Vijesti

MSM za ljepotu i mladolik izgled

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
MSM za ljepotu i mladolik izgled

 

Metilsulfonilmetan (MSM) je organski oblik sumpora, ključan za tjelesne funkcije i strukturu. Dodaci prehrani s MSM-om, dobiveni iz voća, povrća, žitarica, ili mlijeka, tradicionalno se koriste kao pomoć kod širokog niza simptoma i stanja, a najčešće kod bolova u zglobovima i upala. No, u novije vrijeme sve veći broj istraživanja povezuje ga s ljepotom, i to zbog njegove temeljne uloge u fiziološkim procesima, uključujući sintezu kolagena, hijaluronske kiseline i sintezu keratohijalina.

Nova studija još je jednom je potvrdila sve navedene koristi i otkrila da se one mogu uočiti i primjenom doze od 1 grama na dan. Ono što je znanstvenike iznenadilo bio je stupanj učinkovitosti u smanjenju bora. Studija je provedena u dva koraka – prvi dio bila je pilot studija s panelom od 20 sudionika koji su uzimali 3 g MSM-a na dan, ili placebo kapsule, tijekom 16 tjedana. Primijenjena je vizualna i subjektivna samoprocjena bora i teksture kože kao prevladavajućih znakova starenja. Istraživači su utvrdili da oralno uzimanje 3 g MSM-a na dan, u usporedbi s placebom, smanjuje znakove starenja poput bora na licu i hrapavosti kože.

U drugom dijelu studije ispitivao se odgovor na dozu. Tijekom 16 tjedana, 63 sudionika svakodnevno je unosilo ili 1 ili 3 g MSM-a. Za procjenu stanja kože (vidljive linije i bore) korišteni su stručno kliničko ocjenjivanje, instrumentalna mjerenja i percepcija potrošača. Provedena je i instrumentalna analiza za ispitivanje hidratacije, čvrstoće i elastičnosti kože. Detaljna analiza kod ispitanika koji su uzimali MSM pokazala je značajno poboljšanje u slučaju bora na licu kao i poboljšanu čvrstoću, elastičnost i hidrataciju kože. Kod nekih od navedenih parametara uočen je dobar odgovor na dozu, što pokazuje da je veća doza (3 g/dan) učinkovitija od niže doze (1 g/dan), ali općenito se čini da je niža doza bila dovoljno učinkovita u smanjenju znakova starenja lica.

Izvor: International Journal for Vitamin and Nutrition Research