Mješavina biljnih ekstrakata može ublažiti simptome mamurluka

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz

U istraživanju je procijenjivan učinak pojedinih biljnih ekstrakata, vitamina, minerala i antioksidativnih spojeva na ublažavanje niza tjelesnih i psiholoških simptoma povezanih s pretjeranom konzumacijom alkohola

Mješavina biljnih ekstrakata može ublažiti simptome mamurluka

 

Ispitani su biljni ekstrakti acerole, opuncije, ginko bilobe, vrbe i korijena đumbira, zatim magnezij, kalij, natrij u obliku natrijevog bikarbonata, cink, riboflavin, tiamin i folna kiselina. U istraživanju je sudjelovalo 214 zdravih ispitanika u dobi od 18-65 godina koji su nasumično podijeljeni u 3 skupine. Dodijeljeno im je uzimanje 7,5 g aromatiziranog dodatka prehrani topljivog u vodi, i to 45 minuta prije nego su konzumirali pivo, bijelo vino ili špricer, te odmah nakon konzumacije istih.

Prva skupina uzimala je dodatak prehrani koji sadrži biljne ekstrakte, vitamine, minerale i dodatne antioksidacijske spojeve – steviol glikozide i inulin. Druga skupina uzimala je dodatak prehrani bez biljnih ekstrakata, dok je treća skupina uzimala placebo koji je sadržavao samo glukozu. Zabilježeni su vrsta i količina konzumiranog pića te učestalost mokrenja tijekom 4 sata. Uzorci krvi i urina te vrijednosti krvnoga tlaka uzeti su netom prije i nakon početka četverosatnog razdoblja, a zatim su ispitanici poslani kući na triježnjenje. Uzorci i vrijednosti krvnoga tlaka uzeti su i 12 sati kasnije, a ispitanici su ispunili upitnik o vrsti i intenzitetu percipiranih simptoma mamurluka, pomoću ljestvice intenziteta od 0-10. Prosječna količina konzumiranog alkohola bila je gotovo ista u sve 3 skupine, a iznosila je 0,62 mililitra po minuti.

Analizom svih prikupljenih podataka utvrđeno je da intenzitet simptoma kod ispitanika varira ovisno o uzimanom dodatku prehrani. U skupini koja je uzimala dodatak prehrani s biljnim ekstraktima, vitaminima, mineralima i antioksidansima zabilježeni su slabiji simptomi u usporedbi sa skupinom koja je uzimala samo glukozu. Prosječni intenzitet glavobolje bio je manji za 34%, mučnina se smanjila za 42%, dok se osjećaj ravnodušnosti smanjio za otprilike 27%, a osjećaj nemira za 41%. U prethodno objavljenim eksperimentalnim studijama polifenolni i flavonoidni spojevi u svim ispitivanim biljnim ekstraktima povezani su s učinkom suzbijanja fiziološkog utjecaja alkohola, iako mehanizam djelovanja zasad nije poznat. Kod osoba koje su uzimale dodatak prehrani bez biljnih ekstrakata nisu zabilježene značajne razlike u simptomima, što pokazuje da su uglavnom biljni ekstrakti odgovorni za uočene promjene. Odsutnost bilo kakvog opaženog utjecaja vitamina i minerala pokazuje da alkohol možda ne utječe na ravnotežu elektrolita kao što se dosad mislilo. Također, analizom se pokazalo da sadržaj vode u tijelu nije znatno povezan s količinom konzumiranog alkohola, pa je stoga zaključeno da pojačano izlučivanje tekućine izazvano alkoholom ne mora nužno dovesti do značajnog procesa dehidracije.

Izvor: BMJ Nutrition Prevention & Health


Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Banner