Ljeto u doba pandemije COVID-19

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz

S obzirom na situaciju s pandemijom mnogi su daleka putovanja preusmjerili na bliža, sigurnija odredišta. Neki su ostali kod kuće, uz češće izlete u prirodu. No, svi se žele odmoriti, prikupiti energiju i ojačati imunitet za jesen i najavljivani drugi val.

Ljeto u doba pandemije COVID-19

 

 

U ovom broju inPharme, u skladu stim, umjesto uobičajene putne ljekarne donosimo pregled proizvoda koji su vam na raspolaganju daih ponudite svojim pacijentima i korisnicima kako bi jesen dočekali snažnijeg imuniteta, ali i da ove vruće ljetne dane provedu sigurno i zaštićeno, bez uobičajenih ljetnih „boljki“.

 

Imunitet djece i odraslih

U rujnu, a još više u listopadu ljekarnici su „bombardirani“ pitanjima o tome kako djeci „nabildati“ imunitet. A pravo vrijeme da se započne s jačanjem imuniteta je upravo sada. Potrebno je nekoliko tjedana da bi organizam nadoknadio nedostatke pojedinih nutrijenata i popunio zalihe. Zato svojim korisnicima savjetujte da već sada, bez obzira ostaju li kod kuće ili odlaze na duži ili kraći odmor, organizam pripreme za moguće jesenske i zimske napade na imunitet i zdravlje.

Za buduće „jasličare“ idrugu djecu do 3. godine života trebapreporučiti proizvod koji ne djeluje imunomodulatorno nego podupire imunitet. Fitobimbi Immuno je tekući dodatak prehrani s vitaminima, mineralima i koktelom biljnih ekstrakata. Proizvod sadrži ekstrakte plodova šipka (Rosa canina), korijena opnastog kozlinca (Astragalusmembranaceus) i cvjetova crne bazge (Sambucusnigra), vitamin E te bakar, cink i vitamin B6 koji pridonose normalnoj funkciji imunološkog sustava. Istraživanja upućuju na to da aktivne sastavnice bazge zaustavljaju širenje virusa inhibiranjem enzima odgovornog za oštećenje stanične stijenke zdravog organizma, koje je nastalo djelovanjem virusa. Korijen kozlinca stoljećima se koristi u tradicionalnoj kineskoj medicini za jačanje obrambenog sustava organizma. Ima antibakterijska, antivirusna i protuupalna svojstva. Jača imunitet i služi u prevenciji prehlada i infekcija gornjih dišnih puteva.

Immuno je jednostavan za primjenu, jer se po potrebi može razrijediti s vodom, čajem, mlijekom ili sokom, a preporučene dnevne količine mogu se primijeniti u odvojenim dozama tijekom dana. Svi proizvodi u Fitobimbi linijipridonose dobrobiti djeteta ukusnim, djelotvornim i sigurnim biljnim ekstraktima,vlaknima ili voćnim sokovima,kontroliranog podrijetla. Nadahnuti su djelotvornim recepturama naših baka, a sadrže isključivo prirodne sastojke vrlo visoke kvalitete -ljekovito bilje uzgajano je bez uporabe pesticidai teških metala, a gotovi proizvodi ne sadrže GMO, gluten, umjetne arome, boje, sladila ni dodani šećer.

Zona Vital CE DE Glukan sirup za djecu je tekući dodatak prehrani namijenjen djeci starijoj od 4 g. Sadrži beta-(1,3)(1,6)-D-glukan, ekstrakte korijena đumbira i cvijeta kamilice, te vitamine C i D i cink koji doprinose normalnoj funkciji imunološkog sustava. Vitamin D regulira i ekspresiju brojnih antimikrobnih peptida koji djeluju protiv bakterija, gljivica i virusa, a vitamin C je prirodni antioksidans, čime dodatno djeluje kao obrana od infekcija.

Preporučuje se djeci koja često imaju prehlade, infekcije gornjih dišnih puteva i gripu. Oblik mednog sirupa za njih je idealan, jer ga lako prihvaćaju zbog ugodnog okusa, dodatno obogaćenog aromom limuna.

Odraslim osobama na raspolaganju je više proizvoda različitih po sastavu i po obliku…

Zona Vital Beta-glucan + vitamin D3 sadrži beta-(1,3)(1,6)-D glukan iz kvasca i vitamin D3 koji donpriosi normalnoj funkciji imunosnog sustava. Beta-glukan spada među najsnažnije prirodne aktivatore imuniteta. Najbolje ga je koristiti preventivno, ali i u razdobljima u kojima se javljaju infekcije te pri pojavi prvih simptoma slabljenja imuniteta. Preporuča se i u vrijeme trajanja infekcije, jer može skratiti trajanje bolesti, ali i nakon toga za brži oporavka organizma. Osobito se preporučuje osobama koje su više izložene infekcijama, poput zdravstvenih djelatnika i osoba koje rade u kolektivima.

S porastom broja oboljelih od COVID-19 porastao je i interes za nutrijentima koji bi mogli biti od pomoći, konkretno u tom slučaju. Među njima zasad se posebno ističe vitamin D. Naime, na temelju brojnih istraživanja zaključeno je da upravo povoljan status vitamina D može smanjiti rizik od virusnih infekcija. Oralni sprej Zona Vital Vitamin D3 odličan je izbor zbog praktične primjene i ugodnog okusa peperminta. U preporučenoj dnevnoj dozi sadrži 6,25 µg tj. 250 I.J. kolekalciferola.

Svakodnevna izloženost utjecaju različitih vanjskih čimbenika i stresu može utjecati na smanjenje imuniteta. A, o višku stresa ove godine, suvišno je i govoriti…

Biolectra Immun cink + selen + vitamin D3 je dodatak prehrani okusa naranče, bez šećera. Sadrži jedinstvenu kombinaciju cinka, selena i vitamina D3 koji doprinose normalnoj funkciji imunološkog sustava. Vrlo je praktičan, jer se uzima bez vode, i to jednom na dan. Mikrogranule se sipaju direktno na jezik i ostave da se polako otope.

A kada je imunitet u pitanju pacijentima uvijek možete ponuditi dobro poznat i omiljen klasik– vitamin C. Cevitt šumeće tablete posebno su praktične i kao izvrstan ljetni napitak, jer uz dozu od 1.000mg vitamina C ima i odličan okus limuna ili naranče.Vitamin C doprinosi normalnoj funkciji imunološkog sustava, smanjenju umora i iscrpljenosti te zaštiti stanica od oksidativnog stresa. Odrasli uzimaju 1 šumeću tabletu na dan, rastopljenu u čaši vode (200 ml).

 

Proljev i dehidracija

Mogli bismo reći da su različite probavne tegobe uobičajene ljetne boljke… Promjena mjesta boravka, nedovoljno oprano voće, visoke temperature, trovanje hranom… sve su to okidači za razvoj zatvora ili proljeva.Osim toga, u ljetno doba česte su i enteroviroze s proljevom koji može biti opasan zbog mogućnosti dehidracije, posebno za malu djecu. Zato su probiotički preparati i enterosorbent važni sastojci ljekarne. Ako odlaze na put, pacijentima je dobro preporučiti da probavni sustav “pripreme“ primjenom probiotika, jer tako mogu smanjiti pojavu proljeva tijekom putovanja i u mjestu novog boravka. Bio-Kult kapsule su probiotički pripravak koji, u usporedbi sdrugim kapsuliranim  probiotičkim pripravcima na tržištu, sadrži najviše različitih prirodnih probiotičkih sojeva – njih čak 14. S obzirom na tako velik broj različitih sojeva, omogućena je kolonizacija i tankog i debelog crijeva, a time i poboljšanje funkcije cjelokupnog probavnog sustava. Različiti sojevi djeluju sinergijski, pa je time i učinkovitost puno veća. Preporučuje se popiti uobičajenu dozu Bio-Kult kapsula tjedan dana prije putovanja, a tijekom putovanja povećati dozu na 4 kapsule na dan, te koristiti još najmanje tjedan dana nakon završetka putovanja.

Enterosgel je oralni crijevni adsorbent (enterosorbent). Temelji se na organskom mineralu s adsorpcijskom sposobnošću vezanja nekih toksičnih ištetnih tvari u crijevu (npr. endotoksini, enterotoksini) koje fizički veže na svoju površinu, smanjujući učestalost stolica i trajanje proljeva. Enterosgel se iz tijela uklanja stolicom. Na taj način se uklanjaju adsorbirani toksini i štetne tvari, što može biti korisno za liječenje indiciranih stanja akutnog proljeva i kroničnog proljeva povezanog sa sindromom iritabilnog crijeva.

U slučaju proljeva ili povraćanja dobro je imati i sol za rehidraciju koja u organizam vraća izgubljene elektrolite. ORS osigurava natrij i kalij te druge elektrolite kojima se nadomješta gubitak soli, a ujedno sadrži nisku energetsku vrijednost koja potječe od ugljikohidrata.

U prehranu dojenčadi hranjene na bočicu, ali i djeci koja se hrane isključivo majčinim mlijekom, potrebno je uvesti oralno rehidracijsko sredstvo. Djeca tijekom ljeta najčešće obolijevaju od crijevnih viroza koje prate proljevi i povraćanja, a dehidracija organizma uzrokuje umor, vrtoglavicu i suha usta. Ozbiljni gubitak tekućine može biti i fatalan. S obzirom da djeca dehidriraju značajno brže od odraslih, u slučaju crijevne infekcije dojenčadi i male djece svakako se treba javiti liječniku. Roditeljima je važno napomenuti da je Reidrato rehidracijska otopina važan proizvod, jer kada počnu povraćanje i/ili proljev, najvažnije je odmah početi nadoknađivati izgubljenu tekućinu i minerale. Tako će se skratiti trajanje proljeva i sprječiti razvoj dehidracije. (Nije dovoljno davati samo vodu ili čajeve!).

Oralnu rehidraciju valja davati u količinama koje je dijete u stanju popiti, zbog čega je jako važno da je i ugodnog okusa, kao Reidrato. Dobro je naglasiti da za pripravljanje Reidrata flaširanu vodu nije potrebno prokuhati, a da bi bio još prihvatljiviji, savjetujte roditeljima da ga daju rashlađenog, pa čak i na slamku. Osim toga, izvrstan je i za hidraciju u vrijeme ljetnih vrućina i duljih putovanja u automobilu.

No, ako je proljev ozbiljniji, traje dulje od 24 h ili se javljaju znakovi dehidracije (upale oči, nedostatak suza, suha usta i smanjeno uriniranje) potrebno je potražiti savjet liječnika, kao i u slučaju mučnine i povraćanja. Liječniku se treba javiti i u slučaju da se proljev ponovno vrati i traje više od tjedan dana, ili ako u stolici ima krvi ili sluzi, te ako zaražena osoba ima povišenu tjelesnu temperaturu duže od dva dana.

 

Zatvor

Zbog psihičke nelagode što nisu u svom prostoru, mnogi ljudi kada nisu u svom domu imaju problema sa zatvorom. Eva/qu čepići namijenjeni su rješavanju problema konstipacije na prirodan, fiziološki način. Sadrže natrijev bikarbonat, kalijev bitartarat, te polietilenglikol kao pomoćnu tvar. Čepić se rastapa u rektumu i otpušta velik broj mikromjehurića koji masiraju stijenku rektuma i potiču pražnjenje, te dodatno omekšava zaostalu stolicu. Djeluju isključivo lokalno i ne uzrokuju nuspojave kao što su dehidracija ili poremećaj ravnoteže elektrolita. Koristi se 1 čepić po potrebi. Umetanje je lakše ako se čepić prvo uroni u vodu. Ako postoje ozljede sluznice ili hemoroidi, preporučeno je umetati čepić nakon lubrikacije vazelinom, suncokretovim ili maslinovim uljem.

Na tržištu su dostupni Eva/qu čepići za odrasle i Eva/qu za djecu od dvije do dvanaest godina.

 

 

Uho, grlo, nos

Kao posljedica plivanja, ronjenja, propuha i boravka pod klima uređajima, hladnih napitaka…  često se razvijaju upaleuha ili gornjih dišnih putova. Zato pacijentima savjetujte da posebno paze na takve infekcije, te da se u slučaju i najmanje sumnje na virozu drugog uzroka savjetuju s liječnikom ili epidemiologom.

Infekcija vanjskog zvukovoda, tzv. “plivačko uho“ je upala kanala od uške do bubnjića. Voda koja sadrži bakterije ili gljivice prodire u uho i biva zarobljena u ušnom kanalu. Zatim se unutar uha razvijaju mikroorganizmi, što može biti vrlo bolno. Osim toga, voda koja se predugo zadrži u zvukovodu pogoduje bubrenju cerumena i može pospješiti razvoj upale.

Da bi se izbjegla ta neugodna pojava, savjetujte pacijentima slijedećih 7 pravila i korištenje Normison spreja za uho:

1. Uho treba održavati suhim – nakon svakog kupanja osušiti ga mekanim

ručnikom ili papirnatom maramicom, te koristiti Normison sprej za uklanjanje zaostale vode u zvukovodu.

2. Treba izbjegavati plivanje u vodi sumnjive kvalitete i zadržavanje stranih predmeta (pijesak, dlačice od šišanja) u zvukovodu.

3. Izbjegavati guranje stranih predmeta u uho, jer je i manja ozljeda kože dovoljna za prodor mikroorganizama.

4. Ne treba pretjerivati s pranjem uha sapunom i/ili šamponom, jer je odmašćena koža osjetljivija na infekcije, a smanjuje se i kiselost kože koja je njezina prirodna zaštita.

5. Pojačan svrbež zvukovoda može biti početni znak upale, pa je uputno

obratiti se liječniku i po potrebi započeti terapiju na vrijeme.

6. U slučaju prekomjerna stvaranja cerumena, treba ga redovito odstranjivati, a posebno prije odlaska na ljetovanje.

7. Nikad ne pokušavati odstraniti cerumen bilo kakvim predmetima, jer postoji opasnost da ga se nagura dublje u zvukovod i/ili ošteti koža.

 

Za grlobolju treba preporučiti lokalni dezinficijens za usnu šupljinu i grlo, kao što je Zona Vital Salvipan. To je dodatak prehrani koji sadrži suhi ekstrakt lista kadulje (Salvia officinalis), vitamin C i pantotensku kiselinu. Kadulja ublažava nadražaj grla i ždrijela. Vitamin C doprinosi normalnoj funkciji imunološkog sustava i normalnom stvaranju kolagena za normalnu funkciju desni. Pantotenska kiselina doprinosi smanjenju umora i iscrpljenosti. Tablete su ugodnog okusa kadulje, lako topive u ustima.

 

Protiv začepljenog nosa preporučite nazalni dekongestiv. Osim toga, hipertonična otopina za ispiranje nosa održavanjem sluznice vlažnom može smanjiti rizik prijenosa virusa. Sinomarin je 100% prirodan, klinički dokazan nazalni dekongestiv, hipertonična otopina morske vode (2,3% NaCl) bogata blagotvornim morskim sastojcima (mineralnim solima i elementima u tragovima). Ublažava začepljenost nosa (nazalnu kongestiju) i povišeni tlak u sinusima putem prirodnog mehanizma osmoze. Osim toga, pomaže navlažiti i očistiti nosne šupljine, odstranjujući nakupljenu sluz, kruste, prašinu, ostatke nečistoće, alergene i infektivne tvari. Sinomarin poboljšava kvalitetu života ublažavajući simptome povezane sa začepljenjem nosa (npr. svrbež nosa, kihanje, kašljanje, povećan tlak u sinusima i uhu, poremećaj spavanja). Preporučuje se: za sve vrste začepljenja nosa i sinusa; kod prehlade i gripe; u slučajevima kada su dekongestivi kontraindicirani (npr. trudnoća, dojenje, bolest štitnjače, visoki krvni tlak, oboljenja srca, šećerna bolest);za poboljšanje djelotvornosti dekongestiva i smanjenje njihove primjene; za sprječavanje sekundarnih ORL infekcija i komplikacija; za svakodnevnu higijenu...

  

Mokraćne infekcije

Infekcije mokraćnog sustava (zahvaćaju mjehur, mokraćovod, a u težim slučajevima i bubrege) najčešće uzrokuju bakterije, naročito Escherichia coli.

No, razvoju infekcije također može pridonijeti i iritacija mjehura zbog nošenja kupaćeg kostima tijekom većeg dijeladana, često mokrih, zbog spolnih odnosa bez zaštite, a razvoju mogu pridonijeti i nezdrava prehrana s više šećera i alkohola...

Neugodni simptomi urinarnih infekcijasu učestalo mokrenje, peckanje prilikom mokrenja ili nagon za mokrenjem i kada se nema što za izmokriti. U slučaju kada se jave bol, temperatura i mučnina, pacijenticu svakako treba uputiti liječniku. Iako su uglavnom bezazlene i lako rješive, neliječene urinarne infekcije mogu dovesti do brojnih komplikacija.

Za održavanje zdravlja mokraćnog sustava ili prevenciju tegoba kod osjetljivih osoba, te uz terapiju antibioticima kod akutnih infekcija mokraćnog sustava može se preporučiti Bio-Kult Pro-Cyan - proizvod koji sadrži probiotike, ekstrakt američke brusnice i vitamin A koji pridonosi normalnoj funkciji imunološkog sustava i održavanju normalnih sluznica. Ljekovita svojstva američke brusnice poznavali su još američki starosjedioci. Tradicionalno se primjenjuje kod tegoba mokraćnog sustava, a istraživanja su pokazala da onemogućuje adheziju E. coli na sluznicu. Bio-Kult Pro-Cyan sadrži terapijsku dozu proantocijanidina, tvari iz brusnica zbog koje se i preporučuju kod uroinfekcija, za razliku od sušenih brusnica, kod kojih se ne zna koliko su stajale na skladištu i koliko bi ih se trebalo konzumirati, ili od soka i tinktura od brusnica kojisu trpkog okusa i često nestandardizirani.

 

Odmor i opuštanje

Nakon svega proživljenog ove godine, sva istraživanja upućuju na povećanu anksioznost i sklonost depresiji. Pravo jevrijeme zaodmor i prikupljanje „snage“ za dalje.Stres opterećuje mentalno zdravlje i kardiovaskularni sustav, a Biolectra Relax Magnezij 375 mg + B + C direkt ujedinjuje učinak minerala magnezija, vitamina C i vitamina B kompleksa. Sadrži 375 mg magnezija te vitamine C, B1, B6 i B12. Magnezij i vitamin C doprinose smanjenju umora i iscrpljenosti, a vitamini B1, B6 i B12 doprinose normalnom funkcioniranju živčanog sustava i normalnoj psihološkoj funkciji. U obliku jemikrogranula, ukusnog okusa limuna,sa sladilima.Uzima se jedna vrećica na dan. Mikrogranule treba sipati direktno na jezik i ostaviti da se polako otope.

Zona Vital B kompleks sadrži vitamine C, B6, B12, riboflavin, nikotinamid (niacin) i pantotensku kiselinu koji doprinose smanjenju umora i iscrpljenosti te normalnom metabolizmu stvaranja energije te uz tiamin i biotin pridonose i normalnom metabolizmu stvaranja energije. Folna kiselina takođet doprinosi smanjenju umora i iscrpljenosti. Sadrži i vitamin E koji pridonosi zaštiti stanica od oksidativnog stresa.

 

Zaštita od krpelja i komaraca

U zelenilu je najljepše, pogotovo po ljetnim vrućinama, ali uživanje mogu pokvariti ubodi krpelja, komaraca i drugih insekata. Ubodi pčele i ose mogu izazivati alergijske reakcije, a ubodi stršljena mogu biti i opasniji. Od uboda insekata najbolje je zaštititi se odjećom i kvalitetnim repelentom.

Zona Vital Natura Kids sprej pruža učinkovitu zaštitu od komaraca i ostalih insekata. Zona vital Natura Kids sprej je proizvod na bazi ulja slatkog badema s eteričnim uljima citronele, geranija, lavande, paprene metvice, limunskog eukaliptusa i litsee, koji učinkovito štiti kožu od svih vrsta komaraca i ostalih insekata. Blagog je i ugodnog mirisa, brzo se upija, vlaži kožu, ne masti i ne ostavlja tragove. Za primjenu kod djece iznad 1 godine starosti.

 

No, ako ipak dođe do ubod prvo treba provjeriti je li u tijelu ostao žalac, pa ako je - potrebno ga je ukloniti pincetom. Na mjesto uboda dobro je staviti hladan oblog, ali kao i u slučaju opeklina i crvenila kože, kao prva pomoć poslužiti će gel za hlađenje. Zona Vital Natura gel njeguje nadraženu kožu, potiče njenu obnovu i umiruje ju nakon predugog izlaganja suncu. Svojim djelatnim tvarima objedinjuje djelotvornost više različitih biljnih ekstrakata i eteričnih ulja. Sadrži ekstakt hamamelisa (sjevernoameričke lijeske) i kamilice te eterično ulje lavandina, eukaliptusa i citronele. Uz umirujuće djelovanje, ti sastojci pružaju i dodanu vrijednost, jer osiguravaju i repelentni učinak kraćeg djelovanja, tj. odbijaju insekte. Zbog svojih prirodnih sastojaka, Natura gel idealan je odabir i za njegu osjetljive dječje kože.

 

Male ozljede i opekline

Uvjete za vlažno cijeljenje pruža hijaluronska kiselina, pa je za brži oporavak pacijentima možete ponuditi u obliku masti ili spreja. Cicatridina mast i sprej djeluju zahvaljujući prisutnosti hijaluronske kiseline, mukopolisaharida koji se u velikim količinama nalazi u mnogim tkivima tijela. Ona funkcionira kao strukturalna potpora dajući tonus, trofizam i elastičnost tkivu. Brojna klinička ispitivanja dokazala su da hijaluronska kiselina pomaže ubrzavanju i poboljšanju postupka reepitelizacije i obnove tkiva.

Cicatridina mast i sprej stvaraju optimalne uvjete u kojima su stanice u mogućnosti pojačano se dijeliti, rasti i migrirati. Pružaju optimalne kozmetičke rezultate, a njihova primjena osigurava apsolutnu ugodu. Pogodni su i za osjetljivu kožu. Sprej je posebno prikladan za veće površine i kada se želi izbjeći kontakt s ranom, naročito kod opeklinai kod prekomjernog sunčanja koje može rezultirati crvenilom i pečenjem.

 

Sport

Zbog više vremena kojeg imamo tijekom godišnjih odmora i zbog ljepšeg vremena, svi su aktivniji, više se bave raznim sportskim i drugim aktivnostimana otvorenom. I zdravstveni radnici redovito navode tjelovježbu kao važan faktor za dobar imunitet i psihičko zdravlje, pa sve više pojedinaca koristi slobodnovrijemezatjelovježbu i rekreaciju. No, zbogviših vanjskih temperatura,više se i češće znoje, zbog čega dolazi do pojačanog izlučivanja magnezija. To,pak,može dovesti do umora, iscrpljenosti, grčeva u nogama te napetosti mišića, i to podjednako u svim dobnim skupinama. A, magnezij je potreban za više od 300 biokemijskih reakcija u tijelu. Na njegov nedostatak u organizmu upozoravaju grčevi, bolovi u mišićima, nesanica, glavobolja, vrtoglavica, emotivna preosjetljivost, nervoza i uznemirenost.

Biolectra Sport plus šumeće granule preporučuju se svim sportašima i rekreativcima. To je dodatak prehrani s kompleksom minerala (magnezij, kalcij, kalij, natrij i kloridi) uz dodatak matcha i acai praha,za otapanje u vodi. Okusa manga i marakuje, sadrži šećer i sladila. Uzima se dva puta na dan, tako da se sadržaj 1 vrećice pomiješa sa 250 ml vode, ili se jednom na dan sadržaj 2 vrećice pomiješasa 500 ml vode, i popije, što je također vrlo praktično za tople ljetne dane.

 

 OKTAL PHARMA PROMO


Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Banner