Vijesti

Ekstrakt piskavice za snagu i mišićnu masu

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Ekstrakt piskavice za snagu i mišićnu masu

 

Ekstrakt piskavice pokazao se učinkovitim za sportaše koji žele poboljšati tjelesne sposobnosti, jer su kao odgovor na njegov unos uočeni povećanje snage i mišićne mase. Sjeme piskavice (Trigonella foenum graceum) sadrži više od 100 različitih fitokemikalija, uključujući furostanolne i steroidne saponine. Ekstrakt piskavice predmet je brojnih istraživanja, te se već pokazala njegova učinkovitost u ublažavanju simptoma menopauze, smanjenju razine glukoze u krvi natašte, glikoziliranog hemoglobina, inzulina kao i koncentracije ukupnog kolesterola i triglicerida u krvi.

Rezultati istraživanja otkrili su da je kod osoba koje su uzimale 600 mg ekstrakta piskavice na dan, nakon razdoblja od 8 tjedana, zabilježeno smanjenje tjelesne mase za 1,2 kg, udjela masnog tkiva za 1,4% i povećanje mišićne mase za 1,8%. Također, primijećen je porast koncentracije testosterona u serumu od 1,3 nmol/mL.

U randomiziranu dvostrukoslijepu studiju kontroliranu placebom bilo je uključeno ukupno 138 muškaraca u dobi od 25 do 47 godina. Nasumično su podijeljeni u tri jednake skupine: prva skupina uzimala je 600 mg ekstrakta piskavice na dan, druga 300 mg na dan, a treća placebo. Mišićna snaga i izdržljivost, funkcionalni prag snage, sastav tijela i spolni hormoni mjereni su na početku te u 4. i 8. tjednu ispitivanja. Ispitanici su tri puta tjedno izvodili vježbe snage cijelog tijela, a sve su skupine poboljšale maksimalni nožni potisak od početka studije do 8. tjedna. Uz smanjenje tjelesne mase i udjela masnog tkiva, te povećanje mišićne mase i razine testosterona, znanstvenici su također otkrili da je doza ekstrakta od 600 mg na dan pridonijela pozitivnim učincima u poboljšanju snage nogu i aerobne sposobnosti. U usporedbi s placebom, ta je doza značajno povećala funkcionalni prag snage i podignutu težinu pri izvođenju vježbe nožnog potiska tijekom osam tjedana.

Potrebno je napomenuti da su ispitanici u toj studiji bili rekreativni sportaši, čija prehrana nije bila kontrolirana. Dok je koncentracija testosterona u skupini koja je uzimala 600 mg ekstrakta porasla, razina estradiola ostala je nepromijenjena, u skladu s prethodnim ispitivanjima za navedene doze ekstrakta piskavice. Autori studije ističu da su vrijednosti testosterona u skupinama koje su uzimale 300 mg ekstrakta ili placebo ostale nepromijenjene. Nadalje, takvi rezultati u skladu su s drugim studijama provedenim u sličnim populacijama, ali na treningu izdržljivosti, gdje su uočene promjene u mišićnoj masi i snazi, a bez promjene razine testosterona u serumu.

Izvor: Translational Sports Medicine