Vijesti

Probiotici i magnezij kod dječje opstipacije

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Probiotici i magnezij kod dječje opstipacije

 

Dvostruko slijepo randomizirano kliničko ispitivanje pokazalo je učinkovitost uzimanja probiotika s laksativom, magnezijevim oksidom, u liječenju opstipacije male djece. Korišten je probiotički soj Lactobacillus reuteri DSM 17.938.

Šezdesetero djece iz pet dječjih ambulanti, u dobi od 6 mjeseci do 6 godina, kojima je dijagnosticirana funkcionalna opstipacija, nasumice su podijeljena u tri skupine. Prvoj skupini dodijeljeno je uzimanje probiotika i laktoza hidrata kao placebo zamjena za magnezijev oksid, druga skupina uzimala je probiotik i magnezijev oksid, a posljednja skupina primala je placebo kao zamjenu za probiotik i magnezijev oksid. Tijekom četverotjednog ispitivanja, probiotik u obliku uljne suspenzije primjenjivan je uzimanjem količine od pet kapi, 30 minuta nakon jela, i to dva puta na dan. Magnezijev oksid primjenjivao se u dozi od 30 mg/kg tjelesne mase svaki dan. Pomoću dnevnika zabilježeni su učestalost pražnjenja crijeva i konzistencija stolice.

Sve tri skupine pokazale su značajno povećanje učestalosti kretanja crijeva tijekom drugog i četvrtog tjedna, u usporedbi s osnovnim stanjem. Međutim, samo kombinacija probiotika i magnezijevog oksida pokazala je značajno povećanje učestalosti pražnjenja crijeva i smanjenje konzistencije stolice u usporedbi s početnom vrijednosti. Primjerice, prosječna tjedna učestalost pražnjenja crijeva povećala se sa 1,35 na 1,71 kod osoba koje su konzumirale probiotik i magnezijev oksid, dok je ta vrijednost porasla sa 1,51 na 1,68 u skupini koja je dobivala probiotik i laktozu hidrat.

Znanstvenici ističu da su pretpostavljali da će magnezijev oksid biti učinkovit u poboljšanju konzistencije stolice, kao i da će probiotički soj L. reuteri DSM 17.938 povećati učestalost pražnjenja crijeva. U konačnici, rezultati su pokazali da su oba utjecala na učestalost pražnjenja crijeva, a magnezijev oksid poboljšao je konzistenciju stolice. Naglašavaju potrebu za dodatnim studijama da bi se potvrdila najučinkovitija doza i duljina trajanja liječenja.

U provedenom ispitivanju, količina primijenjenog probiotika bila je dvostruko veća od preporučene, zbog sigurnosnog profila probiotika. S druge strane, rezultati su pokazali promjenu u mikrobioti crijeva. Uočeno je da povećana učestalost pražnjenja crijeva ima za posljedicu manju količinu bakterija koje pripadaju rodu Clostridiales u mikrobioti crijeva ispitanika. Magnezijev oksid je također značajno potisnuo prisutnost roda Dialister. Temeljem trenutnog promatranja, istraživači su istaknuli postojeću potrebu za daljnjim otkrivanjem odnosa liječenja probioticima i njihovog utjecaja na mikrobiotu crijeva. Kako istraživanje nije uzelo u obzir životne čimbenike, uključujući prehranu ispitanika, količinu konzumirane vode i učestalost tjelovježbe, potrebne su dodatne studije koje će obuhvatiti i te aspekte. Iako trenutni dokazi nisu dovoljni za utvrđivanje opće preporuke o upotrebi probiotika za liječenje opstipacije kod djece, taj način terapije općenito se smatra sigurnim, zaključili su istraživači.

Izvor: Nutrients