Vijesti

Probiotici za trening i sportsku izvedbu

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Probiotici za trening i sportsku izvedbu

Rezultati studije pokazali su da je uzimanje probiotičkog soja Bifidobacterium longum subsp. Longum OLP-01 u obliku dodatka prehrani, uz treniranje tijekom 6 tjedana, dovelo do znatno veće izdržljivosti i čvrstoće stiska šake, u odnosu na rezultate samo treniranja ili samo uzimanja probiotika. U provedenom istraživanju uočeni su višestruki funkcionalni učinci probiotika na poboljšanje zdravlja i sportske izvedbe. Probiotički soj Bifidobacterium longum subsp. Longum OLP-01 može se smatrati ergogenim sredstvom, posebno kod sportaša koji redovito intenzivno treniraju.

Povezanost mikrobiote crijeva i sportske izvedbe, kao i mogućnost modulacije mikrobiote putem prebiotika i probiotika u svrhu poboljšanja izvedbe, područje je sve većeg interesa mnogih znanstvenika. Rezultati istraživanja irskih znanstvenika iz 2014. otkrili su da je mikrobiota crijeva profesionalnih irskih igrača ragbija znatno raznolikija od ispitanika koji se nisu bavili sportom. Daljnjim studijama utvrđeno je da su razlike između sportaša i tjelesno neaktivnih osoba još očitije na funkcionalnoj i metaboličkoj razini.

U ovom istraživanju, znanstvenici su laboratorijske miševe podijelili u 4 skupine: kontrolnu skupinu koja je predstavljala sjedilački način života, skupinu koja je bila tjelesno aktivna, skupinu koja je dobivala probiotik i skupinu koja je bila tjelesno aktivna te dobivala probiotik, i to tijekom 6 tjedana. Rezultati su pokazali da su miševi iz skupine koja je bila tjelesno aktivna, kao i iz skupine koja je uz tjelesnu aktivnost dobivala probiotik, imali za 8,5% nižu tjelesnu masu i udio masnog tkiva u odnosu na ostale dvije skupine. Također, miševi iz kontrolne skupine pokazali su značajno manju izdržljivost u testovima plivanja do iscrpljenja, u odnosu na ostale skupine, dok je vrijeme plivanja do iscrpljenja bilo značajno veće u skupini koja je uz tjelesnu aktivnost dobivala probiotik u usporedbi sa skupinom koja je bila samo tjelesno aktivna ili je samo dobivala probiotik. Rezultati testa snage stiska prednjih nogu također su bili najveći u skupini koja je uz tjelesnu aktivnost dobivala probiotik, u usporedbi sa svim ostalim skupinama. U toj skupini zabilježene su i manje vrijednosti markera pomoću kojih se pratila razina umora, a poboljšanja su uočena u vrijednostima urea nitrata u krvi i metabolizmu amonijaka.

Na temelju dobivenih rezultata zaključeno je da uzimanje probiotičkog soja Bifidobacterium longum subsp. Longum OLP-01  vjerojatno djeluje na sportsku izvedbu modulacijom korisnih fizioloških prilagodbi i proizvodnjom povezanih metabolita, posebno u kombinaciji s vježbanjem. Naime, sportaši često osjećaju probavne tegobe zbog treninga visokog intenziteta, psihološkog stresa i putovanja, pa se stoga uzimanje tog probiotika u obliku dodatka prehrani može smatrati alternativnom prehrambenom strategijom u svrhu poboljšanja njihove fiziološke prilagodbe i sportske izvedbe.

Izvor: Nutrients