Vijesti

Botanički ekstrakt za zdravlje jetre

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Botanički ekstrakt za zdravlje jetre

 

Klinička studija sugerira da botanički sastojak može biti učinkovit u pružanju podrške jetri. Novi nutraceutik sastoji se od 17% polifenola flavonona i 5% cinaropikrina, te se miješa s mikroniziranim vlaknima pulpe bergamota. Proizvođač navodi kako je to prvi ekstrakt bez otapala i pomoćnih tvari, koji pokazuje dokazanu potporu u steatozi jetre. Mješavina je botaničkih ekstrakata talijanskog citrusnog voća bergamota i divlje sorte lišća iz Italije, latinskog naziva Cynaracardunculus. Vlakna i sok bergamota zapravo su otpadni materijali preostali od proizvodnje dragocjenih esencijalnih ulja bergamota, koja se proizvode od kore citrusa.

Glavni čimbenici rizika za steatozu, odnosno masnu bolest jetre, uključuju pretilost i dijabetes tipa 2. Stanje se u velikoj mjeri može pripisati načina života.

Inovativna mješavina pokazala je multifunkcionalan učinak na mnogo različitih stanja povezanih s masnom jetrom, uključujući sistemsku upalu, kontrolu glikolipida i oštećenje krvožilnog sustava.

Dvotjedno dvostrukoslijepo istraživanje kontrolirano placebom obuhvatilo je 80 ispitanika koji su bili podijeljeni u četiri skupine: prvoj skupini dodijeljen je placebo, druga je uzimala 600 mg mješavine ekstrakata bergamota i divlje artičoke, treća 600 mg mješavine ekstrakta bergamota, a četvrta skupina uzimala je 600 mg mješavine ekstrakta artičoke.

Rezultati su pokazali da botanička mješavina u obliku dodatka prehrani može biti podrška u liječenju masne jetre, upale i oksidativnog stresa kod dijabetesa tipa 2. Akumulacija masti u jetri nazadovala je od teške do blage u skupini koja je uzimala ispitivanu mješavinu ekstrakata u usporedbi s placebom, a njena konzumacija dovela je i do značajnog smanjenja vrijednosti aspartataminotransferaze i alaninaminotransferaze, enzima čija povišena vrijednost upućuje na oštećenja jetre, odnosno definira faze destruktivnosti bolesti nealkoholne masne jetre. Također, kod skupine koja je uzimala mješavinu ekstrakata zabilježen je najveći kvantitativni porast antioksidacije i protuupalnog djelovanja.

Dobiveni rezultati potkrepljuju sinergijsko djelovanje koje se može postići tom inovativnom mješavinom i pojašnjavaju multifunkcionalni učinak koji je pokazala na mnogo različitih stanja bolesti masne jetre, uključujući sistemsku upalu, kontrolu glikolipida i oštećenje krvožilnog sustava. U tijeku je i pregled druge studije koja potvrđuje djelovanje te mješavine ekstrakata na steatozu koja se javlja kod metaboličkog sindroma predvođenog pretilošću.

Izvor: The Journal of Traditional and Complementary Medicine