Nutrivigilancija

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz

Nacionalna shema za praćenje sigurnosti dodataka prehrani

 
Nutrivigilancija

 

Zadnjih godina pokazuje se sve veća potreba za praćenjem sigurnosti dodataka prehrani – nutrivigilancijom, na nacionalnoj razini.

Cilj uvođenja sustava nutrivigilancije je poboljšanje sigurnosti potrošača s obzirom da se na trištu pojavljuje sve više dodataka prehrani kojima se želi očuvati i poboljšati zdravlje. Dodaci prehrani sadrže određene biološki aktivne tvari, te se nerijetko na njih navode i zdravstvene tvrdnje kojima se proizvod preporuča potrošaču.

Nutrivigilancijom će se:

  • provoditi  praćenje sigurnosti dodatka prehrani s obzirom na aktivne sastojke;
  • prijavljivati i uspoređivati nacionalne podatke s podacima prijavljenima u međunarodni sustav uzbunjivanja (Rapid Alert System)

Glavna zadaća Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, kao krovne javnozdravstvene ustanove, je jačanje javno-zdravstvene skrbi i zaštite stanovništva. Nutrivigilancijom će se prevenirati rizik od nastanka nuspojava nakon korištenja dodataka prehrani, te će se provoditi edukacije i provoditi javno-zdravstvene mjera iz tog područja.

Ovim putem HZJZ poziva vas da prijavite eventualne nuspojave nakon korištenja:

- dodataka prehrani

- hrane sa zdravstvenim tvrdnjama (obogaćena hrana i tzv. funkcionalna hrana)

- proizvoda koji su namijenjeni isključivo određenim populacijskim skupinama (djeca, trudnice, sportaši, oboljeli od dijabetesa, celijakije i dr.)

- hrane za specifične skupine.

Anketa je anonimna, međutim, ako želite, možete ostavitii svoje podatke da bi HZJZ  mogao ostvariti povratnu komunikaciju, a sve u korist Vama i ostaloj populaciji koja koristi sličan ili isti proizvod.

Za prijavu nuspojave kliknite OVDJE

 

Više o dodacima prehrani

Dodaci prehrani su kategorija proizvoda koja pripada pod Zakon o hrani, no njihova učinkovitost, a i sam farmaceutski oblik puno su bliži lijekovima.

U zadnje vrijeme provodi se sve više znanstvenih i kliničkih ispitivanja zahvaljujući kojima dodaci prehrani pronalaze svoje mjesto u području „preventivne prehrane“ kao i u području „preventive dobrom zdravlju“. Uzimanjem te posebne vrste hrane potrošaču se daje dodatna mogućnost da sam, ili uz pomoć stručne osobe, pomaže svom zdravlju. Glavni postulat svakog zakonodavca vezano za hranu, u koju pripadaju i dodaci prehrani te „dijetetski proizvodi“, je očuvanje zdravlja potrošača.

Dodaci prehrani pomažu, a lijekovi liječe – to je osnovna razlika između te dvije kategorije proizvoda.

Užurbanim tempom života, nerijetko bez obavezne dnevne pauze, unosa premale količine svježeg voća i povrća te neodgovarajućih obroka, dovodimo svoje zdravlje u opasnost. Iako je trend pravilnije i zdravije prehrane sve prisutan, a prati ga i trend tjelovježbe, ponekad je nemoguće sve to kvalitetno provesti. Svaki makronutrijent i mikronutrijent namirnice ima zacrtanu ulogu u našem tijelu. Ako narušimo taj balans, potrebno je nadoknaditi sve što je potrebno. Nerijetko sami zaključujemo što nam nedostaje i samoinicijativno posežemo za dodacima prehrani.

 

Što su dodaci prehrani?

Dodaci prehrani su koncentrirani izvor hranjivih tvari ili drugih tvari s prehrambenim ili fiziološkim funkcijama, sami ili u kombinacijama. Svrha im je potpomaganje unosa hranjivih tvari u uobičajenoj prehrani i nadopuna prehrane tvarima koje se putem normalnog unosa hrane u organizam ne dobivaju u dovoljnoj količini, a sve u svrhu povoljnog učinka na zdravlje potrošača. Na taj način se povećava opća otpornost organizma na stresne vanjske utjecaje, pomaže u održavanju pravilnih fizioloških funkcija organizma i njegovih dijelova.

Hranjive tvari i druge tvari koje čine dodatak prehrani su: vitamini i minerali, bjelančevine, aminokiseline, masne kiseline, celuloza, pivski kvasac, inulin, lecitin, glukomanan, bilje i ljekovito bilje te njihovi ekstrakti, koncentrati ili sirovine biljnog porijekla, zaštitna sredstva biljnog podrijetla (bioflavonoidi, karotenoidi, izoflavoni, glukozinolati), prirodni enzimi i koenzimi, žive kulture mikroorganizama, organska tkiva, metaboliti žlijezda i druge tvari. Dodaci prehrani su i pčelinji proizvodi i njihove mješavine.

Za proizvodnju biljnih pripravaka kao dodataka prehrani mogu se koristiti svježe ili osušene cijele biljke odnosno njihovi dijelovi (npr. list, korijen, plod, cvijet i drugi dijelovi biljke), čiste tvari biljnog podrijetla pojedinačno ili u smjesi, biljni sekundarni proizvodi. U sastojcima koji čine dodatak prehrani obavezno je navesti hrvatsko i latinsko ime ljekovite biljne vrste te biljni organ.

Dodaci prehrani plasiraju se na tržište u različitim doziranim oblicima (tablete, kapsule, prahovi, tekućine, bar pločice, čajevi, kapi, sirupi i slično), a na deklaraciji moraju nositi oznaku – „dodatak prehrani“.

Zbog velikog broja dodataka prehrani koji se nalaze na tržištu, važno je znati da su dodaci prehrani koje kupujete provjereni, zdravstveno ispravni i prijavljeni Ministarstvu zdravstva. S obzirom na navedeno, bitno je voditi računa gdje kupujete dodatke prehrani da ne biste u svoj organizam unosili neprovjerene i zdravstveno neispravne dodatke prehrani.

 

Koje dodatke prehrani ne kupiti (i na što obratiti pažnju):

Proizvode koji se prodaju ISKLJUČIVO preko interneta.

Proizvode koji jamče nerealne rezultate u kratkom vremenskom razdoblju.

Proizvode koji nemaju deklaraciju na hrvatskom jeziku.

Proizvode koji nisu originalno zapakirani.

 

Za sve informacije vezane uz dodatke prehrani javite se u Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ).

 

Kontaktnutrivigilancija@hzjz.hr

 

Izvor: https://www.hzjz.hr/nutrivigilancija/

 

 


Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Banner Banner