Vijesti

Ekstrakt mrkve za modulaciju mikrobiote crijeva

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Ekstrakt mrkve za modulaciju mikrobiote crijeva

 

Fruktani poput fruktooligosaharida i inulina smatraju se „zlatnim standardom“ prebiotika. Klinička ispitivanja na ljudima podržavaju njihov blagotvoran učinak na akutne i kronične bolesti kao što su pretilost i dijabetes tipa 2, alergije, upalne bolesti crijeva, putnička dijareja i konstipacija. Studije koje potvrđuju neprobavljivost ispitivanih komponenti prebiotika su rijetke, iako su presudne za određivanje potencijalnih spojeva prebiotika. U ovoj studiji, ispitivano je može li ekstrakt obogaćen pektinom ramnogalakturonanom-I dobivenim iz mrkve (cRG-I) biti potencijalni sastojak prebiotika. Upotrijebljeni su novi in vitro modeli koji simuliraju mikrobiotu humanog debelog crijeva, zajedno s ispitivanjima zasnovanim na stanicama koje oponašaju barijeru crijeva domaćina, da bi se dokazala neprobavljivost sastojka i opisala stimulaciju rasta specifičnih dobrih bakterija.

cRG-I pokazuje jedinstvena svojstva, jer se fermentira brže od inulina, što dovodi do proizvodnje kratkolančanih masnih kiselina, posebno acetata i propionata, te manje količine plina u usporedbi s inulinom. To povećava brojnost nekoliko bakterijskih vrsta poznatih po svom protuupalnom profilu. U skladu s tim, metaboliti dobiveni fermentacijom cRG-I pokazali su zaštitni učinak u in vitro modelu upale sluznice crijeva. Utvrđeno je da je uzimanje ekstrakta pospješilo rast mnogih bakterija koje promiču zdravlje: Bifidobacterium longum, Bifidobacterium adolescentis, Bacteroides dorei, Bacteroides ovatus, Roseburia hominis, Faecalibacterium prausnitzii i Eubacterium hallii. Podaci dobiveni u studiji podržavaju daljnje ispitivanje potencijalnog spoja prebiotika u dugoročnim in vitro modelima, da bi se potvrdio blagotvorni učinak cRG-I na mikrobiotu crijeva.

Izvor: Nutrients