Vijesti

Ekstrakt crnog ribiza za sagorijevanje masti tijekom vježbanja

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Ekstrakt crnog ribiza za sagorijevanje masti tijekom vježbanja

 

Rezultati novog istraživanja pokazali su da bi ekstrakt crnog ribiza mogao povećati utrošak masnog tkiva tijekom vježbanja. Znanstvenici navode potencijalne mehanizme djelovanja oksidacije masti, izazvane antocijanima sadržanim u crnom ribizu, koji mogu objasniti njegov utjecaj na pretilost i smanjenje opsega struka. Modeli glodavaca upućuju na sposobnost antocijanina u supresiji peroksisomproliferator aktiviranog receptora (PPARy), proteina ​​regulatora gena, koji kontroliraju metabolizam ugljikohidrata, masti i proteina. Antocijanini također mogu inhibirati enzime koji kataliziraju razgradnju masnih kiselina, te povećati aktivnost drugih enzima koji potpomažu prijenos masnih kiselina u mitohondrije.

U ovu studiju bilo je uključeno 16 tjelesno aktivnih zdravih muškaraca. Prikupljeni podaci uključivali su visinu, tjelesnu masu, sastav tijela i tjelesnu aktivnost kao i upitnik o učestalosti konzumacije namirnica u svrhu procjene dnevnog unosa antocijanina. Zatim su podvrgnuti trima eksperimentalnim stanjima: u prvom slučaju nisu konzumirali ekstrakt crnog ribiza, u drugom slučaju su svako jutro uz doručak konzumirali 2 kapsule ekstrakta tijekom 7 dana, a u trećem slučaju tijekom 14 dana. Jedna kapsula je sadržavala 600 mg ekstrakta crnog ribiza, tj. 210 mg antocijanina. Ispitanici su zamoljeni da hodaju umjerenim intenzitetom na traci za trčanje u trajanju od 30 min., a za svakog je ispitanika brzina trake bila jednaka. Zatim im je izmjeren volumen izdahnutog zraka u intervalima, a također su zabilježeni brzina otkucaja srca i ocjena percipiranog napora za sva tri eksperimentalna stanja. Rezultati su pokazali da se uzimanjem ekstrakta crnog ribiza tijekom 7 dana oksidacija masti povećala za 11%, a tijekom 14 dana za 17%, dok su ocjene percipiranog napora također bile niže nakon uzimanja ekstrakta tijekom 7 i 14 dana.

To pokazuje da učinak uzimanja ekstrakta crnog ribiza na oksidaciju masti izazvanu vježbanjem, može ovisiti o vrsti tjelovježbe. Znanstvenici također raspravljaju o učinku uzimanja tog dodatka prehrani s obzirom na vrijeme, dozu i trajanje unosa.

Izvor: Journal of Dietary Supplements