Vijesti

Utjecaj probiotika na bakterijsku vaginozu

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Utjecaj probiotika na bakterijsku vaginozu

 

Rezultati nedavno provedenog ispitivanja pokazali su da oralni unos mješavine probiotičkih sojeva L. crispatus, L. brevis i L. acidophilus može smanjiti učestalost ponovne pojave bakterijske vaginoze kod žena. Prethodno provedene studije na tu temu razlikovale su se manjim uzorkom, kraćim razdobljem primjene laktobacila, varijacijama u kriterijima za uključivanje u studiju, ili je antibiotska terapija započeta istodobno s početkom uzimanja laktobacila. No, u svim ispitivanjima postignuti su pozitivni učinci neovisno o vrsti protokola, a uključivali su smanjenje učestalosti bakterijske vaginoze, smanjenje simptoma i poboljšanje u sastavu vaginalne mikrobiote.

Bakterijska vaginoza najčešće se liječi antibiotikom metronidazolom, čija je primjena povezana sa stopom recidiva od 58%, štoviše u više od 40% slučajeva već tijekom prva 4 mjeseca. Većina stručnjaka vjeruje da bi uzimanje probiotika kao potpora klasičnom liječenju antibioticima moglo dati vrlo učinkovite rezultate. Međutim, pojedini liječnici odlučili su isprobati primjenu isključivo mješavine probiotika, uglavnom kod žena s dugom poviješću učestalih pojava bakterijskih vaginoza. Oni se nadaju da će tom vrstom alternativnog liječenja riješiti problem učestalih recidiva.

U ispitivanje je bilo uključeno 166 žena od 18-45 godina, koje su nedavno izliječene od bakterijske vaginoze primjenom antibiotika metronidazola. Podijeljene su u dvije skupine. U roku od 48 sati nakon završetka terapije, ispitanice su započele s konzumacijom probiotika. Tijekom prvih 7 dana uzimale su po 1 kapsulu 2 puta na dan nakon obroka, a sljedećih 8-120 dana jednom na dan. Kapsula je sadržavala kombinaciju laktobacila u dozi od 5,4 x109 CFU, i to mješavinu probiotika koja je sadržavala 60% bakterijskog soja L. crispatus, 20% soja Lactobacillus brevis i 20% soja Lactobacillus acidophilus. Druga skupina uzimala je kapsule koje su sadržavale maltodekstrin kao placebo. Pri svakom posjetu ispitanicama obavljen je standardni pregled te su ispitane o simptomima. Niti u jednom slučaju nije primijećen vaginalni iscjedak. Ponovno javljanje bakterijske vaginoze zabilježeno je kod 18,3% ispitanica u skupini koja je uzimala mješavinu probiotika i kod 32,1% u skupini koja je uzimala placebo. Također, uočena je dobra podnošljivost uzimanja ispitivanih probiotičkih sojeva. Autori navode da je primijenjena doza laktobacila veća od doza korištenih u prijašnjim studijama, pa pretpostavljaju da bi uzimanje dvostruke dnevne doze tijekom prvog tjedna, potencijalno moglo pomoći u bržem uspostavljanju povoljnog sastava vaginalne mikrobiote, dok bi dulje razdoblje uzimanja mješavine probiotika povećalo mogućnost kolonizacije.

Izvor: Journal of Lower Genital Tract Disease