Vijesti

Blagotvorno djelovanje kurkumina na kognitivne funkcije

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Blagotvorno djelovanje kurkumina na kognitivne funkcije

Podaci australskog randomiziranog, dvostrukoslijepog ispitivanja kontroliranog placebom, pokazali su da kurkumin u obliku dodatka prehrani može poboljšati aspekte pamćenja i raspoloženja kod zdravih starijih osoba. Studija je obuhvatila 80 zdravih ispitanika prosječne dobi od 68 g. kojima je nasumično dodijeljeno uzimanje 400 mg kurkumina ili placeba na dan, tijekom 12 tjedana. Znanstvenici su mjerili niz parametara u 4. i 12. tjednu ispitivanja, uključujući kognitivnu izvedbu, raspoloženje i kardiovaskularnu funkciju. (Pamćenje i umor često se navode kao dva dodatna aspekta koja se tiču ​​nefizioloških aspekata starenja.) Podaci su pokazali da je skupina koja je uzimala kurkumin imala znatno niže rezultate vezane uz umor u 4. i 12. tjednu u usporedbi s placebom. Zabilježene su i razlike između skupina u zapaženoj napetosti, bijesu, zbunjenosti i potpunom poremećaju raspoloženja, ali one su primijećene samo nakon 4 tjedna.

Kao i u prethodno provedenoj studiji, primjena kurkumina dovela je do značajnog poboljšanja radne memorije i smanjenja umora. Nadalje, zabilježena je značajno viša razina glukoze u krvi nakon 12 tjedana u skupini koja je uzimala kurkumin, pa znanstvenici napominju da glukoza u krvi nije dostigla razinu koja bi upućivala na rizik od dijabetesa. Zapravo, poznato je da blago povišena razina glukoze olakšava aspekte kognitivnih funkcija, uključujući radnu memoriju.  Autori studije ističu da je vrlo ohrabrujuće uočiti takve rezultate kod ispitanika s višim stupnjem obrazovanja, tj. kod onh koji su dobro upoznati s preporukama za očuvanje kognitivnog zdravlja. Također, pozitivna je i činjenica da su dobri rezultati pokazani i kod ispitanika s povećanim kognitivnim sposobnostima prije početka ispitivanja, a ne isključivo kod pacijenata čije su kognitivne sposobnosti prije početka ispitivanja smanjene.

Uz to, od velikog su značaja rezultati vezani uz prostornu memoriju i učenje. Poznato je da se dio mozga za prostornu memoriju nalazi u hipokampusu koji je od posebnog interesa za ispitivanje kognitivnih funkcija.

Izvor: Nutrients