Vijesti

Resveratrol za očuvanje kognitivnih funkcija

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Resveratrol za očuvanje kognitivnih funkcija

 

Rezultati nove studije otkrili su da redovita konzumacija resveratrola može usporiti kognitivni pad za čak 10 godina. Australski tim znanstvenika zaključio je i da unos resveratrola može pridonijeti poboljšanju kognitivnih i cerebrovaskularnih funkcija kod žena u postmenopauzi. Pokazalo se da taj polifenol koji se nalazi u grožđu, bobičastom voću i orašastim plodovima, poboljšava u usporedbi s placebom funkciju vazodilatacije krvnih žila, ovisne o endotelu, te verbalno pamćenje starijih osoba, i to nakon doze od 200 mg na dan tijekom šest mjeseci.

Daljnja istraživanja pokazuju da doze od 250 i 500 mg resveratrola pridonose povećanju cerebralnog protoka krvi u mirovanju kod mlađih odraslih osoba, iako nije uočen utjecaj na kognitivne funkcije. Rezultati druge studije otkrili su da je 75 mg resveratrola najučinkovitija doza za akutno izazivanje globalne cerebralne vazodilatacije i poboljšanje održavanja pažnje bolesnika s dijabetesom tipa 2.

U ovu studiju bilo je uključeno 129 volontera kojima su nasumično dodijeljene po 2 kapsule od 75 mg resveratrola na dan, ili placebo, i to tijekom 12 mjeseci, nakon čega je uslijedio alternativni tretman sljedećih 12 mjeseci. Rezultati kliničke studije pokazali su da je resveratrol u usporedbi s placebom poboljšao ukupnu kognitivnu izvedbu, dok je istovremeno oslabio pad cerebrovaskularnog odgovora na kognitivne podražaje. Potonji učinak bio je povezan sa smanjenjem razine glukoze u krvi na tašte. Ono što je najvažnije, pokazalo se da navedene blagodati nisu kratkotrajne, nego se mogu održati stalnim uzimanjem resveratrola kao dodatka prehrani tijekom najmanje 12 mjeseci.

Nadalje, nakon uzimanja resveratrola utvrđeno je poboljšanje brzine protoka krvi u mirovanju, smanjenje krutosti moždanih žila ili indeksa pulsatilnosti i slabljenje pada neurovaskularne sprege. Kognitivni pad i demencija povezani su s ubrzanim padom cerebralnog protoka krvi i cerebrovaskularnog odgovora u mirovanju zbog smanjene isporuke kisika i nutrijenata u osjetljivim dijelovima mozga poput hipokampusa. Krutost cerebralne arterije, obilježena povećanim indeksom pulsatilnosti, također je povezana s oštećenjem kognitivnih funkcija i može upućivati na napredovanje kognitivnog poremećaja od blagog oštećenja do demencije.

Zaključeno je da poboljšanje brzine protoka krvi u mirovanju i indeksa pulsatilnosti djelovanjem resveratrola, naglašava učinkovitost njegovog redovitog uzimanja u obliku dodatka prehrani u održavanju cerebrovaskularne funkcije, što zatim može sačuvati kognitivne funkcije kod osoba starije dobi. Istraživanje ističe dobrobiti koje resveratrol može pružiti zdravlju mozga, čineći ga esencijalnim dodatkom prehrani za žene u postmenopauzi, te kao pomoć zdravom starenju.

Izvor: Nutrients