih toksina koji su često odgovorni za pokretanje infekcija i upalnih procesa.

Eterična ulja izraženog protubakterijskog djelovanja - među najsnažnijim protubakterijskim eteričnim uljima su ona u čijem sastavu dominiraju fenolni i fenilpropanoidni spojevi. Oni sprječavaju rast i razmnožavanje većine bakterija, a baktericidno djelovanje ostvaruju i kod bakterija najotpornijih na antibiotike, poput Staphylococcus aureus. Fenolni se spojevi ubrajaju među agresivnije sastavnice eteričnih ulja, pa mogu izazvati i štetne učinke na koži, stoga ih valja koristiti oprezno, u propisanom razrijeđenju i pod nadzorom stručne osobe. Među fenolne sastavnice ubrajamo timol i karvakrol koji su dominantni spojevi u eteričnim uljima nekih kemotipova timijana (Thymus vulgaris), origana (Origanum compactum), primorskog vriska (Satureja montana) i dr. Eugenol je fenilpropanoidni spoj, a s različitim udjelima sudjeluje u sastavu brojnih eteričnih ulja, poput klinčićevca (Eugenia caryophyllata) ili lista cimetovca (Cinnamomum zeylanicum). Terpenski alkoholi, također imaju snažno antimikrobno djelovanje, a među njima se posebno ističe terpinen-4-ol, djelotvoran kod raznih vrsta bakterija i gljivica. On je jedan od glavnih nositelja snažnog antibakterijskog djelovanja eteričnog ulja čajevca (Melaleuca alternifolia). Većina ostalih terpenskih alkohola pokazuje selektivno djelovanje.

Eterična ulja koja posjeduju antivirusni potencijal - imaju puno nižu toksičnost od konvencionalnih lijekova koji se koriste za ublažavanje simptoma virusnih infekcija. Pretpostavlja se da se djelovanje nekih eteričnih ulja na viruse temelji na njihovoj sposobnosti da utječu na određene biološke funkcije virusa, pri čemu se oni mijenjaju i tako postaju prepoznatljiviji našem imunološkom sustavu koji ih tada lakše eliminira. Između nekoliko eteričnih ulja značajnog antivirusnog djelovanja najdostupniji su vrlo snažni čajevac (Melaleuca alternifolia) i ravensara/ravintsara (Cinnamomum camphorakt cineol), a svoj doprinos daju i druga ulja poput: klinčićevca (Eugenia caryophyllata), cimetovca, kore i lista (Cinnamomum zeylanicum), paprene metvice (Mentha x piperita), limuna (Citrus limonum), ružmarina (Rosmarinus officinalis) i dr.

 

 

Ekspektorirajuće i mukolitičko djelovanje

Kašljanje je obrambeni mehanizam, važan za održavanje prohodnosti dišnih putova i normalnog disanja te jedan od najčešćih simptoma akutnih infekcija respiratornog sustava. Liječenje se provodi ovisno o uzroku i vrsti kašlja, a najširu primjenu imaju konvencionalni i prirodni ekspektoransi i mukolitici.

Ekspektorirajuće djelovanje - Jedna od mogućnosti ublažavanja kašlja je i primjena eteričnih ulja. Suvremena aromaterapija, između svih eteričnih ulja potvrđenog ekspektorirajućeg djelovanja, preporučuje ona najdjelotvornija. Tako se naglasak stavlja na eterična ulja bogata monoterpenskim oksidima i njihovom glavnom, najraširenijem predstavniku 1,8-cineolu koji dokazano ublažava kašalj i produžuje dah. Sadrže ga, između ostalog, vrlo djelotvorna ulja raznih vrsta eukaliptusa kao što su Eucalyptus globulus ili Eucalyptus radiata, zatim, ravensara/ravintsara (Cinnamomum camphora kt 1,8-cineol), mirta kt 1,8-cineol (Myrtus communis), ružmarin kt 1,8-cineolni (Rosmarinus officinalis) i druga. Kod njihove primjene nužan je oprez, budući da zbog izraženog stimulativnog djelovanja mogu nadražiti sluznicu respiratornog sustava. Osim toga, previsoke količine 1,8-cineola kod djece, osoba s astmom i KOPB-om mogu izazvati probleme vezane uz disanje i središnji živčani sustav. Stoga je sigurnije koristiti eterična ulja blažeg djelovanja i nižih koncentracija cineola (ravensara, mirta kt cineol, E. radiata, ružmarin kt cineol).

Smatra se da su eterična ulja najučinkovitija kod suhog, iscrpljujućeg kašlja, a kao najdjelotvornija metoda njihove primjene u tom se slučaju preporučuje inhalacija i primjena ultrazvučnih difuzora ili nebulizatora. Važno je napomenuti da je vlažna inhalacija kontraindicirana kod osoba koje boluju od astme i KOPB-a. Kod tih bolesnika potrebno je paziti i na vrstu i koncentraciju eteričnih ulja i odabirati ih prema individualnim potrebama. Najbolji ekspektorirajući učinak postiže se primjenom niskih koncentracija eteričnih ulja, kod kojih se njihov miris jedva osjeća. Povećavanjem koncentracije postižu se suprotni učinci.

Mukolitičko djelovanje - Mukolitici utječu na razrjeđivanje guste nagomilane sluzi koja opterećuje pluća i tako olakšavaju ekspektoransima njezino mehaničko izbacivanje. Pritom se smanjuje i broj mikroorganizama prisutnih u eliminiranoj sluzi te se rasterećuju pluća i olakšava disanje. Mukolitička i ekspektorirajuća ulja u najvećem broju slučajeva djeluju zajedno i uspješno se nadopunjuju.

Najizraženija mukolitička svojstva imaju eterična ulja bogata ketonima (verbenon, kamfor, kripton piperiton, menton i dr.). Sadrže ih eterična ulja ružmarina (Rosmarinus officinalis) kemotipovi verbenoni kamfor, paprena metvica (Mentha x piperita), Eucalyptus dives, Eucalyptus polybractea kt kripton. Vrlo snažno mukolitičko djelovanje ima i alantolakton kojeg sadrži eterično ulje inule (Inula graveolens).

S obzirom na to da ketoni mogu štetno djelovati i proizvesti neurotoksične učinke, ulja koja ih sadrže treba koristiti vrlo oprezno, a ne smiju se primjenjivati kod djece, trudnica, dojilja i osoba s epilepsijom. Neki od ketona su sigurniji u primjeni, pa je tako korisno upotrebljavati eterična ulja u kojima oni dominiraju (ružmarin kt verbenon, paprena metvica i sl.).

Spomenute aktivnosti eteričnih ulja uspješno se nadopunjuju i s njihovim drugim učincima. Tako su vrlo korisna i eterična ulja spazmolitičkog djelovanja, a pokazuje ga velik broj terpenskih estera kao što je npr. linalil-acetat u eteričnim uljima lavande (Lavandula angustifolia), petitgraina (list) gorke naranče (Citrus aurantium ssp. amara), muškatne kadulje (Salvia sclarea). Izraženi spazmolitički učinak ostvaruju ulja bogata fenilpropanskim eterom metil-kavikolom kao što su bosiljak kt metil-kavikol (Ocimum basilicum) ili estragon (Artemisia dracunculus).

Ulja koja se najčešće primjenjuju sa svrhom protuupalnog djelovanja su: rimska kamilica (Anthemis nobilis), njemačka kamilica (Chamomilla recutita), lavanda (prava) (Lavandula angustifolia), smilje (Helichrysum italicum), timijan (Thymus vulgaris) i klinčićevac (Eugenia caryophyllata).

Sedativni učinak i opuštajuće djelovanje povezuje se s eteričnim uljima bogatim seskviterpenima i terpenskim aldehidima kao što su matičnjak (Melissa officinalis), limunska trava (Cymbopogon flexuosus), citronela (Cymbopogon winterianus) limunski eukaliptus (Eucalyptus citriodora). Takvo djelovanje ostvaruje i prava lavanda, uz uvjet da je dobivena ispravnim načinom destilacije, te brojna druga ulja.

 

NOVO NA www.bioeterica.hr!

Posjetite AROMA KLUB, pristupite kutku za ljekarnike i pronađite edukativni sadržaj pažljivo kreiran upravo za vas!

  

Literatura:

 1. Ralf G. Berger, Ralf Gnter Berger, R. G. Berger, Flavours And Fragrances: Chemistry Bioprocessing And Sustainability. Springer Berlin Heidelberg, 2007, 88-91.
 2. Schnaubelt  K., Advanced Aromatherapy – The science of Essential Oil Therapy. Healing Arts Press, Rochester, Vermont, 1995, 31-41.
 3. Boyd EM, Sheppard EP. The effect of steam inhalation of volatile oils on the output and composition of respiratory tract fluid, J Pharmacol Exp Ther;163(1)1968, 250-256.
 4. Schnaubelt  K.,Medical Aromatherapy Healing with Essential oils, Frog Ltd. Berkeley, California, 1999, 180-182, 188-190, 196,200.
 5. Franchomme P, Pénoël D. Aromathérapie exactement, Editions Roger Jollois, Limoges, 2003, 295-297.
 6. Bowles E.J. The Chemistry of Aromatherapeutic Oils, 3rd edition, Allen & Unwin, Australia, 2003, 100-101.
 7. Baudoux D. Aromatherapy, Healing with Essential Oils, Douce Alternative, Publisher Amyris, 2007, različite str.
 8. Leung´ Encyclopedia of Common Natural  Ingridients Used in Food, Drugs and Cosmetics, Third Edition,  John Wiley& Sons, INC., Hoboken, New Jersey, USA, 2010, 272,379.
 9. Handbook of Essential Oils: Science, Technology, and Applications Edited by K. Husnu Can Baser, Gerhard Buchbauer  CRC Press  CRC Press; 1 edition 2010, 333-343.
 10. Schnaubelt  K., The Healing Intelligence of Essential Oils. The Science of Advanced Aromatherapy. Healing Arts Press, Rochester, Vermont, 2011, 141-147.
 11. Tisserand R., Young R., Essential Oil Safety. Second edition, Churchill Livingstone Elsevier, 2014, 99-110 i druge str.
 12. Peace Rhind J. Aromatherapeutic Blending, Essential Oils in Synergy, Singing Dragon, London and Philadelphia, 2016. 123-139.
 13. Baudoux D. Contemporary French Aromatherapy, Singing Dragon, London and Philadelphia, 2020, 92-94, i druge str.

 

BIOETERICA PROMO


Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Banner