Infekcije mokraćnog sustava

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Autorica članka: Ana Močić, mag.pharm.

U ovom člamku donosimo načine na koje se kategoriziraju pacijenti i načine pristupa liječenju infekcija mokraćnog sustava

 
Infekcije mokraćnog sustava

 

Što su infekcije mokraćnog sustava

Mokraćne infekcije česte su, prije svega, bakterijske infekcije, od kojih obolijeva velik broj žena. Mogu zahvatiti bilo koji dio mokraćnog puta, pa ih prema tome dijelimo na infekcije donjih mokraćnih puteva (mokraćni mjehur, mokraćna cijev) ili gornjih mokraćnih puteva (bubreg, mokraćovod).

Danas infekcije mokraćnog sustava zahtijevaju multidisciplinarno liječenje, i to najviše zbog multirezistencije uroantiseptika i antibiotika koji se propisuju prečesto i često nesavjesno.

Žene češće obolijevaju od mokraćnih infekcija zbog anatomske strukture mokraćne cijevi koja je kod žena kratka (do nekoliko cm) pa se infekcija lako prenosi do mokraćnog mjehura ili čak dalje do bubrega.

Najčešći uzročnici mokraćnih infekcija su bakterije E. coli (čak 80% uroinfekcija), zatim Klebsiella pneumoniae, Proteus mirabilis, rjeđe Enterococcus, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, Staphylococcus saprophyticus, Streptococcus agalactiae, a vrlo rijetko Haemophilus influenzae tip B, anaerobi, salmonele, šigele i kampilobakter.

Više od 85% infekcija mokraćnog sustava uzrokovano je bakterijama iz crijeva ili rodnice oboljele osobe. No, te se bakterije obično ispiru za vrijeme pražnjenja mokraćnog mjehura, ako osoba pije dovoljno tekućine (barem 1-1,5 litru tekućine na dan).

Uroinfekcije, posebno mokraćnog mjehura, također mogu uzrokovati i virusi.

Od ostalih uzročnika možemo istaknuti i gljivice (Candida). Gljivične infekcije najčešće nalazimo kod pacijenata s urinarnim kateterom, ali vrlo često i nakon bakterijurije i antimikrobnog liječnja dužeg trajanja.

 

Podjela mokraćnih infekcija

Urinarnom infekcijom naziva se svaka infekcija koja zahvaća bilo koji dio mokraćnog sustava. Ovisno o mjestu koje je zahvaćeno, Johnson i Stamm 1989. urinarne infekcije svrstavaju u:

- uretritis – infekcija uretre,
- cistitis – infekcija mokraćnog mjehura,
- pijelonefritis – infekcija bubrega.

Neki autori infekcije dijele na nešto drugačiji način, pa tako Flores-Mireles i sur. 2015. upalu donjeg urinarnog trakta nazivaju cistitisom, a upalu gornjeg urinarnog trakta pijelonefritisom.

U fiziološkim uvjetima mokraćni sustav je sterilan i zaštićen od patogenih organizama već samim tokom mokraće i stanicama imunosnog sustava. Upale nastaju kad mikroorganizmi, najčešće iz probavnog sustava, kroz mokraćnu cijev dospiju do mokraćnog mjehura i tamo se počnu razmnožavati (Song i Abraham, 2008.).

 

Cistitis i uretritis predstavljaju najčešće nekomplicirane infekcije mokraćnog sustava kod kojih zbog povećane koncentracije bakterija, lokalno dolazi do upale.

Simptomi najčešće nastupaju naglo, a često su popraćeni općom slabošću i boli.

Od specifičnih simptoma cistitisa ističu se:

 • učestalo mokrenje (polakizurija)
 • bol i pečenje pri mokrenju (dizurija)
 • neodgodiva potreba za mokrenjem
 • mokrenje noću
 • zamućeni urin
 • neugodan miris urina
 • prisutnost krvi u urinu.

Pijelonefritis je infekcija gornjeg dijela urinarnog trakta, koja se razvila u bubregu. Često se javlja u kombinaciji sa cistitisom, kad bakterije uzlaznim (ascedentnim) putem dođu do bubrega i tamo uzrokuju upalu. Pijelonefritis je puno ozbiljnije stanje koje zahtijeva antibiotsko liječenje, često uz hospitalizaciju.

Simptomi pijelonefritisa:

 • bolovi u slabinama ili leđima
 • jaka abdominalna bol (povremena)
 • vrućica iznad 38˚C, koja traje dulje od 2 dana
 • zimica s drhtavicom
 • topla koža
 • zažarenost ili crvenilo kože
 • vlažna koža (dijaforeza – izraženo znojenje)
 • povraćanje, mučnina
 • malaksalost
 • bolovi u cijelom tijelu
 • bolno mokrenje
 • povećana učestalost mokrenja/poriv na češće mokrenje
 • potreba mokrenja noću (nokturija)
 • urin zamućen ili nenormalne boje
 • krv u urinu
 • neugodan ili jak miris urina
 • promjene svijesti ili konfuzija.

 

Pored kliničke slike i simptoma, dijagnoza urinarnih infekcija postavlja se laboratorijskim nalazima: 

-          sedimentom urina pozitivnim na leukocite i eritrocite;

-          urinokulturom – (pozitivna) ako se u srednjem mlazu urina nađe više od 10kolonija uropatogenih mikroorganizama. 

 

Ostale infekcije

Asimptomatske bakterijurije

Kada laboratorijskim nalazima dokažemo visok titar bakterija u urinu, ali pacijent nema nikakve simptome, radi se o asimptomatskim bakterijurijama. Takve infekcije u pravilu se ne liječe, osim u trudnoći ili ako prethode nekom operativnom zahvatu.

 

Ponavljajuće (rekurentne) infekcije

Najčešće se odnose na cistitise koji se ponavljaju 3 ili više puta u 6 mjeseci. Zahtijevaju promjenu načina života u vidu prehrane i dodataka prehrani, ali najčešće nisu opasne za pacijenta. Također je važno isključiti mogućnost urogenitalnih anomalija ili postojanje kroničnih bolesti (npr. dijabetes) kako bi se moglo pristupiti mjerama prevencije i adekvatnom liječenju.

 

Liječenje

U liječenju urinarnih infekcija važno je provesti sve nefarmakološke mjere koje često znaju biti uspješne jednako kao i upotreba antibiotske terapije koja se, pak, često uključuje prebrzo ili nesavjesno.

U današnje vrijeme najvažnije je upotrebu antibiotika svesti na minimum da bi se zaštitili mikrobiom crijeva i imunosni sustav oboljele osobe, ali i da bi se racionalizirali troškovi u zdravstvu.

U liječenju urinarnih infekcija pacijentima treba savjetovati sljedeće  nefarmakološke mjere:

-          Unositi minimalno 8 čaša vode na dan. Na taj način provodi se bolje filtriranje patogenih bakterija mokrenjem.

-          Često mokriti i ne zadržavati mokraću.

-          Obavezno se pomokriti nakon spolnog odnosa, jer se bakterije često prenesu spolnim putem. (U tim slučajevima potrebno je liječiti oba partnera.)

-          Ispravno provoditi higijenu brisanja i pranja, i to u smjeru prema debelom crijevu, a ne obrnuto - da bi se spriječio prijenos patogena sa sluznice debelog crijeva.

Farmakologija nam, osim lijekova iz kategorija antibiotika i uroantiseptika, pruža širok izbor u upotrebi dodataka prehrani i tradicionalnih biljnih lijekova s potvrđenim kliničkim značenjem.

Mogu se podijeliti u nekoliko kategorija:

-          list i plod američke brusnice (Vaccinium macrocarpon)

-          medvjetka (Arctostaphylos uva-ursi)

-          D-manoza

-          probiotici

-          ulje origana (aromaterapija)

-          preparati koprive

-          čaj od breze, kukuruzne svile ili stolisnika.

Biljke mogu djelovati diuretski, protuupalno ili antispazmolitički olakšavanjem pražnjenja mjehura te smanjenjem neugodnog osjećaja prilikom mokrenja.

Ponekad se, s obzirom na preklapanje simptoma i nejasnu kliničku sliku, teško odlučiti koji preparat odabrati kao prvi izbor.

 

Pregled različitih vrsta infekcija uz prijedlog odgovarajuće terapije

Akutne infekcije

Kod akutnih, naglo nastupajućih infekcija urinarnog trakta potrebno je primijeniti uroantiseptičko djelovanje biljnog lijeka kao što je medvjetka. Fenolski glikozidi medvjetke djeluju direktno antibakterijski. Naime, hidrokinon koji nastaje hidrolizom brzo se apsorbira i u jetri prolazi brzi metabolizam (detoksikaciju) procesom enzimske konjugacije sa sulfatom ili glukoronskom kiselinom. Ti se spojevi izlučuju u urin. Pod utjecajem bakterijskih enzima ili u lužnatom mediju, dolazi do ponovnog oslobađanja hidrokinona koji djeluje antibakterijski (www.plantagea.hr).

Kod akutnih cititisa možemo preporučiti biljke s izraženim diuretskim učinkom, kao što su list breze, kukuruzna svila ili stolisnik, i to kao adjuvantnu terapiju uz medvjetku. Takve biljke najčešće se koriste u obliku čaja, 3 puta na dan.

Kada se provodi terapija antibiotikom ili uroantiseptikom, a pacijentu uz to preporučujemo i korištenje neke biljke diuretskog učinka, svakako mu moramo napomenuti da bi bilo dobro njihovu upotrebu ograničiti na 1-2 šalice na dan, da ne bi došlo do irigacije aktivnih komponenti lijekova.

List koprive također ima izražen diuretski učinak. Koprivu ne primjenjujemo akutno već postinfekcijski, u kontekstu prevencije ponavljajućih infekcija, i to u kurama od 2-4 tjedna.

 

Rekurentne infekcije 

Kod učestalih, rekurentnih infekcija potreban nam je biljni lijek koji će spriječiti bioadheziju bakterija na stijenke mokraćenog mjehura. Takvo svojstvo nalazimo kod brusnice.

Puno je kliničkih studija potvrdilo njezino djelovanje, a najviše ih je rađeno na proantocijanidinima koji su odgovorni za antiadherencijsko djelovanje bakterije E. coli na stijenku urinarnog trakta.

Preparati brusnice su prvi izbor i kod pacijentica u svim fazama trudnoće i dojenja.

Drugi izbor, jednako važan u smislu prevencije bioadhezije bakterija, je D-manoza. Ona pripada skupini jednostavnih šećera i po kemijskom sastavu slična je glukozi, ali u organizmu se ne pretvara u glikogen i ne pohranjuje se, pa je mogu koristiti i dijabetičari. Djeluje tako da se zalijepi na fimbrije bakterijske stanice i na taj način pospješuje eliminaciju iz urinarnog trakta.

Također, preporuka je da se koristi i u prevenciji ponavljajućih infekcija, ali i u terapiji postojeće akutne, manje komplicirane infekcije.  Preporučene dnevne doze su od 1,5-3 g na dan, u obliku kapsula ili praha. Kod akutne infekcije potrebno je unijeti 3 puta po 1g D-manoze na dan, dok kod prevencije rekurentnih infekcija terapijski učinak možemo postići i sa 1gramom na dan, uzetim prije spavanja.

Na policama ljekarni D-manozu često nalazimo i u kombinaciji s preparatima brusnice, jer na određeni način djeluju i sinergijski u pogledu inhibicije bioadhezije bakterije na stijenku mokraćnog mjehura.

 

Rekurentne infekcije s gljivičnim i imunološkim komplikacijama

Kod pacijenata s ponavljanim infekcijama urinarnog trakta, koji su kao posljedicu česte upotrebe antibiotika razvili i gljivice (Candida) možemo preporučiti ulje divljeg origana (Origanum minutiflorum). Ljekovita tvar u origanu je karvakrol koji posjeduje antibakterijska svojstva, ali ima i izražen protuvirusni i protugljivični učinak.

Česta primjena antibiotika, kortikosteroida ili kronična imunosupresivna terapija mogu dovesti do disbalansa urogenitalnog mikrobioma. Već je spomenuto da je glavni uzročnik urinarnih infekcija E. coli, bakterija koja je prisutna u debelom crijevu kao normalan stanovnik. S obzirom da je u višim koncentracijama i u urogenitalnom traktu patogena, često uzrokuje probleme i rekurentne infekcije.

U tom slučaju opravdana je primjena probiotičke kulture.

Dva soja bakterija pokazula su se iznimnim u primjeni kod takvih situacija - Lactobacillus plantarum i Lactobacillus acidophillus. Rađena je klinička studija kojom je utvrđen inhibicijski učinak po E. coli i Enterococcus faecalis (https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT03462160).

 

Zaključak

Danas bakterijske infekcije, posebice one rekurentne, predstavljaju velik izazov, jer je domet rezistencije poznatih bakterija visok, a tome u prilog ne ide ni činjenica koja potvrđuje neopravdanu široku primjenu antibiotika.

Osim rezistencije, neopravdana primjena antibiotika dovodi i do sekundarnih infekcija, poremećaja gastrointestinalnog trakta, razvoja Candide, učestalih dijareja i sl.

Potrebno je pacijenta upozoriti na navedeno i usmjeriti ga u široku paletu biljnih lijekova, D-manoze i probiotičkih kultura koje uvelike pridonose rješavanju urinarnih infekcija, olakšavanju simptoma i boljoj kvaliteti života.

 

Literatura:

Andrašević S. Rekurirajuće infekcije mokraćnog sustava. Medicus, 2012, 21, 29-35.

Ljekovite biljke i cistitis, www.inpharma.hr

Stevart RA. Physicochemical stereospecificity in taste perception od α-D-mannose and β-D- mannose. Nature, 1971, 234, 220-223.

Škerk V, Dujnić Špoljarević T. Infekcije mokraćnog sustava. Medicus, 2012, 21, 23-27.

Takahashi S, Hamasuna R, Yasuda M, Arakawa S, Tanaka K, Ishikawa K, Kiyota H, Hayami H, Yamamoto S, Kubo I, et al. A randomized clinical trial to evaluate the preventive effect of cranberry juice (UR65) for patients with recurrent urinary tract infection. J Infect Chemother 2013, 19, 112-117.

www.plantagea.hr

 

 

 

 


Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Banner