Vijesti

Ekstrakt lišća hortenzije pozitivno utječe na zdravlje kože

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Ekstrakt lišća hortenzije pozitivno utječe na zdravlje kože

 

Rezultati korejskog randomiziranog, dvostrukoslijepog ispitivanja kontroliranog placebom, pokazali su da oralni unos ekstrakta listova hortenzije pripravljenog ekstrakcijom vrućom vodom može smanjiti vidljivost bora i pozitivno utjecati na stupanj hidracije, elastičnost i teksturu kože. Listovi hortenzije koristili su se za pripremu čaja i kao lijek u Koreji, Kini i Japanu. U današnje vrijeme, proizvode se pripravci na osnovi korijena hortenzije zbog svog blagotvornog djelovanja na urinarno zdravlje.

U ovoj studiji, znanstvenici su nastojali ispitati potencijalne dobrobiti ekstrakta listova hortenzije za zdravlje i izgled kože. U istraživanje su uključili 151 osobu i nasumično ih razvrstali u jednu od 3 skupine. Tijekom 12 tjedana prva skupina ispitanika uzimala je 300 mg ekstrakta na dan, druga 600 mg ekstrakta na dan, a treća skupina placebo. Parametri zdravlja i izgleda kože prikupljeni su nakon 4, 8 i 12 tjedana. Rezultati su pokazali da je kod obje skupine koje su uzimale ekstrakt hortenzije uočeno značajno smanjenje bora oko očiju nakon 8 i 12 tjedana, u odnosu na skupinu koja je uzimala placebo. Dobiveni rezultat u skladu je s rezultatima prethodno provedene studije, u kojoj je kod miševa koji su bili izloženi UVB zračenju, ekspresija gena koji kodiraju za enzime matriksnih metaloproteaza (enzime koji uništavaju kolagen i negativno djeluju na njegovu sintezu) bila smanjena oralnom primjenom ekstrakta listova hortenzije. To je rezultiralo povećanjem količine kolagena u koži i smanjenim stvaranjem bora. Štoviše, u obje skupine koje su uzimale ekstrakt zabilježena su u usporedbi s placebom statistički značajna poboljšanja hidracije kože nakon 12 tjedana. Značajno poboljšanje parametara elastičnosti kože u skupini koja je uzimala ekstrakt, u usporedbi s placebom, uočeno je isključivo kod uzimanja doze od 600 mg na dan.

Iako temeljni mehanizmi kojima ekstrakt listova hortenzije djeluje na ispitivane parametre zdravlja i izgleda kože nisu istraženi u toj kliničkoj studiji, na temelju prethodno provedenih in vitro i in vivo ispitivanja zaključeno je da uzimanje tog dodatka prehrani može pozitivno djelovati na količinu kolagena u koži. Uočeni preventivni učinci na starenje kože mogli bi biti posredovani antioksidacijskim aktivnostima hidrangenola, aktivnog sastojka hortenzije. Također, ističe se da se ispitivani ekstrakt pokazao sigurnim za ljude u primijenjenoj dozi. Podaci akutnih toksikoloških studija provedenih na štakorima pokazali su da oralni unos nije pokazao toksičnost ili smrtnost do doze od 5.000 mg/kg tjelesne mase.

Izvor: Nutrients