Laksativi tijekom trudnoće

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Autorica članka: Melita Petrović, mag.pharm.

Trudnice, svjesne moguće štetnosti nekih lijekova, često traže preporuku za najprikladniji i najsigurniji laksativ koji mogu koristiti tijekom trudnoće

 
Laksativi tijekom trudnoće

U svim razdobljima trudnoćemogu se javiti poteškoće u izbacivanju stolice i smanjena učestalost pražnjenja crijeva.To nelagodno stanje izaziva tegobepoput pretjeranog naprezanja, tvrde stolice, osjećaja nepotpunog pražnjenja ineredovitog pražnjenja crijeva. Češće se javlja tijekom drugog tromjesečja i krajem trudnoće, uobičajeno kod žena koje su i inače imale takav problem. No, može se javiti i u  prvom tromjesečju zbog povećanja razine progesterona,koje uzrokuje opuštanje glatkih mišića crijeva, pa stolica postaje tvrđa i sporije se eliminira iz organizma. U kasnijoj fazi trudnoće povećani uterus pritišće crijeva i otežava prolazak sadržaja kroz probavni sustav. Također, trudnice se manje kreću, a obično uzimaju i preparate željeza i kalcija, što također uzrokuje konstipaciju.

Kako se istraživanja lijekova vrlo rijetko provode na trudnicama, ne postoje pouzdani podaci na temelju kojih se može donijeti odluka o sigurnosti za plod.  Zato se prije svega preporučaju nefarmakološki načini liječenja tog zdravstvenog problema, a to su promjene u načinu prehrane,povećana količina unosa vode i tjelovježba (osim u slučaju kada je trudnici preporučeno mirovanje). Preporuča se unos tekućine (osim vode, mogu se piti čajevi i prirodni sokovi od voća ili povrća) do 2 l na dan.

Kod promjene prehrane prva mjera je unošenje veće količine prehrambenih vlakana. Najviše netopivih vlakana koja pomažu u probavi, ima u mahunarkama, cjelovitim žitaricama, ali i brojnom voću i povrću.Tradicionalan recept za rješavanje problema konstipacije su i suhe šljive koje sadrže veliku količinu vlakana.

Ako se promjene u prehrani ne pokažu dovoljno učinkovitim, preporučuju se farmakološka rješenja. U odabiru laksativa prednost treba dati onima koji sadrže tvari prirodnog podrijetla, čija je primjena odobrena kod trudnica i koji imaju malu vjerojatnost pojave neželjenih reakcija. Valja savjetovati da primjena laksativa bude privremena, a ne stalna.

U trudnoći se mogu koristiti hidrofilni agensi koji u crijevima bubre, pa nastaje sluz koja omekšava stolicu i povećava njen ukupni volumen. To su npr. mekinje, indijski trputac (psilium), laneno sjeme, metil i karboksimetil celuloza. Oni Djelovanje im je sporo (laksativni učinak nastupa nakon otprilike 24 sata) ada bi se postiglo željeno djelovanje treba započeti s manjim dozama te ih postupno povećavati. Važno je naglasiti da prilikom uzimanjatih laksativa treba piti puno tekućine.

Preporučiti se mogu i osmotski laksativi, tj.  lijekovi koji privlače vodu, što uzrokuje mekšu stolicu i češće, lakše i bezbolnije pražnjenje crijeva. Uobičajeno se preporučalaktuloza u sirupu, no sve je češća i uporabaprahapolietilenglikola (makrogol). Ta sintetička, inertna tvarse ne apsorbira,nego samo prolazi kroz želudac, upija vodu i putuje do crijeva gdje omekšanu i povećanu fekalnu masu pokreće i potiče potrebu za defekacijom. Učinkovita, brza i sasvim neškodljiva metoda za brzo i jednostavno rješavanje učestalog zatvora kod trudnica i dojilja je i medicinski proizvod tzv. „šumeći čepići“.  Djeluju isključivo lokalno ine sadrže sastojke laksativnog djelovanja. Glicerinski supozitoriji kao osmotski laksativ potiču peristaltiku lokalnom iritacijom kolona i mogu se koristiti samo do 7 dana. Djelatna  supstancija - glicerol nema nikakvo farmakološki opasno djelovanja, ali se čepići kao oblik lijeka danas ne preporučuju kao prvi izbor u liječenju zatvora jer mogu iritirati crijevo, pogotovo ako postoje analne fistule, ulceroznihemoroidi ili proktitis (upala sluznice rektuma).

Stimulirajuće laksative(čajeve i druge pripravke od sene ili lijek bisakodil) iako djeluju učinkovito i brzo, trebalo bi izbjegavati. Sena ne uzrokuje oštećenje ploda, što je utvrđeno na temelju istraživanja na trudnicama, no može uzrokovati kontrakcije maternice i prerani porođaj,pa je prema FDA svrstana u kategoriju C. Za bisakodil nema istraživanja, no također se ne preporuča kao prvi izbor,  zbog mogućnosti kontrakcija uterusa.


Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Banner Banner Banner Banner