Samoliječenje želučanih tegoba

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Autorica članka: Melita Petrović,mag.pharm.

Zbog velikog izbora bezreceptnih lijekovaza bolesti i poremećaje u probavnom sustavu, pacijenti često traže savjet i preporuku koji od njih odabrati

 

Samoliječenje želučanih tegoba

 

Želučane tegobe pacijenti uglavnom opisuju kao žgaravicu, bol u gornjem dijelu abdomena, često s pridruženim simptomima - nadimanjem, podrigivanjem i  vraćanjem sadržaja hrane iz jednjaka (regurgitacija). Rijetko su mogući i opasniji simptomi kao što su gubitak apetita, nagli gubitak tjelesne težine, mučnina, povraćanje, tamna stolica ili krv u stolici – no tada nikako ne savjetujemo samoliječenje, već hitni odlazak liječniku.

Povećanu kiselost koja izaziva osjećaj žarenja koji se širi iz želuca ili donjeg dijela prsišta prema vratu, zbog izlaganja sluznice jednjaka solnoj kiselini, pacijenti opisuju uvriježenim terminom „žgaravica“.  Skup opisanih simptoma nazivamo dispepsijom, a najčešće ju uzrokujupeptički ulkus i bolest gastroezofagealnogrefluksa (GERB). Tegobe mogu biti uzrokovane i uporabom pojedinih lijekova, posebice NSAR-a.U velikom broju slučajeva ne može se ustanoviti uzrok;uredan endoskopski nalaz ne dokazuje organsku bolest, a tegobe se ipak učestalo ponavljaju ili su trajne. U tom slučaju rabi se termin „funkcionalna  dispepsija“.Pacijenti s postavljenom dijagnozomGERB-a, peptičkog ulkusa ili neke druge dijagnoze, uzimaju terapiju po preporuci liječnika, no unatoč tome, brojni su upiti za bezreceptnim lijekovima u svrhu samoliječenja povremenih želučanih tegoba. 

Pacijenti u pravilu imaju blaže, povremene tegobe ili su one prisutne tek kraće vrijeme. Radi razlikovanja simptoma koji su pogodni za samoliječenje, od onih koji zahtijevaju odlazak liječniku na daljnju obradu i liječenje, treba malo porazgovarati s bolesnikom. Potrebno je znati kakve su tegobe, koliko dugo traju, koliko često se javljaju, jesu li nečim provocirane (npr. određena vrsta hrane ili lijekovi) je li bolesnik već uzimao neke lijekove za postojeće tegobe, te postoje li alarmantni simptomi kada je obavezan odlazak liječniku. 

Bolesnicima s blagim ili umjerenim tegobama koje upućuju na GERB možemopreporučiti terapiju i dati upute za promjenu životnih navika koje mogu pomoći u olakšanju tegoba. Kod pretilih bolesnika to je redukcija težine, zatim prestanak pušenja, izbjegavanje nekih vrsta hrane, npr. agrumi, gazirana pića, masna hrana, čokolada, kava, alkohol, jaki začini...ili nekih drugih namirnica koje na temelju vlastita iskustva bolesnik navodi da pogoršavaju njegove tegobe. Savjetujemo i manje obroke, dobro prožvakati hranu, izbjegavati obroke 2-3 sata prije spavanja te ležanje na podignutom uzglavlju.

U liječenju bolesti gastrointestinalnog sustava najviše se koriste lijekovi za poremećaje kiselosti: antacidi, antagonisti H-2 receptora i inhibitori protonske pumpe. Antacidi su najstarija skupina lijekova koji se još uvijek primjenjuju za ublažavanje simptoma dispepsije, GERB, te ulkusne bolesti želuca i dvanaestnika. Djeluju simptomatski, neutraliziraju želučanu kiselinu i inhibiraju  peptičku aktivnost. To su spojevi s aluminijem, kalcijem i magnezijem, uglavnom kombiniranog sastava,a razlikuju se u brzini i duljini djelovanja. Kod nas su registrirani: kombinacija Al-hidroksida s Mg-karbonatom i Mg-hidroksidom, kombinacijaCa-karbonata s Mg-karbonatom, te hidrotalcit, svi u OTC statusu.

Antacidi mogu biti korisni za povremeno i kratkotrajno uzimanje, no njihova  uporaba u dugotrajnoj terapiji i kod izraženijih simptoma nije dostatna, a može biti i štetna. Uzima se velik broj tableta (4-6 puta na dan, i to 1-2 tbl.) 1 sat nakon obroka te pred spavanje. Ulaze u interakcije s mnogim lijekovima (antiepileptici, neki antibiotici, bisfosfonati…) tako da im smanjuju apsorpciju, pa korisnika treba upozoriti da se uzimaju sa 1-2 sata razmaka.

Antagonisti H2-receptora (ranitidin i famotidin) često su se propisivali u liječenju ulkusne bolesti i drugim poremećajima kiselosti, no danas se sve više zamjenjuju s inhibitorima protonske pumpe (IPP). IPP su moćni  lijekovi koji svojim mehanizmom djelovanja dovode do gotovo potpunog prestanka lučenja želučane kiseline. Kod predstavnika te skupine (omeprazol, pantoprazol, lanzoprazol i esomeprazol) postoje manje razlike u metabolizmu i interakcijama s drugim lijekovima.Pantroprazol je dostupan i kao OTC  lijek za terapijsku indikaciju kratkotrajno liječenje simptoma refluksa odraslih osoba. Iako je lijek BR statusa, korisnika treba upozoriti da se obrati liječniku ako se simptomi ne povuku nakon 14 dana. Zbog nedostatnih studija o utjecaju na trudnoću, IPP se ne preporučaju trudnicama.

Na našem tržištu već je više godina dostupan biljni lijek koji predstavlja kombinaciju ekstrakata devet ljekovitih biljaka za liječenje funkcionalnih i motilitetom uvjetovanih gastrointestinalnih smetnji.

Pacijente koji redovito, duže vrijeme dolaze u ljekarnu po lijek za želučane tegobe dobro je upozoriti da dugotrajno ponavljanje simptoma može uzrokovati eroziju sluznice jednjaka i posljedično opasne bolesti, te im svakako treba preporučiti da se obrate liječniku radi pretraga.

 


Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Banner Banner