Vijesti

Riblje ulje povezano s manjim rizikom od smrti

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Riblje ulje povezano s manjim rizikom od smrti

 

Navika unosa ribljeg ulja u obliku dodatka prehrani može biti povezana s manjim rizikom od smrtnih slučajeva svih uzroka, pa i onih povezanih s kardiovaskularnim (KV) bolestima, tvrde istraživači. Također, uočen je manji rizik od pojave KV bolesti. Zahvaljujući niskoj cijeni, neutralnom mirisu i okusu, praktičnosti upotrebe i blagim nuspojavama, riblje ulje kao dodatak prehrani može biti jeftin, brz i siguran način povećanja unosa omega-3 masnih kiselina, ističu autori studije.

Ukupno 427.678 muškaraca i žena u dobi između 40 i 69 godina, kojima na početku ispitivanja nisu dijagnosticirani KV bolest ni karcinom, bilo je upisano u studiju između 2006. i 2010. godine, a praćeni su do kraja 2018. Elektronskim upitnikom sudionike se ispitalo o redovitoj konzumaciji ribljeg ulja u obliku dodatka prehrani. Glavni ishodi mjerenja bili su smrtnost od svih uzroka, smrtnost od KV bolesti i dijagnoza KV bolesti. O redovitoj konzumaciji ribljeg ulja izvijestilo je 31,2% sudionika, a to je bilo povezano sa 13% manjim rizikom za smrtnost od svih uzroka, sa 16% nižim rizikom za smrtnost od KV bolesti te 7% nižim rizikom od nastanka KV bolesti od opće populacije.

Nekoliko mehanizama moglo bi objasniti koristi za zdravlje dobivene unosom ribljeg ulja kao dodatka prehrani. Prvo, rezultati pojedinih studija pokazuju da njihov unos  ima blagotvoran utjecaj na krvni tlak, trigliceride u krvnoj plazmi i rad srca, a sve to može pridonijeti prevenciji razvoja KV bolesti. Drugo, rezultati nekoliko eksperimenata pokazali su da omega-3 mogu poboljšati protočnu arterijsku dilataciju, što je mjera endotelne funkcije i zdravlja. Istraživanje vezano uz omega-3 masne kiseline nastavlja se u smjeru ispitivanja mogućih antiaritmičkih svojstava koja mogu biti klinički korisna. Konačno, autori studije ističu rezultate prethodnih istraživanja koja navode utjecaj ribljeg ulja na smanjenje tromboze, kao i njegova protuupalna svojstva koja mogu igrati preventivnu ulogu u patofiziologiji ishoda KV bolesti.

Izvor: BMJ