Vijesti

Vitamin D za pokretljivost kuka nakon prijeloma

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Vitamin D za pokretljivost kuka nakon prijeloma

 

Prema rezultatima novog istraživanja, unos vitamina D može igrati ulogu u postoperativnoj pokretljivosti, a njegov nedostatak kod starijih osoba može je ograničiti. Prijelom kuka povezan je s visokom stopom morbiditeta i smrtnosti, a uspješan početak hodanja nakon operacije važan je ishod za tu populaciju bolesnika, primijetili su istraživači. Cilj studije bio je utvrditi povezanost koncentracije 25-hidroksivitamina D ili gerijatrijskog indeksa procjene nutritivnog rizika sa smrtnošću ili stopom pokretljivosti u skupini bolesnika nakon operacije prijeloma kuka. Studija je uključivala 290 bolesnika starijih od 65 g. upisanih u multicentričnu studiju u Sjevernoj Americi, koji su bili podvrgnuti operativnom zahvatu zbog prijeloma kuka. Ispitivan je utjecaj razine vitamina D u krvnom serumu i prehrani na pokretljivost u razdoblju od 30 i 60 dana. Ispitivanje je bilo usredotočeno na stopu smrtnosti ili nemogućnost hodanja otprilike 3 metra, bez nečije pomoći nakon operacije.

Utvrđeno je da je razina vitamina D u krvnom serumu veća od 12 ng/mL povezana s većom stopom pokretljivosti u razdoblju od 30 i 60 dana nakon operacije kuka. Manjak vitamina D povezan je sa smanjenom mogućnošću hodanja nakon operacije loma kuka. U budućim studijama treba razmotriti mehanizme koji mogu objasniti zašto je nedostatak tog vitamina povezan s pokretljivošću. Istraživanje je također otkrilo da je loš nutritivni status pokazao opći trend smanjenja pokretljivosti. Ni u jednom trenutku nije postojala povezanost vitamina D ili gerijatrijskog indeksa procjene nutritivnog rizika sa smrtnošću.

Nedostatak vitamina D i pothranjenost uobičajeni su poremećaji kod starijih bolesnika s lomovima kuka te se često javljaju zajedno, jer su oba posljedica nekvalitetne prehrane. Prethodne studije pokazale su da uzimanje 800 IU vitamina D na dan u obliku dodatka prehrani može spriječiti pad i lomove. Istraživanje provedeno 2019. pokazalo je da visok unos vitamina D (4.000 IU na dan) u obliku dodatka prehrani, u usporedbi sa 600 IU na dan, može smanjiti vrijeme reakcije, što potencijalno smanjuje rizik od pada i prijeloma. Sadašnja preporuka za unos vitamina D iznosi 600 IU na dan za osobe od jedne do 70 godina i 800 IU za osobe starije od 70 godina.

Izvor: The American Journal of Clinical Nutrition