AKTUALNO Fitoterapija 

  Ljekovite biljke i cistitis 

Razvojem kemije i farmakologije, dvadeseto stoljeće donosi važnu nadogradnju znanja iz fitoterapije i klasifikaciju biljaka, ne samo prema kemijskom sastavu već i prema djelovanju. To se pogotovo odnosi na biljke koje djeluju na urogenitalni sustav.

 Maslina - priča prošlosti za lijek budućnosti  

Najvrijednije potencijalne indikacije lista masline su hipertenzija, dijabetes tip II, prevencija ateroskleroze te imunomodulacija kod infektivnih bolesti

 Valeriana officinalis 

Pravilnog hrvatskog naziva odoljen, valerijana je poznatija po latinskom nazivu i jedna je od najpoznatijih ljekovitih biljaka na svijetu, a njezinu priču započet ćemo malom anegdotom...

 Medvjetka 

Arctostaphylos uva-ursi (L.) Spreng, Ericaceae do današnjeg dana ostala je zlatni standard kod bakterijskih urinarnih infekcija. O slavnom “uvinom čaju” naizgled svi znamo sve. No, je li to istina?

 ZLATNICA (Solidago virgaurea L., Asteraceae) 

Zlatnica je biljka koja je polako utonula u zaborav i barem u Hrvatskoj njeno korištenje postalo je izuzetak, a ne pravilo. To je, naravno, potpuno nepravedno prema biljci koja se koristi tisućama godina i čudno je u doba kada urogenitalne bolesti nemaju nimalo manju učestalost nego ranije.

Naslovnica | Fitoterapija

Sinergističko djelovanje sastavnica zelenog čaja

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Autorica članka: mr.sc. Jasminka Papić, dipl.ing.

Monomeri flavanola poznati su kao katehini i najznačajnije su biološki aktivne sastavnice zelenog čaja: (-)-epigalokatehin-3-galat (EGCG), (-)-epigalokatehin (EGC), (-)-epikatehin-3-galat (ECG), (-)-epikatehin (EC), (+)-galokatehin i (+)-katehin. Najvažniji među njima je svakako EGCG.

Sinergističko djelovanje sastavnica zelenog čaja

Zeleni čaj proizvodi se iz iste biljke (Camellia sinensis L.) kao i crni, iako zbog specifičnih klimatskih uvjeta pojedinih krajeva u kojima raste čajna biljka, postoje i njezini različiti varijeteti. Ovalni listovi tog zimzelenog tropskog grma su zašiljeni, kožasti i sjajni, bez mirisa, po rubovima nazubljeni. Cvjetovi su veliki, pojedinačni ili u manjim nakupinama, bijele ili svijetloružičaste boje, a mirišu poput jasmina, dok je plod drvenasti smeđi tobolac s tri sjemenke. Grmovi se sade u velikim čajnim vrtovima na visinama od 100 – 2000 m nadmorske visine. Mladi mekani izdanci daju najfiniji čaj, a beru se samo gornja dva lista i pupoljak.

Vrsta čaja ovisi o načinu proizvodnje čajne biljke. Razlike u njihovoj boji, okusu i mirisu posljedica su različitog stupnja djelovanja enzima prisutnih u listovima (polifenol oksidaze, peptidaze, alkohol dehidrogenaze i dr.) koji omogućavaju kemijske promjene proteina, aminokiselina, masnih kiselina, polifenola i dr. spojeva u tvari odgovornih za razlike u organoleptičkim svojstvima pojedinih vrsta čaja. Na specifičan okus bilo koje vrste može utjecati i izbor mjesta uzgoja biljke.

Vrste čajeva

Ključnu ulogu u klasifikaciji čaja imaju flavonoidi iz skupine katehina (slika 1) kojima su bogati svježi listovi biljke Camellia sinensis. Posebne organele lista, fizički odvojene od vakuola u kojima se nalaze katehini sadrže enzim polifenol oksidazu. Prilikom usitnjavanja ili uvijanja lišća tijekom njihove obrade, katehini dolaze u dodir s polifenol oksidazom koja katalizira reakciju njihovog spajanja u dimerne i polimerne oblike poznate kao teaflavini i tearubigini (slika 2). Djelovanjem topline (prženje ili izlaganje vodenoj pari) dezaktivira se polifenol oksidaza i zaustavlja proces oksidacije1.

Slika 1. Glavni katehini u čaju

Glavni katehini u čaju

Slika 2.  Neki teaflavini u čaju

Neki teaflavini u čaju

Iako postoje tisuće varijeteta čaja, on se ipak može svrstati u tri, odnosno 4 glavne skupine temeljene na različitim stupnjevima oksidacije kojoj se podvrgavaju tijekom proizvodnje.

Bijeli i zeleni čaj - bjeli čaj proizvodi se iz pupoljaka i mladog lišća koje se izlaže povišenoj temperaturi (prženje ili vodena para) u svrhu dezaktivacije polifenol oksidaze, a zatim suši. Pri tome je proces oksidacije gotovo neznatan, a dobiveni čaj izuzetno bogat katehinima prisutnim u svježem listu.

Zeleni čaj se proizvodi iz nešto zrelijeg lišća koje treba povenuti prije prženja ili parenja. Stoga se i katehinski profil zelenog čaja može ponešto razlikovati od katehinskog profila bijelog čaja, a udio oksidacijskih produkata može biti neznatno viši2.

Za dobivanje u posljednje vrijeme često spominjanog žutog čaja, listići se beru ranije, dok su još pupoljci, pa se vjeruje da sadrže više antioksidansa koji se sintetiziraju tijekom procesa rasta. S druge strane, tijekom proizvodnje, žuti čaj oksidira dulje od zelenog čaja. Pretpostavlja se da bi žuti čaj koji se bere tek nešto poslije bijelog čaja mogao sadržavati više antioksidansa od zelenog čaja.

Oolong čaj - oolong čaj se po svojim karakteristikama nalazi između zelenog i crnog čaja. Listići su u vrijeme branja nešto zreliji od onih namijenjenih proizvodnji zelenog čaja. Neposredno nakon branja izlažu se suncu, nakon čega ih se pusti da uvenu. Kad listići omekšaju tresu se u bambusovim košarama dok im vrhovi ne ispucaju, a nakon toga se suše u hladovini. Ta dva procesa, trešnja i sušenje, ponavljaju se sve dok nagnječeni listovi uslijed djelovanja enzima ne pocrvene, a središnji dio lista ostane zelen. Kada je postignuta željena razina oksidacije, proces se zaustavlja dezaktivacijom enzima žarenjem listova na visokoj temperaturi.

Crni čaj - za proizvodnju crnog čaja listići se u potpunosti uvijaju ili drobe kako bi se postigla maksimalna interakcija katehina i polifenol oksidaze. Kako se pri tome prije sušenja postiže potpuna oksidacija, većina vrsta crnog čaja bogata je teaflavinima i tearubginima, ali je udio monomernih katehina kao što je EGCG relativno niska3.

Sastav zelenog čaja

Zeleni čaj ima vrlo bogat i složen kemijski sastav. Do sada je poznato više od 300 njegovih sastavnica (broj hlapljivih spojeva iznosi oko 230). Najznačajnije sastavnice su:

 •     kofein kojeg ima 1–5%, uz znatno manje količine ostalih metil-ksantanskih alkaloida (teofilin, teobromin, dimetil-ksantin, ksantin i dr.);
 •     polifenoli sudjeluju u sastavu s vrlo značajnim udjelom (5-27%). Većina polifenola zelenog čaja su flavanoli. Monomeri flavanola poznati su kao katehini i najznačajnije su biološki aktivne sastavnice zelenog čaja: (-)-epigalokatehin-3-galat (EGCG), (-)-epigalokatehin (EGC), (-)-epikatehin-3-galat (ECG), (-)-epikatehin (EC), (+)-galokatehin i (+)-katehin. Najvažniji među njima je svakako EGCG. Najviše ga sadrže lisni pupoljci i prvi, najmlađi listići. Sušeni listovi ga imaju 8-12%. Katehini se većinom nalaze u bijelom i zelenom čaju (i žutom), dok u oolong i crnom čaju prevladavaju teaflavini i tearubigini. U ovoj skupini spojeva važno mjesto imaju i flavonoli, među kojima su najzastupljeniji kemferol, kvercetin i mircetin. Oni se u čaju pojavljuju uglavnom u glikozidnom obliku i manje su podložni promjenama uzrokovanim načinom proizvodnje;
 •     B-vitamini i askorbinska kiselina. Crni čaj ih zbog fermentativnih procesa koji uzrokuju njihovu razgradnju uglavnom ne sadrži;
 •     eterično ulje koje i samo sadrži velik broj sastavnica (monoterpenoide, fenilpropanoide, alifatske spojeve i dr.);
 •     proteini (oko15%);
 •     klorofil (0,5%);
 •     organske kiseline (1,5%);
 •     aminokiseline među kojima je i l-teanin (4%), jedna od ključnih sastavnica u oblikovanju egzotičnog okusa zelenog čaja, a nalazi se gotovo isključivo u čaju;
 •     od minerala u znatnijoj količini čaj sadrži samo fluor. Njegova koncentracija (izraženo kao fluoridi) u zelenom čaju iznosi između 130 i 160 mg/kg. Pri tome ih najviše ima u najstarijim listovima koji se ne upotrebljavaju u proizvodnji kvalitetnijih čajeva4. Od najstarijeg lista obično se proizvodi čaj u obliku prešanih cigli ili kolačića koji mogu imati povećane količine fluorida, štetnih za zdravlje, za razliku od fluorida u zelenom čaju čiji je udio usporediv s količinama koje se preporučaju u prevenciji zubnog karijesa.
  Od ostalih minerala važniji su: kalij kojega može biti 19,05-26,25
  mg/kg i kalcij kojeg ima 3,58-4,8 mg/kg5.

Jedna šalica zelenog čaja obično sadrži oko 50-100 mg kofeina i 300-400 mg polifenola.

Farmakološko djelovanje

Regulacija tjelesne mase - zeleni čaj preporuča se u mnogim dijetama za mršavljenje. Kontrola tjelesne mase postiže se različitim mehanizmima djelovanja nekoliko njegovih sastavnica. Najvažniju ulogu pri tome ipak imaju katehini, posebno EGCG i kofein. Danas je poznato da prisutni kofein nije, kao što se to ranije mislilo, jedina supstancija u čaju s termogenetskim učinkom (proces stvaranja topline u organizmu) važnim za to djelovanje. Stimulacija tamnog masnog tkiva, glavnog regulatora termogeneze, povećava se sinergističkim djelovanjem kofeina i katehinskih polifenola i njihovom interakcijom s noradrenalinom. Budući da katehini mogu inhibirati katehol-O-metil-transferazu (enzim koji razgrađuje noradrenalin), a kofein fosfodiesteraze, odgovorne za razgradnju cikličkog adenozinmonofosfata, pretpostavlja se da zeleni čaj inhibitornim djelovanjem tih spojeva na različitim kontrolnim točkama, učinkovito potiče termogenezu važnu u kontroli tjelesne mase6. Najnovija istraživanja potvrdila su učinkovitost EGCG-a i kofeina iz zelenog čaja i u procesu oksidacije masti kod pretilih ljudi. Pri tome je utvrđeno da su djelotvornije niske doze EGCG-a (300 mg/dozi) nego visoke (600 mg/dozi). Djelotvornim se pokazao i sam kofein, iako u ovom slučaju nije potvrđen njegov sinergizam s katehinima7.

Kardiovaskularne bolesti - brojni znanstveni i stručni radovi govore o povezanosti konzumiranja zelenog čaja i mogućnosti smanjenja pojavnosti kardiovaskularnih bolesti, uključujući infarkt miokarda i moždani udar. Pri tome se smatra da je antioksidativno djelovanje EGCG-a najvećim dijelom zaslužno za njegov blagotvorni učinak na kardiovaskularni sustav i ublažavanje metaboličkog stresa8. Prevenciji tih bolesti svakako pridonosi i djelotvornost sastavnica zelenog čaja u kontroli tjelesne mase.

Karcinomi - polifenoli koji se nalaze u sastavu zelenog čaja mogu utjecati na povećanje aktivnosti enzima koji sprečavaju oksidacijske procese u organizmu, što pridonosi prevenciji nastaka karcinoma. Pokusi na laboratorijskim miševima koji su tijekom 30 dana konzumirali polifenole iz zelenog čaja, pokazali su značajno povećanje aktivnosti glutation peroksidaze, glutation reduktaze, glutation-S-transferaze, katalaze i kinon reduktaze (enzimi koji kataliziraju antioksidativne i detoksikacijske procese) u tankom crijevu, jetri i plućima9,10. Stoga nije neobično da je sve više dokaza o sudjelovanju zelenog čaja u prevenciji nekih vrsta karcinoma, najčešće onih povezanih s gastrointestinalnim traktom11, plućima12,13 te estrogen ovisnim karcinomima, uključujući većinu karcinoma dojke.14,15
Prema objavljenim rezultatima znanstvenih istraživanja, EGCG iz zelenog čaja blokira djelovanje enzima urokinaze koji svojom aktivnošću pomaže i razvija sustav za prehranu stanica raka 16,17.
Zeleni čaj također usporava i zaustavlja nastajanje nekih kancerogenih tvari, kao što su nitrozamini18, zbog čega se posebno preporuča konzumiranje tog napitka uz jelo. Prema statističkim podacima u krajevima gdje je to uobičajeno, manja je i incidencija karcinoma.

Ostala djelovanja - novija istraživanja djelovanja zelenog čaja donose i nove zanimljivosti vezane uz jedinstvenu, neurološki aktivnu aminokiselinu l-teanin, za koju se pretpostavlja da povećava sposobnost učenja, poboljšava koncentraciju, djeluje antagonistički na visoke koncentracije kofeina, čime ublažava njegov negativan učinak, smiruje nervnu napetost, pogoduje sniženju krvnog tlaka, ublažava simptome PMS. Prema laboratorijskim istraživanjima, l-teanin ima takve učinke zbog utjecaja na povećanje razine gama-aminomaslačne kiseline, glavnog inhibitornog transmitora u mozgu. Čini se da također utječe i na povećanje razine dopamina, još jednog transmitora u mozgu koji utječe na emocije i raspoloženje, a porast njegove razine doživljava se kao ugoda.19

Sastavnicama zelenog čaja pripisuje se i:

 • utjecaj na oralnu i crijevnu mikrofloru u vidu redukcije nepoželjnih bakterija;
 • protuupalni učinak koji se javlja kao posljedica antioksidativnog djelovanja, a pomaže u smanjenju upalnih procesa i štiti DNA od oštećenja;
 • inhibicija rasta Streptococcus mutans, bakterije koja se smatra glavnim uzročnikom kvarenja zubi;
 • antivirusno djelovanje (potvrđeno pokusima na virusu koji napada duhan);
 • osvježavajuće (dulje je od onog kod kave, što se pripisuje sinergističkom djelovanju sastavnica zelenog čaja).

Dnevne količine
konzumiranja zelenog čaja

Pozitivni učinci zelenog čaja postižu se samo konzumiranjem umjerenih količina. Uobičajena dnevna količina zelenog čaja u Japanu je oko 3 šalice (240-320 mg polifenola). To znači da bi odgovarajuća količina ekstrakta zelenog čaja standardiziranog na 80% ukupnih polifenola i 55% EGCG-a bila 300-400 mg/na dan. Prekoračenje tih količina (preko 5 šalica/dan, što znači i više od 300 mg kofeina) može izazvati negativne učinke na CNS i nadražiti sluznicu želuca.

Upotreba zelenog čaja

Hrana - najviše se pije u obliku čaja priređenog iz listića u rinfuzi, filtar vrećicama ili instant napitka (ekstrakt čaja sa ili bez drugih sastojaka). Na tržištu se nalazi i u dekofeiniziranim oblicima. Ekstrakt čaja se upotrebljava i za aromatiziranje hrane (alkoholna i bezalkoholna pića, mliječni proizvodi, smrznuti deserti, slatkiši, pekarski proizvodi, pudinzi i dr.).

Dodaci prehrani - biološka aktivnost sastavnica zelenog čaja može značajno utjecati na očuvanje zdravlja suvremenog čovjeka. Stoga je razumljiva i želja proizvođača i potrošača za njegovim koncentriranim oblicima koji omogućavaju brz i jednostavan unos većih koncentracija djelatnih tvari. Zbog toga se koncentrat zelenog čaja nudi u obliku kapsula, tableta i raznih drugih instant pripravaka.

Kozmetički prozvodi - posljednjih godina zeleni čaj sve se više koristi u topičkoj primjeni. Pri tome brojne sastavnice ostvaruju različite učinke u njezi kože. Zahvaljujući antioksidativnom djelovanju katehinskih spojeva, neutralizira štetni učinak slobodnih radikala, glavnih krivaca za pojavu bora, zbog čega se primjenjuje u anti-aging pripravcima20. Djelovanje na glatkoću i zategnutost kože posljedica je adstringentnog učinka prisutnih tanina.
Zbog protuupalnog djelovanja zeleni čaj koristi se za smanjnje upalnih reakcija kože, a zbog svog inhibitornog djelovanja na kolagenazu, enzim koji katalizira razgradnju kolagena, primjenjuje se za očuvanje kolagena ključnog za čvrstoću i elasticitet kože21.
Kofein i ostali metilksantini potiču mikrocirkulaciju i time pozitivno utječu na tonus i zdravlje kože. Kad se tome pridodaju sinergističko djelovanje katehina i kofeina u termogenezi, sagorijevanju masnog tkiva, i izraženi diuretički učinak, postaje jasno zbog čega ekstrakt zelenog čaja postaje jedan od najtraženijih sastojaka anticelulitnih pripravaka.

Kontrola kvalitete

Kontrola kvalitete najčešće se provodi određivanjem koncentracije katehina, posebno EGCG-a, kao jednog od najvjerodostojnijih pokazatelja autentičnosti proizvoda. Analize se provode HPLC-tehnikom.

Mjere opreza

Umjereno konzumiranje zelenog čaja ne izaziva nikakve štetne posljedice po zdravlje. Ipak, bilo bi dobro da ga izbjegavaju trudnice i dojilje, kojima se preporuča smanjenje unosa kofeina. Postoje također indicije da bi pretjerana količina tanina i katehina iz čaja mogla imati suprotan učinak na zdravlje i inducirati karcinom jednjaka. Dodatak mlijeka u čaj može spriječiti neželjene učinke tanina. Navode se i podaci o antagonističkom djelovanju zelenog čaja i antikoagulansa (warfarin). Pretjerano konzumiranje može u rijetkim slučajevima izazvati i poremećaj u metabolizmu kalija (/hipokalemija).
Osobe koje pate od visokog tlaka, nesanice, astme, srčanih problema i sl. morale bi radi sigurnog uživanja u pijenju zelenog čaja, konzultirati liječnika o dopuštenim količinama tog izuzetnog napitka.

Literatura:

 1. Balentine D.,A, Paetau-Robinson I. Tea as a source of dietary antioxidants with a potential role in prevention of chronic diseases. In: Mazza G, Oomah BD, eds. Herbs, Botanicals, & Teas. Lancaster: Technomic Publishing Co., Inc.; 2000:265-287.
 2.  Santana-Rios G., Orner G.,A., Amantana A., Provost C., Wu S.Y., Dashwood R.,H. Potent antimutagenic activity of white tea in comparison with green tea in the Salmonella assay. Mutat Res. 495(1-2), 2001, 61-74.
 3.  Lakenbrink C., Lapczynski S., Maiwald B., Engelhardt U.H. Flavonoids and other polyphenols in consumer brews of tea and other caffeinated beverages. J Agric Food Chem. 48, 7, 2000, 2848-2852.
 4. Wong M.,H., Fung K.,F., Carr H.,P. Aluminium and fluoride contents of tea, with emphasis on brick tea and their health implications. Toxicol Lett.;137, 1-2, 2003, 111-120.
 5. Nas S., Gokalp H.,Y, Sahin Y. K and Ca content of fresh green tea, black tea, and tea residue determined by X-ray fluorescence analysis, Z Lebensm Unters Forsch, 196,1,1993, 32-7.
 6. Dulloo1 A.,G., Seydoux J., Girardier L., Chantre P., Vandermander J. Green tea and thermogenesis: interactions between catechin-polyphenols, caffeine and sympathetic activity, International Journal of Obesity, 24, 2000, 252-258.
 7. Thielecke F., Rahn G., Böhnke J., Adams F., Birkenfeld A., L., Jordan J., Boschmann M. Epigallocatechin-3-gallate and postprandial fat oxidation in overweight/obese male volunteers: a pilot study European Journal of Clinical Nutrition advance online publication 7 April 2010; doi: 10.1038/ejcn.2010.47
 8. Wolfram S. Effects of Green Tea and EGCG on Cardiovascular and Metabolic Health Journal of the American College of Nutrition,. 26,. 4, 2007, 373S-388S.
 9. Khan S.,G., Katiyar S.,K., Agarwal R., Mukhtar H. Enhancement of antioxidant and phase II enzymes by oral feeding of green tea polyphenols in drinking water to SKH-1 hairless mice: possible role in cancer chemoprevention. Cancer Res., 52,14,1992, 4050-2.
 10. Augustyniak A., Waszkiewicz E., Skrzydlewska E. Preventive action of green tea from changes in the liver antioxidant abilities of different aged rats intoxicated with ethanol. Nutritiion, 21, 9,2005, 925-32.
 11. Hoang Thanh Chi, Hoang Anh Vu, Reo Iwasaki, Le Ba Thao, Yukihiko Hara, Takahiro Taguchi, Toshiki Watanabe, Yuko Sato. Green tea (-)-Epigalocatechin-3-gallate inhibits KIT activity and causes caspase-dependent cell death in gastrointestinal stromal tumor including imatinib-resistant cells, Cancer Biology & Therapy, 8, 20, 2009, 1934 – 1939.
 12.  Lambert J.,D., Sang S., Yang C.,S. N-Acetylcysteine enhances the lung cancer inhibitory effect of epigallocatechin-3-gallate and forms a new adduct, Free Radic Biol Med, 44, 6, 2008, 1069-74.
 13. http://cancerpreventionresearch.aacrjournals.org/content/early/2010/04/22/1940-6207.CAPR-09-0185.
 14. Komori A., Yatsunami J., Okabe S., Abe S., Hara K., Suganuma M., Kim S.J., Fujiki H. Anticarcinogenic Activity of Green Tea Polyphenols Japanese Journal of Clinical Oncology, 23, 1993, 186-190.
 15. Farabegoli F., Barbi C., Lambertini E., Piva R. (−)-Epigallocatechin-3-gallate downregulates estrogen receptor alpha function in MCF-7 breast carcinoma cells, Cancer Detection and Prevention, 31, 6, 2007, 499-504.
 16. Y. Lim, H. Park, H. Hwang, S. Kang, J. Pyun, M. Lee, E. Choi, C. Kim. (−)-Epigallocatechin-3-gallate (EGCG) inhibits HGF-induced invasion and metastasis in hypopharyngeal carcinoma cells.Cancer Letters, 271, 1, 2008, 140-152
 17. Ho Y.,C., Yang S.,F., Peng C.,Y., Chou M.,Y., Chang Y.,C. Epigallocatechin-3-gallate inhibits the invasion of human oral cancer cells and decreases the productions of matrix metalloproteinases and urokinase-plasminogen activator. J Oral Pathol Med. 36, 10, 2007, 588-93.
 18. Choi S.,Y., Chung M., J., Sung N., J. Volatile N-nitrosamine inhibition after intake Korean green tea and Maesil(Prunus mume SIEB. et ZACC.) extracts with an amine-rich diet in subjects ingesting nitrate. Food and Chemical Toxicology, 40, 7, 2002, 949-957.
 19. Kakuda T., et al. Inhibiting effect of theanine on caffeine stimulation evaluated by EEG in the rat. Biosci Biotech Biochem, 64, 2000, 287-93.
 20. Hsu S., Green tea and the skin. J Am Acad Dermatol. 52, 6, 2005,  1049-59.
 21. Chiu A.,E., Chan J.,L., Kern D.,G., Kohler S., Rehmus W.,E., Kimball A.,B, Double-blinded, placebo-controlled trial of green tea extracts in the clinical and histologic appearance of photoaging skin. Dermatol Surg. 31, 7, 2005, 855-60.

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Banner