Vitamin D kao dodatak prehrani

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz

Ovisno o potrebama, željama i zdravstvenom stanju, u ljekarnama svatko može dobiti oblik i koncentraciju koja mu najviše odgovara

 
Vitamin D kao dodatak prehrani

 

Vitamin D je esencijalni mikronutrijent iz skupine vitamina topivih u mastima. Često ga nazivamo sunčanim vitaminom, a njegova steroidna struktura i specifična obilježja čine ga više hormonom nego vitaminom.

Procjenjuje se da više od jedne milijarde ljudi diljem svijeta ima niske koncentracije vitamina D, zbog čega se s pravom govori o „pandemiji“ hipovitaminoze D te se razmatraju ozbiljne posljedice tog problema na javno zdravstvo.

Za razliku od ostalih vitamina koji se u organizam unose isključivo prehranom ili dodacima prehrani, vitamin D se može sintetizirati u organizmu, točnije u koži, iz endogenog kolesterola (7-dehidrokolesterola) pod utjecajem sunčevog UVB zračenja. Nakon pretvorbe u koži u previtamin D, u jetri se pretvara u 25-hidroksi vitamin D i potom se u bubrezima (ali i drugim tkivima u tijelu) pretvara u aktivni oblik kalcitriol ili 1,25 (OH)2 vitamin D.

Iako je fiziološka uloga vitamina D poglavito vezana uz održanje muskuloskeletnog sustava, biološka svojstva tog relativno jednostavnog spoja sežu puno dalje od održanja homeostaze kalcija i fosfora. Najinteresantniji izvanskeletni učinci vitamina D odnose se na funkcije imunosnog, endokrinog, kardiovaskularnog i neurološkog sustava.

Na tržištu danas postoje brojni pripravci vitamina D koji dolaze u različitim farmaceutskim oblicima - tablete, kapsule, kapi, sprejevi i perle. Takvi pripravci uglavnom sadrže D3 oblik vitamina D, odnosno kolekalciferol, a, osim prema obliku pripravka, razlikuju se i po koncentraciji vitamina D u preporučenoj dnevnoj dozi. Stoga smo, osim cijene za preporučenu dnevnu dozu, izračunali i cijenu za količinu aktivnog sastojka od 400 I.J. odnosno 10 mcg.

 

Receptni asortiman vitamina D

Osim kao dodatak prehrani, u ljekarnama je dostupan i vitamin D u obliku lijekova koji se izdaju isključivo na liječnički recept, i to:

Kolekalciferol u dozama:

  • 20.000 I.J. (0,5 mg)
  • 4.000 I.J./ml
  • 14.400 I.J./ml
  • 25.000 I.J./ml

 

Kalcitriol u dozama:

  • 0,25 µg
  • 0,50 µg
 

Nutri-inspekciju s vitaminom D pogledajte ovdje.

 


Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Banner