Vijesti

Folna kiselina i nakon prvog tromjesečja

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Folna kiselina i nakon prvog tromjesečja

 

Važnost unosa folne kiseline prije začeća i tijekom prvog tromjesečja trudnoće dobro je utvrđena. Međutim, novi podaci pokazuju da nastavak uzimanja nakon prvog tromjesečja može dovesti do pozitivnih kognitivnih učinaka za dijete. Naime, djeca majki koje su tijekom trudnoće nastavile uzimati folnu kiselinu u obliku dodatka prehrani, u dobi od 3 i 7 godina postigla su značajno bolje rezultate na specifičnim kognitivnim testovima, u usporedbi s djecom majki koje su uzimale placebo.

Velik broj dokaza upućuje na povezanost nedostatka folata u ranoj trudnoći s povećanim rizikom od defekta neuralne cijevi, najčešće rascjepa kralježnice (Spina bifida) i anencefalije kod dojenčadi. Podaci su pokazali da čak 84 zemlje obogaćuju folnom kiselinom industrijski mljeveno pšenično brašno, kukuruzne proizvode i rižu. Meta-analiza objavljena 2010. pokazala je smanjenje oštećenja neuralne cijevi za 46% u zemljama u kojima je pšenično brašno obogaćeno tim vrijednim vitaminom B skupine.

U provedenoj studiji analizirani su podaci djece čije su majke uzimale folnu kiselinu u obliku dodatka prehrani tijekom drugog i trećeg tromjesečja trudnoće. Istraživači su imali pristup podacima 70-ero djece u dobi od 7 g. i 39-ero djece u dobi od 3 godine. Rezultati su pokazali da su djeca majki koje su uzimale folnu kiselinu (400 µg na dan) imala znatno više rezultate u razumijevanju riječi u dobi od 7 g. u usporedbi s djecom majki koje su primale placebo. Osim toga, djeca majki koje su uzimale dodatak prehrani postigla su u usporedbi s placebo skupinom bolji rezultat na testovima kognitivnih sposobnosti u dobi od 3 godine. Zaključeno je da rezultati upućuju na blagotvorni učinak kontinuiranog unosa folne kiseline tijekom trudnoće na dijete, iako se sadašnjom preporukom u većini zemalja svijeta majkama savjetuje uzimanje folne kiseline od razdoblja prije začeća, pa do kraja 12. gestacijskog tjedna. Rezultati bi mogli imati značajne učinke na smjer budućeg informiranja i praksu u pogledu preporuka koje se tiču unosa folne kiseline u trudnoći.

Izvor: BMC Medicine