Vijesti

Ekstrakt kore novozelandskog bora može smanjiti razinu glukoze u krvi

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Ekstrakt kore novozelandskog bora može smanjiti razinu glukoze u krvi

Sve je više dokaza da zdrave osobe s normalnom tolerancijom na glukozu, ipak s vremenom mogu razviti dijabetes tipa 2. To se posebno odnosi na osobe koje imaju jednofazni oblik krivulje glukoze, koji se definira kod postojanja samo jednog vrha na glikemijskoj krivulji.

Kora novozelandskog bora proučavana je zbog učinka na kognitivne funkcije i smanjenje stresa, a ovo je prva studija koja je izvijestila o svojstvima snižavanja glukoze u krvi kod ljudi. Jednostruko slijepa, unakrsna studija kontrolirana placebom obuhvatila je 25 zdravih osoba s normalnom razinom glukoze u krvi. Pri prvom posjetu, sudionicima koji su gladovali dodijeljena je kapsula koja sadrži mikrokristaličnu celulozu kao placebo, te su razvrstani na temelju njihove glikemijske krivulje. Složeni (dvofazni ili trofazni) oblici krivulje sadrže više od jednog vrha na krivulji, a osobe čiji rezultati pokazuju te oblike vjerojatnije će imati niži rizik za razvitak dijabetesa tipa 2. Prilikom drugog posjeta dodijeljena im je jedna kapsula ispitivanog ekstrakta od 50 mg, a u trećem posjetu jedna od 400 mg. Proveden je oralni test tolerancije na glukozu (OGTT) i potom su im uzeti uzorci krvi. Primarni cilj bio je nakon konzumiranja glukoze odrediti prosječni porast glukoze ispod krivulje.

U skupini s jednofaznim oblikom krivulje, kod osoba koje su uzimale 50 i 400 mg ekstrakta, značajno se smanjio prosječni porast glukoze u usporedbi s kontrolnom skupinom. Međutim, nije opažena značajna razlika u odgovoru na dozu ekstrakta između 50 i 400 mg unutar navedene skupine, a istraživači su naveli da je manja doza od 50 mg bila jednako učinkovita u smanjenju prosječne vrijednosti porasta glukoze kao i veća doza. Suprotno tome, niti jedna doza ekstrakta nije značajno smanjila prosječni porast glukoze u skupini sa složenim oblicima krivulje. Uz to, kod 33% ispitanika s jednofaznim oblikom krivulje uočena je njena promjena u složene oblike nakon konzumiranja 50 mg ekstrakta, a kod 55% ispitanika te skupine uočena je promjena krivulje u složene oblike nakon primjene 400 mg ekstrakta. To bi potencijalno moglo upućivati na promjenu rizika za razvoj dijabetesa tipa 2, što se može iščitati na temelju oblika glukozne krivulje.

Ispitivani suhi prah kore novozelandskog bora sadrži više od 80% proantocijanidina, 1–2% taksifolina, drugih flavonoida i fenolnih kiselina, za koje se pokazalo da posjeduju antioksidativna svojstva te protuupalno, neuroprotektivno i antidijabetičko djelovanje. Znanstvenici vjeruju da je ovo istraživanje od izuzetne važnosti, jer je 20% tih zdravih dobrovoljaca već razvilo određeni stupanj inzulinske rezistencije te, iako su im vrijednosti glukoze u krvi nakon obroka u normalnim granicama, ona može upućivati na rizik od dijabetesa u budućnosti.

Izvor: Nutrients